top of page

Το δημογραφικό απαιτεί και τοπικές λύσεις

Έγινε ενημέρωση: πριν από 3 ημέρες

Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ζούμε Νέα Σμύρνη»


Γιώργος Κρικρής |  Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ζούμε Νέα Σμύρνη»

Προγράμματα στήριξης των νέων ζευγαριών ακούμε όλο και πιο συχνά από την πολιτεία. Η αλήθεια όμως είναι ότι μεγαλύτερη επιδότηση παίρνεις για να αγοράσεις ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο παρά για τη γέννηση ενός παιδιού.


Στην Αττική, τα υψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με το κόστος ζωής αποτελούν βασικά εμπόδια για τη δημιουργία οικογένειας.


Τα στοιχεία της Eurostat για το 2023 δείχνουν ότι οι νέοι στην Ελλάδα παραμένουν στο πατρικό τους  μέχρι τα 30 τους, όταν στην ΕΕ είναι κατά μέσο όρο 26,3 ετών. Είμαστε οι τρίτοι από το τέλος, μόνο μπροστά από τους Κροάτες και τους Σλοβάκους. Η Ελλάδα εμφανίζει ποσοστό 26,1% δυσκολίας ενοικίασης, διπλάσιο από το αντίστοιχο σε Ε.Ε. που είναι στο 13%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι οι πολίτες δαπανούν το 34% του εισοδήματος τους στη στέγη.


Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι οι νέοι πλέον δεν παντρεύονται και για αυτό υπάρχει  το φαινόμενο της υπογεννητικότητας στη χώρα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι γάμοι το 2022 παρουσίασαν αύξηση κατά 6,4% σε σχέση με το 2021 και τα σύμφωνα συμβίωσης  παρουσίασαν αύξηση 13,9%, δηλαδή οι νέοι συνεχίζουν να παντρεύονται, χωρίς όμως να κάνουν παιδιά. 


Αν τελικά το πάρεις απόφαση να δημιουργήσεις οικογένεια, πρέπει να δεις πως θα συνδυάσεις την επαγγελματική ζωή με τις όμορφες στιγμές ανατροφής ενός παιδιού.


Στη Φινλανδία έχει καθιερωθεί άδεια μετ’ αποδοχών και στους δύο γονείς συνολικής διάρκειας 14 μηνών μετά τη γέννηση του παιδιού. Στη Γερμανία δίνονται μέχρι και 1800 ευρώ για 14 μήνες με εισοδηματικά κριτήρια. Στη Δανία δίνεται άδεια μετ’ αποδοχών 52 εβδομάδων συνολικά και για τους δύο γονείς. Στην Ιρλανδία ο ΦΠΑ είναι μηδενικός σε παιδικά είδη μέχρι 6 ετών. Η λίστα με παραδείγματα είναι ατέλειωτη. Και όλα αυτά ενώ ο στατιστικός χάρτης της Eurostat δείχνει ότι η Ελλάδα παραμένει προτελευταία στις κρατικές δαπάνες για οικογενειακά επιδόματα.


Το δημογραφικό απαιτεί και τοπικές λύσεις

 

Ως πατέρας αποσαφηνίζω ότι καμία εξαγγελία δεν ακουμπάει τις «εξισώσεις» που έχεις να λύσεις ανακαλύπτοντας τις ανάγκες ενός μικρού παιδιού. Κάθε μέρα ανακαλύπτεις ένα καινούριο κόσμο.

 

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 2022 η χώρα μας κατέγραψε διπλάσιους θανάτους από γεννήσεις. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς έως το 2070, ο πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί έως και 25%. Ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι σήμερα πάνω από 46 ετών έναντι 39 το 2000. Περισσότεροι από 1 στους 5 κατοίκους της χώρας είναι πάνω από 65 ετών, ενώ ήταν 16% το 2000.


Για να αναστραφεί αυτή η πορεία χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής τόσο από τους κρατικούς φορείς καθώς και από τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Είναι αναγκαίο να εδραιωθεί ο σεβασμός προς τους νέους γονείς παρέχοντας τις δυνατότητες ευελιξίας στην εργασιακή καθημερινότητα. Επί παραδείγματι, η ίδρυση παιδικών σταθμών εντός των επιχειρήσεων εφαρμόζεται σε ελάχιστους οργανισμούς αν και έχει νομοθετηθεί με τις απαιτούμενες προβλέψεις για χρηματοδότηση.


Το ζήτημα του δημογραφικού απαιτεί μια ολιστική αντιμετώπιση. Είναι η στιγμή που πρέπει οι δομές των Δήμων να προσαρμοστούν στην κατεύθυνση της εύρεσης λύσεων προς κάθε πτυχή του δημογραφικού ζητήματος.

Συμβουλευτική γονέων, παιδικοί σταθμοί και δημιουργική απασχόληση είναι τρεις μόνο δράσεις από αυτές που η Αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να σχεδιάζει και να υλοποιεί.

bottom of page