top of page

Ο Πολύδωρος Συρίγος παραιτήθηκε με μία επιστολή-κόλαφο

Ο Πολύδωρος Συρίγος, για πολλά χρόνια Αντιδήμαρχος Ν. Σμύρνης και πρόσφατα υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αποφάσισε να κατεβεί ως υποψήφιος δημ. σύμβουλος στο Δήμο Δάφνης-Υμηττού και υπέβαλε την παραίτηση του στον Δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη με την ακόλουθη μακροσκελή επιστολή:

Ο Πολύδωρος Συρίγος παραιτήθηκε με μία επιστολή-κόλαφο από Αντιδήμαρχος Νέας Σμύρνης

Kύριε Δήμαρχε,

Αγαπητέ Σταύρο Tζουλάκη,


Τον Αύγουστο του 2023 κλείνει για μένα, ένας ακόμη αυτοδιοικητικός κύκλος, ο 6ος στην σειρά, έντονης πολιτικής και κοινωνικής δράσης στα δημοτικά δρώμενα της Νέας Σμύρνης.


Τα συναισθήματά μου είναι ανάμεικτα. Αυτό όμως που μετράει είναι τα 25 χρόνια κοινής πορείας με κάποιους από εσάς, φίλους, συναδέλφους και συναγωνιστές, με οραματικό σχέδιο για την πόλη μας, πολλές επιτυχίες, αποτυχίες, αλλά και λάθη στο χειρισμό κάποιων καταστάσεων και πραγμάτων. Μετά από τόσα χρόνια, παραμένει βασική αρχή μου, το ότι αν δεν παθιαστείς με αυτό που κάνεις και δεν το πιστέψεις είναι ανώφελο να ασχολείσαι.


Δήμαρχε,


Γνωρίζεις πολύ καλά ότι ποτέ δεν κρύφτηκα στα δύσκολα και πάντα δήλωνα και δηλώνω παρών στην αναζήτηση λύσεων για τα προβλήματα της πόλης που αγαπούμε, ανιδιοτελώς.


Για μένα το όφελος της ενασχόλησής μου με τα κοινά όλα αυτά τα χρόνια είναι η ικανοποίηση από την κοινωνική, τοπική, υπερ-τοπική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που επιλύσαμε.

Με την ίδια θέρμη και με την ίδια πίστη στις δυνατότητες και ικανότητές μου θα συνεχίσω να υπηρετώ τους συμπολίτες μου από όποια θέση μου ζητηθεί και στο μέλλον.


Σε αυτή, την πολυετή αυτό-διοικητική διαδρομή μου, έχω αποκτήσει την εμπειρία να μπορώ να ξεχωρίζω με ορθολογικά κριτήρια, το καλό από το κακό, το σωστό από το λάθος, το νέο από το παλιό, τον πολιτικάντη από τον πολιτικό, τον επαγγελματία αιρετό από τον ανιδιοτελή υπηρέτη του λαού.


Βασίστηκα επίσης, στο πολιτικό μου αισθητήριο και στην εφαρμογή ορθολογικών πρακτικών για την άσκηση των καθηκόντων μου που απαιτούσαν οι θέσεις ευθύνης που υπηρέτησα στη Δημοτική Αρχή που εσύ ήσουν επικεφαλής, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τόσο έχει ανάγκη, κυρίως αυτή την περίοδο η Ν. Σμύρνη.


Ωστόσο, η ρευστή πολιτική κατάσταση στον Δήμο μας, εδώ και 1,5 έτος, με την απόφαση της οριστικής αποχώρησής σου, δεν μου αφήνει άλλα περιθώρια.


Οι εμφανιζόμενοι «αυτόκλητοι σωτήρες» οι οποίοι έχουν οδηγήσει το Δήμο Ν. Σμύρνης και τώρα και παλαιότερα, σε τέλμα, επιθυμούν είτε να συνεχίζουν να βουλιάζουν μέρα με τη μέρα την πόλη μας είτε να την γυρίσουν πίσω σε μοντέλα διακυβέρνησης των ευνοημένων «ημετέρων» και των βολεμένων.


