top of page

10 Τρόποι να ζεις και όχι απλά να υπάρχεις

Όλοι μετανιώνουμε για πράγματα που έχουμε κάνει ή δεν έχουμε κάνει. Αλλά πάντα μπορείς να ζήσεις τη ζωή σου με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μετανιώνεις αργότερα. Εδώ είναι τα πράγματα στα οποία πρέπει να πεις «ναι». Ξεκίνα τώρα!10 Τρόποι να ζεις και όχι απλά να υπάρχεις

Βγες έξω

 

Μην κλείνεσαι μέσα στο σπίτι. Βγες έξω ό,τι καιρό κι αν κάνει! Κάνε μια βόλτα στην πόλη, στην παραλία, στο δάσος. Κάνε ποδήλατο. Κολύμπησε. Απόλαυσε τον ήλιο. Κάνε κάποιο άθλημα ή περπάτα ξυπόλυτος στο γρασίδι. Νιώσε τη φύση. Ακόμα και ένας περίπατος στο κοντινό πάρκο μπορεί να «καθαρίσει» το μυαλό σου και να σε κάνει πιο δημιουργικό.

 

Πάρε ρίσκα

 

Συχνά επιλέγουμε να πάμε «στα σίγουρα». Χωρίς ρίσκα. Αλλά αν θες να φτάσεις σε σπουδαία αποτελέσματα πρέπει να είσαι τολμηρός. Παραιτήσου από την δουλειά που δεν σε ικανοποιεί, φύγε από κάποια νοσηρή σχέση, ξεκίνα δική σου επιχείρηση, μάθε κάτι καινούριο, δοκίμασε νέα πράγματα. Μην μένεις προσκολλημένος στα παλιά μόνο και μόνο από φόβο.

 

Βρες τι πραγματικά σου αρέσει

 

Βρες τι πραγματικά θέλεις να κάνεις. Ρώτησε τον εαυτό σου «Τι είναι αυτό που όταν το κάνω νιώθω όμορφα και δημιουργικά; Τι με εμπνέει;». Μπορεί ακόμα και να βρεις τρόπο να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα. Ίσως είναι δύσκολο αλλά μια φορά μόνο ζεις. Οπότε αξίζει τον κόπο.

 

Βγες από το κλουβί σου

 

Κάθεσαι όλη μέρα μπροστά στον υπολογιστή, ανακατεύοντας χαρτιά, κάνοντας κλήσεις και chat στο διαδίκτυο; Μη σπαταλάς τη μέρα σου έτσι. Ελευθερώσου από αυτό το κλουβί. Κάνε τη δουλειά σου έξω με ένα laptop, σε μια καφετέρια, πάνω στους βράχους, σε μια βάρκα ή σε μια ξύλινη καλύβα. Μπορείς ακόμα και να εργάζεσαι ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύεις όπου θέλεις. Το κάνουν πολλοί αυτό πλέον με τις νέες τεχνολογίες, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ακούγεται.


Κλείσε την τηλεόραση

 

Πόσες ακόμα ώρες θα χαραμίσεις μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης; Πόσες ώρες έχουμε για να ζήσουμε ακόμα; Κάνε τους υπολογισμούς σου και πάρε την απόφαση να κλείσεις την τηλεόραση. Άνοιξε την μόνο όταν έχεις να δεις μία καλή ταινία ή κάτι που σε ενδιαφέρει. Αλλιώς άστην κλειστή και βρες άλλα  πράγματα να κάνεις. Δεν ξέρεις τι να κάνεις; Διάβασε παρακάτω…

 

Κάνε ταξίδια

 

