top of page

Ανεξαρτητοποίηση Κωνσταντίνου Κωσταντινίδη

Έγινε ενημέρωση: 27 Σεπ 2022


Νέα Σμύρνη: Ανεξαρτητοποίηση Κωνσταντίνου Κωσταντινίδη

Μετά από 3 χρόνια στα δημοτικά δρώμενα, ο Κωσταντίνος Κωνσταντινίδης πήρε την απόφαση να «είναι καλά με την συνείδησή του» και να αποχωρήσει από την Δημοτική Αρχή λειτουργώντας εφεξής ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος.


Παρακάτω η δήλωση που απεύθυνε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου:


«Το 2019 αποφάσισα να συμμετέχω για πρώτη φορά στα κοινά της πόλης μας με σκοπό να συμβάλλω όχι μόνο στη βελτίωση της καθημερινότητας, αλλά και στην ανάδειξη ενός μοντέλου διοίκησης που θα χαρακτηρίζεται από την συμμετοχική λειτουργία του Δήμου και θα είναι ως επί το πλείστον προϊόν ανοιχτών συνεργασιών, διαφανών διαδικασιών και αμερόληπτης υπηρεσιακής λειτουργίας.


Αυτά κατά τη γνώμη μου είναι και τα κρισιμότερα στοιχεία ώστε αφενός να καταπολεμήσουμε την αποστασιοποίηση και την αδιαφορία του κόσμου για τα κοινά και αφετέρου να θέσουμε τις βάσεις μίας δημιουργικής και αποτελεσματικής διοίκησης.


Μέσα από την συμμετοχή μου στα δημοτικά πράγματα τόσο από τη θέση του Αντιδημάρχου όσο και από άλλες θέσεις, διαπίστωσα σημαντικά ελλείματα πολιτικής κουλτούρας και διοικητικής λειτουργίας που δεν περιορίζονται μόνο στη συγκεκριμένη παράταξη και δεν αφορούν μόνο το Δήμο μας, αλλά αποτελούν παθογένειες της γενικότερης πολιτικής κουλτούρας στην Ελλάδα.


Δυστυχώς διακρινόμαστε για την έλλειψη πολιτικής συνέπειας, την απουσία ίσης αντιμετώπισης των πολιτών, την έλλειψη συνεκτικού οράματος, την διαρκή σύγχυση, την εσωστρέφεια και την έλλειψη συντονισμού - που δεν παράγουν ουσιαστικό αποτέλεσμα για την πόλη, πλήττουν το κύρος του θεσμού και ανάγουν τη μετριότητα σε κυρίαρχη αξία.


Για πολλούς από τους συμμετέχοντες σε αυτήν τη δημοτική αρχή, η αυτοσυντήρηση και η παραμονή στην εξουσία έχει γίνει αυτοσκοπός και το δημόσιο συμφέρον έρχεται σε δεύτερη μοίρα και είναι ζητούμενο μόνο υπό συνθήκες ευνοϊκές για την επίτευξη των πρώτων.


Την κατάσταση επιβαρύνουν περισσότερο η συνεχής τήρηση ισορροπιών και η ελλιπής απόδοση ευθυνών.


Τα παραπάνω μας έχουν οδηγήσει σε σειρά λανθασμένων αποφάσεων, προσωρινών λύσεων και καθυστερημένων αντιδράσεων που πλήττουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, και δεν ευνοούν τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της πόλης μας. Χαρακτηριστικά αναφέρω την αποτυχία μας στην στέγαση των νηπίων, την άρνησή μας να παραγάγουμε προτάσεις για τη διαχείριση της υπερδόμησης και του υπερπληθυσμού, και την αδυναμία μας να στηρίξουμε ουσιαστικά και όχι φαινομενικά αδύναμες ομάδες πολιτών.


Αγαπητοί συνάδελφοι, η χάραξη πολιτικής είθισται να γίνεται από τους έχοντες την λαϊκή εντολή, όχι από τα διορισμένα στελέχη. Πέραν τούτου, η διαχείριση του Δήμου γίνεται από μία κλειστή ομάδα ανθρώπων που κατέχει την πλειοψηφία των θέσεων και σε καμία περίπτωση δεν είναι προϊόν ουσιαστικού διαλόγου και συλλογικών αποφάσεων.


