top of page

Πνιγήκαμε στα κουνούπια - Οδηγίες πρόληψης

Οι μετρήσεις δείχνουν εφέτος πολύ υψηλούς πληθυσμούς κουνουπιών στην Αττική με κυρίαρχα τα ασιατικά κουνούπια «Τίγρης»

Περσινοί ψεκασμοί για κουνούπια στο Ρέμα της Πικροδάφνης
Περσινοί ψεκασμοί στο Ρέμα της Πικροδάφνης

Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διαχείρισης Κουνουπιών 2021-2023 και σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, πραγματοποιεί σε μόνιμη βάση καταγραφή της παρουσίας και της εποχιακής διακύμανσης των κουνουπιών στην Αττική μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου εντομολογικής παρακολούθησης.


Τις τελευταίες εβδομάδες βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα επειδή οι μετρήσεις έδειξαν πολύ υψηλούς πληθυσμούς του ασιατικού κουνουπιού τίγρη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές για πολλές περιοχές της Περιφέρειας Αττικής. Το φαινόμενο αυτό σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής ενδέχεται να οφείλεται στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες εβδομάδες (υψηλά ποσοστά υγρασίας, σποραδικές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες). αλλά κανείς εύλογα μπορεί να σκεφτεί ότι ίσως οφείλονται και σε ανεπαρκή ψεκασμό, γιατί όλη τη χρονιά είχαμε υπερβολικά πολλά κουνούπια στην Αττική, όχι μόνο τις τελευταίες εβδομάδες.


Πάντως με έγγραφό της προς αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους και αρμόδιους φορείς, η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Α. Μεγάλου υποστηρίζει πως «οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής συνεχίζουν το έργο των τακτικών εφαρμογών (στοχευμένοι ψεκασμοί) και εφόσον κριθεί απαραίτητο για λόγους δημόσιας υγείας, θα προχωρήσουν και σε έκτακτες εφαρμογές», ενώ ζητά να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.


Στο έγγραφο σημειώνεται επίσης ότι ενώ αναμένεται αύξηση της όχλησης από τα συγκεκριμένα κουνούπια, δεν συντρέχει λόγος υπέρμετρης ανησυχίας καθώς το ασιατικό κουνούπι τίγρης είναι ικανός διαβιβαστής ασθενειών οι οποίες ΔΕΝ υπάρχουν στη χώρα μας (Chikungunya, Zika και Δάγκειου πυρετού), ενώ ΔΕΝ εμπλέκεται στον κύκλο της ασθένειας του Ιού του Δυτικού Νείλου.


Πνιγήκαμε στα κουνούπια - Οδηγίες πρόληψης
To συντριβάνι στην οδό Διγενή Ακρίτα χρειάζεται επειγόντως συντήρηση και αλλαγή νερού.

Τι θα έπρεπε να κάνουν οι Δήμοι


Με δεδομένο ότι η παρουσία των κουνουπιών σχετίζεται με την παρουσία στάσιμου νερού τόσο οι πολίτες, αλλά κυρίως οι Δήμοι και λοιποί αρμόδιοι φορείς που έχουν την ευθύνη των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών στους δημόσιους χώρους στο αστικό περιβάλλον, θα έπρεπε:

  • να συνεχίσουν τις ενέργειες αντιμετώπισης και να πραγματοποιούν πάντα έλεγχο αποτελεσματικότητας μετά από οποιαδήποτε ενέργεια/μεταχείριση. Ειδικότερα για τα ανοιχτά φρεάτια και τα σημεία απορροής όμβριων υδάτων θα πρέπει να γίνονται οι ενδεδειγμένες εφαρμογές με προνυμφοκτόνο και να καθαρίζονται συχνά ώστε να μην παρεμποδίζεται η ροή του νερού προς το δίκτυο αποχέτευσης. Τα λούκια και οι υδρορροές πρέπει να διατηρούνται καθαρά καθώς εύκολα φράζουν από φύλλα ή κλαδάκια δένδρων και συγκρατούν το νερό της βροχής.

  • Βρύσες που στάζουν, αυτόματα ποτίσματα ή άλλες υδραυλικές εγκαταστάσεις με διαρροές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μικρές εστίες λιμνάζοντος νερού όπου αναπτύσσονται κουνούπια και πρέπει να διορθώνονται άμεσα.

  • Μικρές ή μεγάλες λακκούβες στο χλοοτάπητα ή σε άλλα σημεία των δρόμων, γηπέδων, πάρκων, κήπων κ.λπ. που μπορούν να συγκρατήσουν νερό περισσότερο από μία εβδομάδα θα πρέπει να παραγεμιστούν με χώμα ή να αποστραγγίζουν καλά.

  • Καθάρισμα ή αντικατάσταση νερού σε σιντριβάνια, πισίνες, λίμνες, μεγάλα ανθοδοχεία, πιατάκια από τις γλάστρες, πιατάκια αδέσποτων ή δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς κ.λπ. σε τακτά χρονικά διαστήματα (λιγότερο από εβδομάδα).

  • Τέλος, αντικείμενα που αφήνονται μόνιμα σε εξωτερικούς χώρους θα πρέπει να τοποθετούνται σε κατάλληλα σημεία ώστε να μην μαζεύουν το νερό της βροχής. Δοχεία, βαρέλια, παλιά λάστιχα αυτοκινήτων ή ακόμη και μικρά τενεκεδένια κουτιά πρέπει να απομακρύνονται ή να φροντίζουμε ώστε να μην παραμένει στάσιμο νερό στο εσωτερικό τους ανοίγοντας τρύπες στον πυθμένα τους ή σκεπάζοντάς τα.

Υπενθυμίζεται στους πολίτες ότι για την αποφυγή της όχλησης συνίσταται η χρήση προστατευτικών μέτρων, π.χ. εντομοαπωθητικών του εμπορίου (εγκεκριμένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ακολουθώντας τις οδηγίες χρήσης που αναγράφουν), κουνουπιέρας ή σήτας παραθύρων κ.λπ.bottom of page