Από τον Οκτώβριο του 2022 όταν και έγινε γνωστή η πρόθεσή σου, κράτησα μία ουδέτερη στάση στην «υπερπροσφορά» ανθρώπων της παράταξης που θέλησαν να γίνουν φυσικοί σου διάδοχοι.


Προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να ξεπεράσω τα εμπόδια της ματαιοδοξίας και της φιλοδοξίας των συγκεκριμένων συναδέλφων μου, ζητώντας μέχρι και την τελευταία στιγμή να υπάρξει μια ενωτική επιλογή υποψηφίου μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής.


Στην κατεύθυνση αυτή προσπαθήσαμε κάποιοι «συνοδοιπόροι» με κοινά οράματα, με συγκεκριμένες αγωνίες και προτάσεις μέσα από την παράταξη μας, Νέα Σμύρνη Πόλη Πρότυπο , που παραμένει παράταξη-πρότυπο για την πόλη, να θέσουμε τις βάσεις για μια νέα αυτό-διοικητική πρόταση για την πόλη μας.


Αντί αυτού όμως, οι ίδιοι , οι υποψήφιοι διάδοχοι που δήθεν αγωνιούσαν μαζί μας για την ενότητα ,δημιούργησαν φυγόκεντρες δυνάμεις, τορπιλίζοντας κάθε προσπάθεια και ανακοινώνοντας σταδιακά, διαγωνιζόμενοι χρονικά, συνδυασμούς με διαφορετικές «επωνυμίες» θέλοντας να αποτινάξουν την ταμπέλα του συνδυασμού του οποίου εκλέχτηκαν και εκπροσωπούσαν στο δημοτικό συμβούλιο.


Τι ακριβώς τους ενοχλούσε άραγε;


Η ρετσινιά, η κακή φήμη, η ανυποληψία, η έλλειψη οράματος, εσύ ως δήμαρχος ή ήθελαν τεχνηέντως να καλύψουν τη δική τους φιλοδοξία μέσα από ένα νέο ψευδεπίγραφο αφήγημα για την κοινωνία της πόλης;


Δεν ήταν μέλη της ίδιας παράταξης και Δημοτικής Αρχής;


Αντί όμως να υπάρξει για όλους τους «προσφέροντες» αρχηγία, ισόνομη μεταχείριση, υπήρξε ηθελημένη και σκηνοθετημένη a la carte αντιμετώπιση, με «τιμωρίες» και καθαιρέσεις από αξιώματα είτε απευθείας είτε με «εκούσιες» παραιτήσεις.


Το τοξικό κλίμα που δημιουργήθηκε μας οδήγησε στην σημερινή κατάσταση με αποτέλεσμα η πόλη να διοικείται ουσιαστικά από μια ολιγομελή ομάδα συμβούλων της παράταξης σου με τον συνεταιρισμό ετερόκλητων μελών άλλης Δημοτικής Παράταξης, η οποία όμως δεν είχε και δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να το κάνει αφού οι πολίτες το 2019 σε εσένα έδωσαν την λαϊκή εντολή και στην Δημοτική Παράταξη Νέα Σμύρνη–Πόλη Πρότυπο.

Παράλληλα βέβαια μιλώντας και για την δική μου παρουσία και στήριξη σε αυτή την προσπάθεια, είχα να αντιμετωπίσω αυτό τον 1,5 χρόνο, την καχυποψία εκείνων που πήραν τα «κλειδιά» της διαχείρισης του Δήμου, ασκώντας μου συνεχείς πιέσεις, αντιμετωπίζοντας αθέμιτες πρακτικές και αντισυναδελφικές συμπεριφορές, με κατευθυνόμενα δημοσιεύματα και καθημερινές συγκρούσεις παρουσία υπαλλήλων, γεγονός που φυσικά ήταν και είναι αδύνατο να συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του Δήμου μας.


