top of page

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023: ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 

Ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης Συμεών

αποστέλλει ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ για τα Χριστούγεννα

προς τους ευσεβείς Χριστιανούς της Ιεράς Μητροπόλεώς μας


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2023: ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ  Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών
Από Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στη Μητρόπολη Νέας Σμύρνης για παιδιά των ενοριών της.
 

  

Χριστούγεννα και πάλι σήμερα! Κορυφαία εορτή της Χριστιανοσύνης. Επέτειος της κατά σάρκα γεννήσεως του Θεανθρώπου Κυρίου μας. Η είσοδος του Μονογενούς Υιού και Λόγου του Θεού στα μονοπάτια της ανθρώπινης ιστορίας. Η αποκάλυψη της άπειρης αγάπης του Τριαδικού Θεού μας σε όλους εμάς τα λογικά πλάσματά Του. Η απαρχή της θείας Οικονομίας για τη σωτηρία του γένους μας.


Οι πιστοί, πρωί-πρωί σήμερα, συναχθήκαμε στους ιερούς Ναούς μας για να εορτάσουμε τη θεία γέννηση του Σωτήρος Κυρίου μας. Να τελέσουμε το υπερφυές μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Να προσέλθουμε στο ποτήριο της ζωής και να κοινωνήσουμε με πόθο «σώμα και αίμα Χριστού εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον». Και όλοι μαζί με χαρά και κατάνυξη να ψάλουμε: «Η γέννησίς σου Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως...».  


***


Η γέννηση του Χριστού μας δεν είναι μόνο το κορυφαίο γεγονός της ανθρώπινης ιστορίας. Δεν την διαίρεσε σε δύο κεφαλαιώδεις περιόδους, προ Χριστού και μετά Χριστόν. Είναι και πηγή της αληθινής Θεογνωσίας. Ανέτειλε για όλο τον κόσμο το φως της γνώσεως του αληθινού Θεού.


Οι άνθρωποι που προηγουμένως πίστευαν και λάτρευαν τα είδωλα, αξιώνονται να γνωρίσουν τον ζώντα και αληθινό Θεό. Ο Θεός είναι Ένας. Ο Θεός είναι Τριαδικός. Ο Θεός είναι Πατέρας. Ο Θεός είναι αγάπη. «Ξέρουμε», γράφει ο ευαγγελιστής Ιωάννης, «πως ο Υιός του Θεού ήρθε και μας έδωσε την πνευματική δύναμη για να γνωρίσουμε τον αληθινό Θεό» (Α’ Ιω. 5,20).


Η γνώση αυτή δεν είναι υπόθεση του νου αλλά της καρδιάς. Είναι κοινωνία και μετοχή στη ζωή του Θεού. Είναι ένωση μαζί Του. Και «είμαστε ενωμένοι με τον αληθινό Θεό», συνεχίζει ο ιερός Ευαγγελιστής, «μέσω του Υιού Του, του Ιησού Χριστού. Αυτός είναι ο αληθινός Θεός, αυτός είναι η αιώνια ζωή». Και, όπως τονίζει στο Ευαγγέλιό του απευθυνόμενος προς τον Θεό Πατέρα Του, η αιώνια ζωή συνίσταται στο να γνωρίζουν οι άνθρωποι «τον μόνον αληθινόν Θεόν και ον απέστειλας Ιησούν Χριστόν» (Ιω. 17,3).        


***

Η γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού μας χάρισε και το φως της γνώσεως του θελήματος του Θεού. Μας αποκάλυψε τα ρήματα της αιώνιας ζωής: «τα ρήματα α δέδωκάς μοι δέδωκα αυτοίς» (Ιω. 17,8). Το Ευαγγέλιο του Χριστού είναι φως που φωτίζει τη ζωή μας και μας καθοδηγεί στην εγκόσμια πορεία μας. Χωρίς τη γνώση του Ευαγγελίου οι άνθρωποι δεν γνωρίζουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πώς οφείλουμε να ζούμε, για πού κατευθυνόμαστε.


Οδεύουμε, αγαπητοί αδελφοί, στον 21ο αιώνα, 2023 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού μας. Από τότε που ανέτειλε «το φως της γνώσεως» για τον αληθινό Θεό, για την αξία του ανθρώπου, για το νόημα και τον σκοπό της επί γης ζωής μας. Και το ερώτημα που τίθεται είναι: Άραγε δεχτήκαμε αυτό το φως; Αποκτήσαμε αληθινή Θεογνωσία; Καταστήσαμε το φως του Χριστού και του Ευαγγελίου Του πυξίδα της ζωής μας;


Πολύ φοβούμαι πως ο λόγος του Ευαγγελιστού Ιωάννου ισχύει κατεξοχήν για την εποχή μας: «Το φως ήρθε στον κόσμο, οι άνθρωποι όμως αγάπησαν περισσότερο το σκοτάδι παρά το φως, γιατί τα έργα τους ήταν πονηρά» (Ιω. 3,19).


Και η πικρή αυτή αλήθεια που διαπιστώνει ο Ευαγγελιστής, ισχύει σήμερα όχι μόνο γι' αυτούς που δεν γνώρισαν τον Χριστό και το Ευαγγέλιό Του, αλλά και για πολλούς από εμάς τους Χριστιανούς, που βαπτιστήκαμε στο όνομά Του και που ενταχθήκαμε ως μέλη στο σώμα της Εκκλησίας Του.


***


 Αδελφοί μου, αν θέλουμε να είμαστε τίμιοι με τη συνείδησή μας, οφείλουμε να διερωτηθούμε:


  • Τι είναι για 'μάς ο Χριστός; Τον πιστεύουμε; Τον αναγνωρίζουμε ως αληθινό Θεό, σωτήρα και λυτρωτή μας;

  • Ποια θέση δίνουμε στο Ευαγγέλιό Του μέσα στη ζωή μας; Πόσο οι εντολές Του καθοδηγούν τη ζωή μας και προσδιορίζουν τη συμπεριφορά μας;

  • Χριστούγεννα σήμερα, κορυφαία εκκλησιαστική εορτή! Πώς την βιώνουμε; Ταξιδεύοντας και περιφερόμενοι σε μεγαλουπόλεις της Ευρώπης; Ανεβαίνοντας στα χιονοδρομικά κέντρα για να κάνουμε σκι; Διασκεδάζοντας όλη νύχτα σε ρεβεγιόν; Τρώγοντας και πίνοντας μέχρι σκασμού και ικανοποιώντας κάθε είδους πάθη μας;       


Προσφιλέστατοι αδελφοί μου,


Θέτοντας τα παραπάνω ερωτήματα δεν έχω την πρόθεση να μειώσω τη χαρά της εόρτιας ημέρας. Την επισκοπική αγωνία μου σας καταθέτω και τον πόνο της πατρικής μου καρδιάς μοιράζομαι μαζί σας.


Η γέννηση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού που μας χάρισε το φως της αληθινής Θεογνωσίας ας φωτίζει τις καρδιές όλων μας. Ας ανακαινίζει τη ζωή μας. Και ας καθοδηγεί τα βήματά μας κατά το άγιο θέλημά Του!


Ευφρόσυνα Χριστούγεννα!


Με πολλή πατρική αγάπη

ο Επίσκοπός σας

† Ο Νέας Σμύρνης ΣΥΜΕΩΝ

bottom of page