top of page

Ανοίγει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Στις 31/10 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Fix

Στις 31/10 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Fix

Με έμφαση στο διάλογο με διαφορετικούς θεσμούς και σε ένα μουσείο «κυριολεκτικά ανοιχτό σε όλους», η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά ανακοίνωσε το πολυαναμενόμενο άνοιγμα του Μουσείου στα τέλη Οκτώβρη και το πρόγραμμα των περιοδικών εκθέσεων.

Ως προς την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ και των μόνιμων συλλογών, η διευθύντρια δήλωσε αισιόδοξη καταρχήν για την έκτακτη επιχορήγηση από τo Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ύψους 4.500.000 ευρώ, που επέτρεψε την εξόφληση παλαιότερων εκκρεμοτήτων και την κάλυψη βασικών αναγκών, και στη συνέχεια για τη μελλοντική πορεία των διαδικασιών (της δημιουργίας νέου κανονισμού λειτουργίας, της πρόσληψης επιπλέον προσωπικού κ.λπ.) που θα επιτρέψουν την ανάληψη της χορηγίας του Ιδρύματος Νιάρχου.

Απολογισμός των πεπραγμένων της περιόδου 2015-2016

Στις 31/10 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Fix

Από τον Δεκέμβριο του 2014, όταν ανέλαβαν το νέο ΔΣ και η νέα Διεύθυνση στο ΕΜΣΤ, έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων έχει γίνει σημαντικό έργο, όπως η σύνταξη και κατάθεση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας, η μεταφορά των Διοικητικών υπηρεσιών του Μουσείου στο νέο του «σπίτι» τον Μάιο του 2015, η έγκριση των μελετών από το Συμβούλιο Μουσείων τον Μάιο του 2016, η Προσωρινή Παραλαβή του κτηρίου, η ολοκλήρωση της Οριστικής Παραλαβής τον Ιούλιο του 2016, καθώς και η ολοκλήρωση της πράξης «Μελέτη, Κατασκευή και Εξολπισμός του ΕΜΣΤ» στο ΕΣΠΑ μόλις αυτόν τον Σεπτέμβριο.

Στον τομέα των οικονομικών και νομικών η έκτακτη επιχορήγηση από τo Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ύψους 4.500.000,00 ευρώ, ιδιαίτερα σημαντική για το Μουσείο αφού του επέτρεψε ήδη την εξόφληση παλαιότερων εκκρεμοτήτων και την κάλυψη βασικών αναγκών, ενώ σε νομικό επίπεδο κατά την περίοδο 2015-2016 η παραλαβή του έργου «Κατασκευή ΕΜΣΤ» προσωρινώς και οριστικώς και την έκδοση της 851/2015 απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, με την οποία απορρίφθηκε στο σύνολό της η αγωγή της εταιρίας «ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.» κατά της αποφάσεως του ΕΜΣΤ περί εκπτώσεως της «ΒΙΟΤΕΡ Α.Ε.» και κατάπτωσης των εγγυητικών της επιστολών.

Τέλος, παράλληλα με τα κατασκευαστικά, τα διοικητικά και τα οικονομικά, καταρτίστηκε ένα στρατηγικό σχέδιο και ένα πρόγραμμα για τη σταδιακή λειτουργία του μουσείου, ώστε μετά από 14 χρόνια, να μπορέσει πλέον να υποδεχτεί το κοινό και τους συνεργάτες του στο ιστορικό κτήριο της πρώην ζυθοποιίας ΦΙΞ.

Προγραμματισμένες δραστηριότητες του ΕΜΣΤ

Οι δραστηριότητες του ΕΜΣΤ στο πλαίσιο της δοκιμαστικής λειτουργίας του και στη λογική των συνεργειών του με ελληνικά και διεθνή ιδρύματα συναφούς σκοπού, ξεκίνησαν στο νέο του «σπίτι» στις 19 Μαΐου 2016, υπό τον γενικό και ενδεικτικό τίτλο ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ.

Τα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ θα διαρκέσουν μέχρι το τέλος του 2016.

  • Στις 1 και 2 Οκτωβρίου 2016 θα παρουσιαστεί στο ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Dancing Athens, μιας παραγωγής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, μια «αναδρομική» της πρώιμης δουλειάς της διεθνούς φήμης χορογράφου Trisha Brown.

  • Στη συνέχεια ακολουθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy (IMA), το οποίο διοργανώνεται από το British Council με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

  • Στις 12 Νοεμβρίου 2016 θα παρουσιαστούν φιλμ μαθητών από σχολεία της Ελλάδος, βασισμένα στο βιβλίο του ΜοΜΑ (Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη), "Η Μικρή Σάρλοτ" και η σκηνοθέτις του, Frank Viva, κατόπιν πρόσκλησης των εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ, που ανέλαβαν την ελληνική έκδοση καθώς και την διοργάνωση του διαγωνισμού, με βράβευση των τριών προκρινόμενων φιλμ.