Αγαπητέ Σταύρο,


Ακόμη και την ύστατη στιγμή, πριν τις διακοπές του φετινού καλοκαιριού, στην σύσκεψη που έγινε για να βρεθεί μία λύση ενότητας, δεν τηρήθηκε τίποτα από αυτά που συμφωνήθηκαν, γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη μου για ειλημμένες αποφάσεις και προθέσεις από καιρό.


Έχοντας τηρήσει τις δεσμεύσεις μου, δείχνοντας έμπρακτη υποστήριξη σε ότι οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε από το 2010, με την σημερινή μου επιστολή θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά για την εμπιστοσύνη που μου έδειξες όλα αυτά τα χρόνια αναθέτοντάς μου δύσκολες και απαιτητικές αρμοδιότητες.


Πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό προσπάθησα να ανταπεξέλθω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ότι σε γενικές γραμμές με τις όποιες δυνάμεις μου καταφέραμε από κοινού να δημιουργήσουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.


Ενδεικτικά σου αναφέρω:

 • Παραδώσαμε τη νέα πτέρυγα του σχολικού συγκροτήματος Νικομηδείας σε λειτουργία και εντάξαμε σε χρηματοδότηση το παλιό κτίριο προϋπολογισμού 7,5 εκ ευρώ που προκηρύσσεται άμεσα

 • Δρομολογήσαμε προκειμένου να βρούμε λύση στο καυτό θέμα των σχολείων της Εστίας,

 • Ολοκληρώνουμε το ιδιοκτησιακό του 6ου Νηπιαγωγείου,

 • Λειτουργούμε την Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση ,παρά την έλλειψη χώρων σε 6 σταθερές και 9 προκατασκευασμένες αίθουσες

 • Δρομολογήσαμε τη σταδιακή μεταφορά παιδιών από 4 προκατασκευασμένες αίθουσες σε ενοικιαζόμενη σταθερή δομή μέσα στο 2023,

 • Ανοίξαμε το διάλογο για την αξιοποίηση της ΓΕΧΑ και του Προσκοπείου στην οδό Θράκης για σχολική χρήση

 • Εξασφαλίσαμε για να χρηματοδοτήσουμε για πρώτη φορά την καθημερινή εσωτερική μεταφορά παιδιών-νηπίων όπου αυτό ήταν αναγκαίο

 • Κάναμε θεσμό με επιτυχία το πρόγραμμα «επιβράβευσης» μαθητών και φοιτητών της πόλης

 • Υλοποιήσαμε για πρώτη φορά κατασκηνωτικό πρόγραμμα για μαθητές

 • Οργανώσαμε και τελικά καταφέραμε να λειτουργήσουμε το Κοινωνικό Φροντιστήριο της Νέας Σμύρνης,

 • Οργανώσαμε και Υποστηρίξαμε με επιτυχία τη λειτουργία των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Νέας Σμύρνης,

 • Κάναμε θεσμό το πρόγραμμα Δράσεις Παιδείας με τις Ανοικτές Αυλές και την εικαστική ανακύκλωση

 • Καθιερώσαμε και επεκτείναμε το πρόγραμμα ημερήσιας σίτισης μαθητών που προέρχονται από ευπαθείς κοινωνικά ομάδες

 • Συντηρήσαμε και καταφέραμε να εξοπλίσουμε τα σχολεία μας με ίδιους πόρους

 • Ανταποκριθήκαμε με επιτυχία στην υγειονομική κρίση καλύπτοντας πλήρως την καθαριότητα των σχολείων με πολλές θέσεις υπαλλήλων καθαριότητας, τεστ ανίχνευσης του ιού, συστήματα απολύμανσης και αποστείρωσης χώρων, καθώς και την αξιοποίηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και πόρων για τα σχολικά συγκροτήματα της πόλης και την ενεργειακή τους αναβάθμιση.

 • Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το πρόγραμμα Νήπια σε Δράση


Επίσης από τον Ιούνιο του 2023 έχουμε ξεκινήσει την οικονομική εξυγίανση των Σχολικών Επιτροπών που έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.


Έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη καθαριστριών για την σχολική χρονιά 2023-2024 και οι απαραίτητες εργασίες για τα σχολικά συγκροτήματα για να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους μαθητές μας ενώ εντάχθηκε στον οικονομικό προγραμματισμό η κατασκευή αναβατορίων για ΑμεΑ στο 6ο και 1ο Δημοτικά σχολεία.


Κύριε Δήμαρχε,


Όσον αφορά τα οικονομικά , με μεγάλη προσήλωση, προσοχή και πάνω από όλα υπευθυνότητα διαχειρίστηκα τον προϋπολογισμό του Δήμου αφήνοντας το θετικό αποτύπωμά μου στην καθημερινή λειτουργία της πόλης ενώ από κοινού δώσαμε λύση στην κατασκευή των τουαλετών και την προμήθεια των υπόλοιπων καθισμάτων στο γήπεδο του Πανιωνίου, υπόλοιπα από το έργο Φιλόδημος ΙΙ.


Τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μας είναι επαρκή για την λειτουργία του και στο επόμενο διάστημα θα χρειαστούν μικρές αλλαγές στις επικείμενες αναμορφώσεις του οικ. προϋπολογισμού

Ο κόμπος όμως έφτασε στο χτένι. Ως εδώ πλέον.


Αγαπητέ Σταύρο:


 • Επειδή με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τον εαυτό μου προσπάθησα να στηρίξω μέχρι τέλους την ομαλή λειτουργία της πολιτικά νομιμοποιημένης δημοτικής παράταξης ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ

 • Επειδή θεωρώ πολιτικά παράδοξο η σημερινή Δημοτική Αρχή να διαθέτει στην Διοίκηση 4 από τους 15 εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους που έχουν συνταχθεί με το συνδυασμό υποψήφιας Δημάρχου και να συνεχίζουν να διοικούν σαν να μην έχει γίνει τίποτα με μέλη άλλων ετερόκλητων δημοτικών παρατάξεων

 • Επειδή αποτελεί σημαντική θεσμική εκτροπή να έχουν καθαιρεθεί για τον ίδιο λόγο από τη Δημοτική διοίκηση ο επικεφαλής της παράταξης ΖΟΥΜΕ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ και όσοι συνάδελφοι έχουν δηλώσει στήριξη στην υποψήφια δήμαρχο με την παράταξη ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΜΟΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ

 • Επειδή στο θέατρο του παραλόγου που υπάρχει σήμερα κανείς δεν παίρνει σαφή πολιτική θέση

 • Επειδή η πόλη έχει ανάγκη από σταθερή και δυνατή δημοτική αρχή

 • Επειδή μετά τη σημερινή ημέρα, το μόνο ανεξάρτητο μέλος της πολιτικά νομιμοποιημένης παράταξης ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΟΛΗ ΠΡΟΤΥΠΟ θα είσαι μόνο εσύ ως δήμαρχος

 • Επειδή με θεσμικά απαράδεκτο και αντιδεοντολογικό τρόπο μου απαιτήθηκε από παντελώς αναρμόδιους συναδέλφους να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου, εφόσον δεν συντάσσομαι μαζί τους στις επερχόμενες εκλογές

 • Επειδή έχω απόλυτο σεβασμό και ηθική υποχρέωση απέναντι στους συμπολίτες μου που με τιμούν και με στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια να πορεύομαι με διαφάνεια, αξιοκρατία και αξιοπιστία

 • Επειδή θεωρώ ότι η υστεροφημία ενός ανθρώπου είναι σημαντικότερη από την διατήρηση πρόσκαιρων τίτλων και θεσμικών θέσεων


Απαντώ ξεκάθαρα.


Ήρθε η ώρα να προχωρήσω μπροστά, χωρίς πρέπει, χωρίς κομματικές παρωπίδες και καθωσπρεπισμούς.

