top of page

Το «Επιτόκιο» στη Νέα Σμύρνη παραμένει αγαπημένο στέκι από το 1987 μέχρι σήμερα


Το «Επιτόκιο» στη Νέα Σμύρνη παραμένει αγαπημένο στέκι από το 1987 μέχρι σήμερα

Πόσες μπάρες της Αθήνας σερβίρουν αδιάκοπα για τριάντα τρία συναπτά έτη γιορτάζοντας την άφθαρτη χαρά του νυχτερινού ξεδόματος;


Ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο με αφορμή έρευνες του Τουρκικού ωκεανογραφικού πλοίου «Σισμίκ» με αποτέλεσμα την κρίση του Σισμίκ, ο μεγάλος καύσωνας που πλήττει την Ελλάδα το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου έχει ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 1.300 νεκρούς (επίσημος απολογισμός), θεμελιώνεται το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ο Μάικλ Τζάκσον κυκλοφορεί το άλμπουμ Bad, ο Αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρήγκαν και ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ υπογράφουν στον Λευκό Οίκο τη συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μεσαίου Βεληνεκούς.


Αυτοί είναι κάποιοι από τους τίτλους των ειδήσεων το 1987, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της χρονιάς. Λίγοι τους θυμούνται. Τα γεγονότα έχουν ξεχαστεί μαζί με τη χαίτη στα μαλλιά, τα μπάγκι παντελόνια και τα ρεγκλάν μανίκια -αυτά τα τελευταία, όμως, επανήλθαν φέτος λόγω μόδας, η οποία κυκλώνει τον χρόνο και επαναφέρει τις τάσεις.


Το «Επιτόκιο» στη Νέα Σμύρνη παραμένει αγαπημένο στέκι από το 1987 μέχρι σήμερα

Κι ενώ το 2020 ντυνόμαστε σχεδόν ίδια με το 1987, όλα έχουν αλλάξει. Εκτός από το «Επιτόκιο», το μπαρ-θρύλος στη Νέα Σμύρνη, που φλερτάρει με το χρόνο όπως το τζιν τόνικ την βότκα μέσα σε ένα κολονάτο ποτήρι. Στην ίδια γωνία από το 1987 μέχρι σήμερα, έχει ζήσει την άνοδο, την πτώση και την άνοδο ξανά της γειτονιάς του, από hot προορισμό σε οικογενειακό προάστιο, σε ρέμπελ περίχωρο και ξανά στη λίστα με τις 10 καλύτερες γειτονιές της Αθήνας σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.


Το «Επιτόκιο» στη Νέα Σμύρνη παραμένει αγαπημένο στέκι από το 1987 μέχρι σήμερα

«Η Νέα Σμύρνη είναι πολυπληθές αθηναϊκό προάστιο και δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών στην Αττική. Έχει πληθυσμό 73.076 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και έκταση όπου ανέρχεται σε 3,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η δημιουργία του συνοικισμού ανάγεται στη δεκαετία του 1920, μετά την έλευση Ελλήνων προσφύγων από τη Σμύρνη και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας στα τότε περίχωρα της Αθήνας. Μεταξύ των μνημείων της, ξεχωρίζει ο Μητροπολιτικός Ναός της Αγίας Φωτεινής με το κωδωνοστάσιό του, το οποίο αποτελεί ακριβές αντίγραφο αυτού που βρισκόταν στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης μέχρι την Καταστροφή του 1922, ενώ άλλα σημαντικά ιστορικά κτήρια της περιοχής είναι το Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης, το Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο και η Εθνική Στέγη. Η Νέα Σμύρνη συνορεύει με το Νέο Κόσμο στα βόρεια, τον Άγιο Δημήτριο στα ανατολικά, το Παλαιό Φάληρο στα νότια και την Καλλιθέα» γράφει το wikipedia και όσοι μένουν νότια τα γνωρίζουν ήδη.


«Οι Νεοσμυρνιώτες είναι λάτρεις της περιοχής σου και δύσκολα κυκλοφορούν έξω από αυτήν» λένε οι άλλοι, που έχω κάνει κάποιες τσάρκες στην πλατεία.


Το «Επιτόκιο» στη Νέα Σμύρνη παραμένει αγαπημένο στέκι από το 1987 μέχρι σήμερα

Το «Επιτόκιο» είναι κάτι σαν τοπωνύμιο, στενά συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής, περισσότερο, όμως, είναι ένα ζωηρό κομμάτι της ζωής των κατοίκων του. Μαζί με αυτό, μέσα σε αυτό, γύρω από αυτό μεγάλωσαν γενιές και γενιές ανθρώπων. Είναι στέκι με τη ρετρό έννοια του όρου. Οι θαμώνες του έχουν όλοι μία ιστορία να πουν από εκεί, μια χαρά, μαι λύπη, έναν πόνο, έναν έρωτα, που έπνιξαν μέσα στο ποτό τους.

Πώς έφτασε ένα κλασικό rock-blues bar να γίνει ιστορικό; Μήπως είναι η μεγάλη, λατρεμένη μπάρα, που κάθε πότης, ιππότης ή απλώς περαστικός μπορεί να ξαποστάσει; Μήπως είναι η ατμόσφαιρα σαλούν που μυρίζει ξύλο, κάπνα και αλκοόλ, που σε αγκαλιάζει σαν παρηγορητική φωλιά; Μήπως είναι που όταν πεις το όνομά του, Επιτόκιο, όλο και κάποιος «άσχετος» θα υπάρχει να το γνωρίζει; Μήπως το «Επιτόκιο» ενώνει τις γειτονιές της Αθήνας με τον ίδιο τρόπο που φέρνει το το 1987 στο 2020;


Ξεκίνησε με τους πρωτοπόρους και τους αλλιώτικους και έγινε φωλιά για τους κάθε λογής αυθεντικούς και ανένταχτους. Γιατί, τελικά, μια παρέα είμαστε όλοι οι νυχτοπερπατητές. Η ταυτότητα του κόσμου δεν όρισε το «Επιτόκιο», αλλά αυτό περιχαράκωσε το id των θαμώνων. Χαμηλός φωτισμός, πόστερ, φωτάκια. Η ζωή στα μπαρ ρέει όπως η μπίρα από το βαρέλι. Είναι από τα λίγα μπαρ της Αθήνας που θα το βρεις να ξεχειλίζει από κόσμο όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Επιτόκιο: Παλαιολόγου 19, Νέα Σμύρνη, τηλ. 210 9350232

Το «Επιτόκιο» στη Νέα Σμύρνη παραμένει αγαπημένο στέκι από το 1987 μέχρι σήμερα

Τατιάνα Νιάρχου

bottom of page