top of page

Ο Νίκος Χαρδαλιάς συναντήθηκε με τους Δημάρχους του Νότιου Τομέα Αττικής

Νίκος Χαρδαλιάς: «Απαραίτητη η συνεννόηση και οι συνέργειες μεταξύ Δήμων στην νέα Μητροπολιτική Αττική που ονειρευόμαστε»

Συνάντηση Ν. Χαρδαλιά με τους Δημάρχους του Νοτίου Τομέα Αττικής
Ο Ν. Χαρδαλιάς με τους Δημάρχους του Νοτίου Τομέα Αττικής
 

Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιεί, υποδέχθηκε τους δημάρχους του Νότιου Τομέα Αττικής.


Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Δήμαρχοι του Νότιου Τομέα Αθηνών:


  • Αγίου Δημητρίου Στυλιανός Μαμαλάκης,

  • Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, 

  • Γλυφάδας Γεώργιος Παπανικολάου, 

  • Ελληνικού-Αργυρούπολης Ιωάννης Κωνσταντάτος,

  • Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης,

  • Μοσχάτου-Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου,

  • Νέας Σμύρνης Γεώργιος Κουτελάκης, 

  • Παλαιού Φαλήρου Ιωάννης Φωστηρόπουλος.


Ο περιφερειάρχης ενημέρωσε τους δημάρχους για την προεργασία που έχει γίνει σε νομοπαρασκευαστικό επίπεδο όσον αφορά στην επίλυση χρόνιων καθυστερήσεων και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναπτύξει για την εξασφάλιση εργαλείων επίσπευσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης των σημαντικών έργων θωράκισης και ανακούφισης του Λεκανοπεδίου.


Ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η σύμπνοια και η συλλογικότητα θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις δράσεις και την συνεργασία μεταξύ των δήμων και της Περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα είπε πως «ο συντονισμός των Δήμων και η μεταξύ τους συνεργασία είναι απαραίτητη παράμετρος για τον σχεδιασμό πολιτικών που απαντούν σε υπερτοπικά ζητήματα όπως το κυκλοφοριακό, η αντιπλημμυρική θωράκιση και η ανάδειξη ζωνών πρασίνου και διαχείρισης περιβαλλοντικών συστημάτων».


Σε συνάντηση εξάλλου που είχε ο Νίκος Χαρδαλιάς με τους Δημάρχους του Βόρειου Τομέα είπε: «Έχουμε εντοπίσει τα προβλήματα του κάθε Δήμου ξεχωριστά, με αποτέλεσμα να έχουμε τη δυνατότητα να κατηγοριοποιήσουμε προβλήματα και συνθήκες, βλέποντας παράλληλα και τη μεγάλη εικόνα. Η μητροπολιτική διαχείριση είναι επιτακτική ανάγκη. Η μεγάλη πρόκληση σε αυτή την προσπάθεια είναι τα εκατοντάδες ενταγμένα έργα δεκαετίας που καθυστερούν στην υλοποίησή τους, τα οποία όμως δεν έχουν τις αντίστοιχες μελέτες ωρίμανσης, ενώ παράλληλα δεσμεύουν σημαντικά χρηματικά ποσά».


Ο Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η διαχείριση όλων των καθυστερήσεων στην εξέλιξη των έργων θα επιτευχθεί με την δημιουργία  του Παρατηρητήριου, μία νέα ψηφιακή δομή που εισάγει η νέα Περιφερειακή Αρχή και πρόκειται για έναν επιχειρησιακό ψηφιακό χάρτη, στον οποίο θα καταγράφονται όλα τα έργα με τον οδικό χάρτη υλοποίησης τους και τα χρονοδιαγράμματα εξέλιξης, καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τα υποστηρίζουν. Και πως μόνο έτσι θα δοθεί ένα τέλος στο φαινόμενο των αποσπασματικών παρεμβάσεων σε ζητήματα μεγάλης υπερτοπικής ή ακόμα και μητροπολιτικής σημασίας.


Ένα άλλο καίριο ζήτημα, που έθεσε ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης, είναι τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σύνολο τους οι Δήμοι, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την παρακράτηση του τέλους ταφής των απορριμμάτων από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.).


Ο κ. Χαρδαλιάς δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα επισκεφθεί τους δήμους και ότι θα έχει άμεση συνεργασία με όλους προκειμένου να υπάρξει μια γενική αποτύπωση των προβλημάτων στην επίλυση των οποίων μπορεί να βοηθήσει η Περιφέρεια.

bottom of page