Δεν ξέρω πώς σας φαίνονται όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αλλά στο δικό μου σύστημα αξιών, στην δική μου ηθική, και στον τρόπο που έχω μάθει να ζω και να εργάζομαι αυτά δεν αποτελούν τίποτα λιγότερο από ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο χρήζει λύσης. Θα ήμουν όμως άδικος αν τους έβαζα όλους στο ίδιο τσουβάλι. Υπάρχουν στη δημοτική αρχή πρόσωπα ικανά, ανιδιοτελή, που προσφέρουν καθημερινά τα μέγιστα για το καλό της πόλης, όποια θέση κι αν κατέχουν. Αυτά τα πρόσωπα γνωρίζουν την εκτίμηση και το σεβασμό που τους τρέφω, και αποτελούσαν έως σήμερα ένα ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή μου στη δημοτική αρχή. Για όλα τα παραπάνω, μετά από ένα σημαντικό διάστημα αποστασιοποίησης και αυστηρής αυτοκριτικής, για λόγους πολιτικής και προσωπικής συνέπειας σας κάνω γνωστό πώς εφεξής θα λειτουργώ ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, με μοναδικό γνώμονα το καλό της πόλης όπως πάντοτε προσπαθούσα.


Αγαπητοί συνάδελφοι, πιστεύω ακράδαντα στη συμμετοχή στα κοινά και στον ρόλο του ενεργού πολίτη. Η συνεργασία και η συμμετοχή αποτελούν κατ’ εμέ υπέρτατες πολιτικές αξίες και πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε κλίμα ευπρέπειας και σοβαρότητας. Όλοι μας όσοι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για τη Νέα Σμύρνη οφείλουμε την αναβάθμιση του πολιτικού διαλόγου και τη βελτίωση της ποιότητας των προτάσεών μας.»


Η ανεξαρτητοποίηση του Κ. Κωνσταντινίδη από το συνδυασμό Στ. Τζουλάκη/Γ. Λαρίσση είναι κατά σειρά η 3η. Έχουν προηγηθεί αυτές του Γιάννη Καρυτινού και του Νεκτάριου Σαρδιανού. Έτσι η Δημοτική Αρχή αριθμεί πλέον μόνο 18 δημοτικούς συμβούλους, ενώ οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης έχουν συνολικά 20 συν τους 3 ανεξάρτητους.»


Επιστολή Γιώργου Τουρλίδη για τον Κ. Κωσταντινίδη


Επιστολή Γιώργου Τουρλίδη για τον Κ. Κωσταντινίδη

Σε μια πόλη που διψάει για νέες ιδέες και ένα διαφορετικό ήθος, σε ένα πολιτικό προσωπικό κουρασμένο κι ανήμπορο που χρήζει ανανέωσης, ο Κωσταντίνος Κωνσταντινίδης αποτελεί όαση. Ο πολιτικός του λόγος ξεχωρίζει για την ειλικρίνεια και την καθαρότητά του.


Ο Κωσταντίνος δεν ενδιαφέρθηκε για την προσωπική του ανέλιξη, δεν είδε το Δήμο ως λάφυρο, όπως αρκετοί συνάδελφοί του στην πλειοψηφία. Ενώ θα μπορούσε να κλείσει συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, να συμβιβαστεί και να περιμένει, επέλεξε το δύσκολο δρόμο κι αυτό τον τιμά.


Ο τόπος μας έχει άμεση ανάγκη από ανανέωση του πολιτικού προσωπικού. Στην πολιτική μου διαδρομή επέλεξα να στηρίζω νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες, να αναμειχθούν και να συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πόλης μας. Σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις στάθηκα δίπλα σε νέα παιδιά, ανεξάρτητα από παρατάξεις, και θα εξακολουθήσω να το κάνω.


Σε όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική έχω βιώσει απογοητεύσεις, ήττες, θλίψη και τρομερές δυσκολίες. Όταν, όμως, βλέπω ανθρώπους σαν τον Κωνσταντίνο αισθάνομαι ότι υπάρχει ελπίδα.


Χρειαζόμαστε περισσότερους Κωσταντίνους.


Γιώργος Τουρλίδης

bottom of page