Για μένα ο Δήμος δεν είναι μέσο βιοπορισμού αλλά σημείο συγκλίσεων και σωστών πρακτικών για την τοπική κοινωνία.


Η απόφαση μου για το μέλλον θα είναι ξεκάθαρη γιατί θα είναι χωρίς κομματικές αγκυλώσεις, χωρίς ιδιοτελείς σκοπούς και κοινωνικές στρεβλώσεις.


Νιώθω υπερήφανος που όλο αυτό το διάστημα όρθωσα το ανάστημά μου στις πιέσεις που δέχτηκα.

Προστάτεψα, μαζί σου, στο μέτρο του δυνατού το δημόσιο χρήμα, υπερασπίστηκα το αίσθημα δικαίου για το προσωπικό του Δήμου, δεν κρύφτηκα και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για τις αρχές μου με αξιοπρέπεια και ευθύνη.


Θέλω να μπορώ να κοιτάζω με ειλικρίνεια στα μάτια την οικογένειά μου και τους φίλους μου.


Ο αυταρχισμός και η κατάληψη της εξουσίας από ανθρώπους με ελλειμματικό δημοκρατικό περιεχόμενο θα είναι επικίνδυνο για τους συμπολίτες και τους υπαλλήλους του Δήμου μας.


Η Νέα Σμύρνη αξίζει καλύτερης πολιτικής διαχείρισης.


Σε εκείνους τους φίλους και συνεργάτες που σε αυτή την πορεία δεν μπόρεσα να τους μεταπείσω δεν κρατάω κακία αφού στην δημοκρατία μας δεν υπάρχουν αδιέξοδα αλλά γενναίες και σωστές αποφάσεις την κατάλληλη στιγμή.


Για όλα τα παραπάνω,

ΔΗΛΩΝΩ την παραίτησή μου από τα αξιώματα:

 1. Του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Παιδείας και Δια βίου Μάθησης,

 2. Του προέδρου της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Νέας Σμύρνης ,

 3. Του Προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας

 4. Του τακτικού ή αναπληρωματικού μέλους από κάθε επιτροπή.

Παραμένω όμως ενεργός Δημοτικός Σύμβουλος ο μόνος ίσως μέχρι σήμερα, της παράταξης «Νέα Σμύρνη, Πόλη -Πρότυπο».


Στο άμεσο μέλλον θα συνεχίσω με περίσσια δύναμη για να κάνουμε την Ν. Σμύρνη μια πόλη σύγχρονη, μια πόλη φιλική για εμάς και τα παιδιά μας, μία πόλη Πρότυπο.


Ευχαριστώ από καρδιάς όλο το προσωπικό του Δήμου που τόσα χρόνια συνεργαστήκαμε με γνώμονα το καλό της πόλης μας και των συνδημοτών μας.


Αποτελούν για μένα ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και υπόσχομαι να τους ανταποδώσω τη θετική σκέψη την αλληλεγγύη και την συμπαράσταση σε ότι μπορώ και από όποια θέση κληθώ να υπηρετήσω μελλοντικά την Ν. Σμύρνη που γεννήθηκα και μεγάλωσα.


Παρακαλώ λοιπόν αξιότιμε φίλε και Δήμαρχε Σταύρο Τζουλάκη να αποδεχτείς την παραίτησή μου. Σου εύχομαι ως συνεργάτης και πάνω από όλα σαν φίλος τίποτα και κανείς να μην εκμεταλλευτεί την τοξική αυτή κατάσταση εις βάρος σου. Δεν σου αξίζει, δεν μας αξίζει σε όσους στάθηκαν πλάι σου.


Με εκτίμηση και αγωνιστικούς χαιρετισμούς


ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΣΥΡΙΓΟΣ

τ. Αντιδήμαρχος

Δημ. Σύμβουλος της Δημ. Παράταξης 'Νέα Σμύρνη – Πόλη Πρότυπο'

bottom of page