Σίγουρα, θέλεις να ταξιδέψεις κάποια μέρα. Πότε λοιπόν; Όταν θα γεράσεις; Τι περιμένεις; Βρες έναν  τρόπο να κάνεις ένα ταξίδι, εάν όχι αυτό το μήνα, τότε κάποια στιγμή σύντομα. Μπορεί να χρειαστεί να πουλήσεις το αυτοκίνητο σου ή να διακόψεις την καλωδιακή σου σύνδεση ή να σταματήσεις να τρως έξω για να τα καταφέρεις, αλλά κάν’το! Μπορείς να κάνεις και την αποταμίευση που βάζεις στην άκρη 1 ευρώ την  Κυριακή, 2 την Δευτέρα, 3 την Τρίτη, 4 την Τετάρτη, 5 την Πέμπτη, 6 την Παρασκευή και 7 το Σάββατο. Έτσι θα μαζέψεις 28 ευρώ την εβδομάδα, 112 το μήνα και  1344 το χρόνο! Νάτο το ταξιδάκι! Χωρίς να έχεις στερηθεί απολύτως τίποτα!

 

Να είσαι αισιόδοξος

 

Μάθε να αναγνωρίζεις τις αρνητικές σκέψεις. Πολλές από τις αμφιβολίες που έχεις για τον εαυτό σου, οφείλονται στην κριτική των άλλων, σε προσβολές  και κουτσομπολιά. Λόγω αυτών των ανασφαλειών  φοβάσαι να δράσεις. Οπότε σταμάτα να τις αναμασάς μεσα στο κεφάλι σου και επικεντρώσου σε σκέψεις που εξυπηρετούν εσένα, όχι τους άλλους.

 

Μάθε νέες δεξιότητες

 

Βελτίωνε συνεχώς τον εαυτό σου αντί να παραμένεις στάσιμος. Όχι επειδή δεν είσαι τέλειος αλλά επειδή είναι ευχάριστο να μαθαίνεις καινούρια πράγματα και σου προσφέρει προσωπική ικανοποίηση. Καλό είναι αφενός να αποδεχθείς τον εαυτό σου όπως είναι και να μάθεις να αγαπάς αυτό που είσαι, και αφετέρου να προσπαθείς να βελτιώνεσαι. Γιατί η διαδικασία της βελτίωσης είναι η ίδια η ζωή.

 

Γνώρισε νέα άτομα

 

«Οι ξένοι είναι επικίνδυνοι». Πόσες φορές ακούσατε κάποια παραλλαγή αυτής της φράσης μεγαλώνοντας; Πολλοί άνθρωποι φοβούνται ακόμα και να μιλήσουν  σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Πολλοί παρουσιάζουν μάλιστα κάποιου είδους διαταραχή που σχετίζεται με το κοινωνικό άγχος. Αλλά το να αποφεύγεις τους ανθρώπους σε κάνει να χάνεις πολλά πράγματα στη ζωή. Στην πραγματικότητα, τα πάντα κινούνται μέσω γνωριμιών. Η ζωή μας είναι οι άλλοι. Γι’ αυτό αντιμετωπίστε αυτό το άγχος διευρύνοντας τον κοινωνικό σας κύκλο. Κάντε νέους φίλους, δημιουργήστε επαγγελματικό δίκτυο. Και θυμηθείτε:  αυτό συμβαίνει λέγοντας «ναι» στις ανθρώπινες επαφές.

 

Απομακρύνσου από τους τοξικούς ανθρώπους

 

Δεν θα βρείτε επιτυχημένους ανθρώπους να συναναστρέφονται με όσους τους μειώνουν ή τους προσβάλουν ή τους αποθαρρύνουν σε κάθε τους βήμα. Επίσης, οι στενοί τους φίλοι έχουν παρόμοια οράματα με τους ίδιους, δεν κάθονται να μεμψιμοιρούν. Μπορεί να είναι δύσκολο να εγκαταλείψετε κάποιον που ξέρετε πως σας κρατά πίσω, αλλά θα εκπλαγείτε με το πόσο θα αλλάξει η νοοτροπία σας και πόσο πιο ανοιχτοί θα νιώσετε σε νέες ιδέες. Ο φόβος της μοναξιάς και της αλλαγής μάς κρατά δέσμιους σε καταστάσεις υποδεέστερες των δυνατoτήτων μας.

bottom of page