top of page

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ


Μιας και πλησιάζει το Πάσχα, θρησκευτική γιορτή, και καθώς οι θρησκείες γεννιούνται μέσα από την πίστη του ανθρώπου σε κάποιον θεό, θέλω να πω ξανά για την πίστη.


Ένα πολύ σημαντικό όπλο λοιπόν -ίσως το σημαντικότερο- για να επιτύχει κανείς οτιδήποτε στη ζωή είναι η πίστη. Η πίστη στον εαυτό μας, η πίστη σε έναν στόχο, σε μια ιδέα, η πίστη στον άνθρωπο ή εντέλει στο Θεό. Χωρίς πίστη δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί οτιδήποτε: για ποιο λόγο να επιδιώξουμε κάτι στο οποίο δεν πιστεύουμε;


Εύκολα μπορεί κανείς να διακρίνει την δύναμη της πίστης στους αθλητές. Ποτέ δεν νίκησε κανείς που δεν πίστεψε ότι μπορεί να νικήσει. Και αντιστρόφως: ο πιο σίγουρος τρόπος για να χάσεις, είναι να πιστέψεις πως θα χάσεις. Οι αθλητές είναι, δε, συχνά και βαθιά θρησκευόμενοι, αντλούν δηλαδή θάρρος από την πίστη τους σε μια άλλη, μεγαλύτερη δύναμη, έξω από αυτούς, μία δύναμη που πιστεύουν πως τους στηρίζει και τους βοηθά στις προσπάθειές τους. Πόσες φορές δεν έχουμε δει αθλητές από όλον τον κόσμο να προσεύχονται πριν τον αγώνα ή να φιλούν το σύμβολο της θρησκείας τους;


Όλη η εξέλιξη της επιστήμης οφείλεται επίσης στην πίστη του ανθρώπου στη δύναμη της λογικής του, στην ικανότητά του να εξάγει συμπεράσματα παρατηρώντας και ελέγχοντας πειραματικά τον φυσικό κόσμο. Οι ορθολογιστές είναι ίσως οι πλέον «πιστοί» άνθρωποι του κόσμου, μιας και έχουν τη δυνατότητα να αποδεικνύουν μέσω της λογικής την ίδια την λογική. Οι συνεχείς αναιρέσεις των επιστημονικών «δεδομένων» ή δοξασιών, ποτέ δεν πτόησαν κανέναν ορθολογιστή.

Να τονίσουμε εδώ, πως η πίστη δεν είναι το αντίθετο της λογικής. Πίστη είναι η πεποίθηση, η βεβαιότητα, η σιγουριά που έχει κάποιος για κάτι.


Η επιδίωξη του πλουτισμού πάλι πηγάζει από την πίστη του κάθε ενδιαφερόμενου στη δύναμη του χρήματος να του χαρίσει ό,τι επιθυμεί: απολαύσεις, εξουσία, ακόμα και ευτυχία. Αλλά και η απόκτησή του επιτυγχάνεται από αυτούς που πιστεύουν βαθιά στο χρήμα ή και που το λατρεύουν ως θεό. Εκείνος που δεν βλέπει το χρήμα ως πηγή ευτυχίας, που το σνομπάρει ή που το θεωρεί αποκλειστικά προϊόν εκμετάλλευσης του ανθρώπου από τον άνθρωπο, σπανίως γίνεται πλούσιος.


Ακόμα και η απρόσωπη οικονομία βασίζεται στην «πίστη», καμία συναλλαγή δεν θα ήταν δυνατή αν δεν υπήρχε η πίστη πως τα συμβαλλόμενα μέλη έχουν την δυνατότητα να παράξουν χρήμα, έτσι ώστε να ανταποκριθούν μελλοντικά στις οικονομικές τους υποχρεώσεις τους προς δανειστές και επενδυτές και έτσι να συνεχιστεί η ροή και η αύξηση του χρήματος.


Όποιον τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας κι αν μελετήσεις, στο ίδιο συμπέρασμα θα σε οδηγήσει: η πίστη είναι η μεγαλύτερη κινητήρια και ωστική ταυτοχρόνως δύναμη του ανθρώπου. Κάθε εξέλιξη της ανθρωπότητας έχει ξεκινήσει από την πίστη σε έναν σκοπό, μια έμπνευση, ένα ιδεώδες. Κάθε επανάσταση έχει εδραιωθεί πάνω στην πίστη σε κάποια ιδέα: αυτήν της ελευθερίας, της αυτοδιάθεσης, της χειραφέτησης, της ισότητας, της δικαιοσύνης. Κάθε ανακάλυψη στην πίστη ότι αυτό που ψάχνουμε υπάρχει. Κάθε πραγματοποιημένο όνειρο στην πίστη πως τα όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν.


Ο κάθε μεμονωμένος άνθρωπος έχει μυριάδες επιλογές: δεν έχει παρά να επιλέξει σε ποια θέλει να πιστέψει κι αυτή θα γίνει αργά ή γρήγορα η πραγματικότητά του.Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!bottom of page