Περνώντας το κατώφλι μιας ταβέρνας στη Νέα Σμύρνη σου δημιουργείται μια ζεστή και οικεία αίσθηση. Το Φαγοπότι, όπως λέγεται το μαγαζί που σερβίρει σταθερά από αυτή τη γωνιά τα τελευταία 40 χρόνια, σε υποδέχεται με ένα τζάκι που είναι αναμμένο τους κρύους μήνες του χρόνου, σε έναν χώρο φτιαγμένο από ξύλο και πέτρα, που μπορείς να απολαύσεις και από τα τραπέζια που βρίσκονται στο μπαλκόνι του.
Πρόκειται για μια ταβέρνα πολυτελείας και οικογενειακή επιχείρηση, από την οποία όλα αυτά τα χρόνια έχει περάσει κυριολεκτικά όλη η Αθήνα. Από το Φαγοπότι έχουν περάσει ουκ ολίγοι κοσμικοί, όπως μαρτυρούν και οι αναμνηστικές φωτογραφίες που θα βρείτε σε μια άκρη του μαγαζιού.
Πίσω από το τιμόνι του μαγαζιού βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου τα τελευταία δέκα χρόνια ο Λάμπρος Πύργας, που κληρονόμησε την επιχείρηση από τον πατέρα του. Υπάρχει όμως κυριολεκτικά από μικρό παιδί μέσα στο μαγαζί, μιας και σέρβιρε το πρώτο του πιάτο όταν ήταν μόλις έντεκα ετών.
Το πρώτο πράγμα στο οποίο πέφτει αναπόφευκτα το μάτι σου μπαίνοντας στο μαγαζί είναι το εντυπωσιακό κελάρι, στο οποίο υπάρχουν κρασιά τόσο σπάνια που μάλιστα μερικά από αυτά δεν τα έχουν ούτε οι ίδιοι οι παραγωγοί τους. Πέρα από την πεπαλαιωμένη κάβα βέβαια, το Φαγοπότι διαθέτει μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών κρασιών για να επιλέξετε.
Επειδή όμως το κρασί δεν πίνεται ξεροσφύρι, ας περάσουμε και…στο ψητό. Από την κουζίνα της ταβέρνας βγαίνουν καθημερινά (κάθε μέρα από τις 18:30 και τις Κυριακές από το μεσημέρι) μοσχοβολιστά πιάτα σε γενναιόδωρες μερίδες που θα σας σπάσουν την μύτη με το που μπείτε στο μαγαζί, όλα μαγειρεμένα με αγνά ελληνικά υλικά.
Πέρα από τα κλασικά πιάτα που προσφέρονται, όπως ποικιλίες κρεατικών, διάφορες σαλάτες και τα κλασικά ορεκτικά, θα πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε και μερικά ιδιαίτερα πιάτα που δεν θα τα βρείτε παντού.
Τα όμορφα πήλινα σκεύη που θα δείτε να κοσμούν διάφορες γωνιές του μαγαζιού προέρχονται από την Σίφνο και πέρα από το ντεκόρ… μπαίνουν και στον φούρνο. Τουτέστιν, στο Φαγοπότι μπορείτε να απολαύσετε την πήλινη στάμνα με τέσσερα κρεατικά, μαστέλο (δηλαδή αρνάκι ψημένο στο πήλινο με κρασί και άνηθο), ενώ πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε το οσομπούκο, δηλαδή μοσχαράκι με φρέσκα μανιτάρια.
Φυσικά must κλασικό πιάτο είναι και το αρνάκι στην λαδόκολλα, ενώ μέχρι να έρθουν τα κυρίως πιάτα σας, μπορείτε να γαργαλίσετε τον ουρανίσκο σας με τα νόστιμα ορεκτικά που προσφέρει το Φαγοπότι: τυροκροκέτες, ανηθοκεφτέδες ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την πεντανόστιμη γεμιστή μελιτζάνα με τυρί και κρεατικά καθώς και σαγανάκι φλαμπέ.
Αν βρεθείτε στο Φαγοπότι Παρασκευή, Σάββατο ή γιορτές και αργίες θα ακούσετε και ζωντανή μουσική. Πριν φύγετε, ξεφυλλίστε το τετράδιο που βρίσκεται πάνω στο τζάκι και το οποίο αποτελεί μίνι-κειμήλιο μιας και βρίσκεται εκεί από το 1984, γεμάτο με όσα έχουν γράψει οι πελάτες του από κάθε γωνιά του κόσμου σε κάθε γλώσσα όλα αυτά τα χρόνια.
Τώρα ξέρετε ποια είναι η επόμενη ταβέρνα που θα προστεθεί στη λίστα σας.
Στο Φαγοπότι, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα φάτε καλά!