top of page

Στη Νέα Σμύρνη ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη 15/02/2024 τη σύναψη γάμου

και αυτόματα γονικά δικαιώματα σε όλους τους πολίτες της χώρας


Στη Νέα Σμύρνη ο πρώτος γάμος ομόφυλου ζευγαριού

Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε την Πέμπτη 15/02/2024 να επεκτείνει τον ίσο γάμο και τα αυτόματα γονικά δικαιώματα σε όλους τους 10,5 εκατομμύρια πολίτες της χώρας και να επιτρέψει στα ομόφυλα ζευγάρια να υιοθετήσουν. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χριστιανική ορθόδοξη χώρα που κάνει το βήμα και τώρα ξεχωρίζει σε μία περιοχή, όπως τα Βαλκάνια, που αντιστέκεται σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή.


Λίγες ώρες αφότου ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Τα Νέα» η πρώτη αγγελία για γάμο ομόφυλου ζευγαριού ο οποίος θα τελεστεί στον δήμο Νέας Σμύρνης. Η αγγελία αναφέρει χαρακτηριστικά:


«Ο Δημήτριος Ελευσινιώτης του Σπυρίδωνα και της Άννας,

το γένος Βυλλιώτη που γεννήθηκε στη Σαλαμίνα Αττικής και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη Αττικής

και ο Σταύρος Γαβριηλίδης του Χρήστου και της Ευγενίας, το γένος Δρόσου,

που γεννήθηκε στην Αθήνα Αττικής και κατοικεί στη Νέα Σμύρνη,

θα έλθουν σε γάμο που θα γίνει στη Νέα Σμύρνη Αττικής».


Για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Σταύρος Γαβριλιάδης και ο Δημήτριος Ελευσινιώτης χτίζουν μία κοινή ζωή. Αγόρασαν ένα σπίτι και έκαναν οικογένεια. Όμως, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, το ομόφυλο ζευγάρι δεν μπορούσε να παντρευτεί ή να αναγνωριστούν και οι δύο ως γονείς των τριών παιδιών τους - μέχρι πρότινος, διότι όλα πλέον έχουν άλλαξαν, Ο νέος νόμος σημαίνει ότι ο 52χρονος αλλεργιολόγος δεν θα ανησυχεί πια για την τύχη του γιου του εάν ο ίδιος πεθάνει πριν από τον σύντροφό του Δημήτριο Ελευσινιώτη.


Σε δηλώσεις του στο Bloomberg, ο Σταύρος Γαβριλιάδης επισημαίνει ότι ο νέος νόμος λύνει πολλά από τα προβλήματα της οικογένειάς του, ενώ μετά τον γάμο θα υιοθετήσει επίσημα τα δίδυμα παιδιά του συντρόφου του Δημήτριου: «Θα γίνουμε επιτέλους μία οικογένεια με δύο επίθετα… Τα κοστούμια και οι βέρες είναι ήδη έτοιμα. Ίσως είμαστε εμείς το πρώτο ζευγάρι που θα παντρευτεί».


Η ανακοίνωση του Δήμου


αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος

«Ο Δήμος Νέας Σμύρνης θα υποδεχτεί την εκφρασμένη και δημοσιευμένη βούληση των συνδημοτών μας να τελέσουν τον γάμο τους σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια.


Αναμένουμε την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ και τις πιθανές υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν διαδικαστικά ζητήματα ώστε ο γάμος τους να πραγματοποιηθεί με όλα τα στοιχεία της νομιμότητας, όπως είναι και η επιθυμία τους».


Ο αντιδήμαρχος της Νέας Σμύρνης Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος θα τελέσει αυτόν τον πρώτο γάμο ομόφυλου ζευγαριού στην Ελλάδα, ύστερα από την υπερψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.


«Όπως σε όλες τις περιπτώσεις που περιμέναμε να γίνει νόμος του κράτους και από εδώ και πέρα θα ακολουθήσουμε τις οδηγίες του Υπουργείου με το ΦΕΚ και με τις εγκυκλίους τις διευκρινιστικές, για να προχωρήσουμε κανονικά στην τέλεση και του πρώτου γάμου αλλά και των υπόλοιπων γάμων, όλων των υπόλοιπων συμπολιτών μας που θέλουν να παντρευτούν. Έχω και τρεις συναδέλφους αντιδημάρχους που με αναπληρώνουν σε περίπτωση που δεν μπορώ εγώ να τελειώσω το γάμο, αλλά εγώ είμαι ο αρμόδιος», δήλωσε ο αντιδήμαρχος.


bottom of page