  • Τα ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2016 (17-18/12/2016) με την παρουσίαση της περφόρμανς της Ομάδας Σύγχρονου Χορού Πέρσας Σταματοπούλου με τίτλο "ΜΕΤΑΤΟΠΙΣΗ - Ο δρόμος", που υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου.

  • Συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ).

Στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας του ΕΜΣΤ με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ΕΜΣΤ συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23 - 25 Σεπτεμβρίου 2016).

Aπό τις 30 Νοεμβρίου 2016 έως τις 7 Ιανουαρίου 2017 το ΕΜΣΤ θα συμμετάσχει με εμβληματικά έργα της μόνιμης συλλογής του στην έκθεση "Genii loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα" μαζί με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας.

Εξαιρετικά σημαντική για το Μουσείο είναι η ανάληψη του ρόλου του Επιτρόπου της εθνικής εκπροσώπησης στην 57η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε Βενετίας (13/5- 26/11 2017), με την εικαστική εγκατάσταση Εργαστήριο Διλημμάτων του Γιώργου Δρίβα, σε επιμέλεια του κ. Ορέστη Ανδρεαδάκη.

Στις 31/10 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Fix

Το ΕΜΣΤ συνεχίζει τη δραστηριότητά του με τα Εκπαιδευτικά του Προγράμματα και τις εκπαιδευτικές του δράσεις. Στο πλαίσιο των περιοδικών του εκθέσεων θα υποδέχεται σχολικές ομάδες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Επιπλέον θα συνεχιστούν οι συνεργασίες με ευπαθείς ομάδες, καθώς και οι δράσεις εκτός του Μουσείου.

Επιπλέον, Το EMΣΤ εγκαινιάζει πιλοτικά ένα καινοτόμο πρόγραμμα εφαρμογής της εικαστικής ψυχοθεραπείας, από τον Ιανουάριο έως το Μάρτιο 2017 με τίτλο "Εξερευνώντας τις εικόνες του Μουσείου – Εξερευνώντας την εικόνα μου". Το πρόγραμμα θα σχεδιαστεί και πραγματοποιηθεί από την κ. Αφροδίτη Πανταγούτσου, Ψυχιατρική Εργοθεραπεύτρια, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια στην Α' Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, και την κ. Ελισάβετ Ιωαννίδη, Επιμελήτρια του ΕΜΣΤ και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επέκταση δραστηριοτήτων- ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις.

To ΕΜΣΤ αναζητά προγράμματα και υποστηρικτές και είναι σε επικοινωνία με σημαντικά Μουσεία και Ιδρύματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με στόχο την επέκταση των δραστηριοτήτων του στον τομέα της Δια βίου Μάθησης, με την παραγωγή ειδικών εκθέσεων, τη διεξαγωγή συνεδρίων και μαθημάτων και την ενίσχυση της έρευνας. Στις προθέσεις του είναι και η δημιουργία προγραμμάτων δημιουργικής διαμονής (Residencies) σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Ερευνητικά Ινστιτούτα και Σχολές Καλών Τεχνών και η διοργάνωση κύκλων μαθημάτων για την επιμέλεια εκθέσεων, την ανάπτυξη των κοινωνικών πρακτικών και δράσεων της τέχνης και τη διδασκαλία της σύγχρονης τέχνης σε εκπαιδευτικούς. Οι συνεργασίες και η έναρξη αυτών των δραστηριοτήτων θα ανακοινωθούν το 2017.

Στις 31/10 ανοίγει τις πόρτες του στο κοινό το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Fix

Δωρεές / Συνεργασίες / Αγορές Νέων έργων / Χορηγίες

Το ΕΜΣΤ βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση χορηγιών και υποστηρικτών για την εξεύρεση τρόπων συνεργασίας και στήριξης του Μουσείου και των δραστηριοτήτων του. Η προσπάθεια για την απορρόφηση μεγάλης και καθοριστικής για την πλήρη λειτουργία του ΕΜΣΤ, δωρεάς από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προχωρά και θα ολοκληρωθεί με την πλήρωση των προαπαιτούμενων. Με την σημαντική συνδρομή του ΝΕΟΝ (Ίδρυμα Πολιτισμού και Ανάπτυξης Δασκαλόπουλου) το ΕΜΣΤ εμπλούτισε τη μόνιμη συλλογή του με έργα από σημαντικές εμπορικές εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, ενώ συζητούνται και άλλοι τρόποι υποστήριξης, στον εκθεσιακό, τον εκπαιδευτικό και τον ερευνητικό τομέα.

Το ΕΜΣΤ ξεκίνησε με την ΕΡΤ, πέραν από την ανάληψη χορηγίας επικοινωνίας των δράσεών του, μια συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας, πρακτικών και δημιουργίας κοινών δράσεων, κυρίως στο τομέα των νέων μέσων. Μόλις ξεκίνησε συνεργασία με την Polyecο Contemporary Art Initiative, για την ανάθεση δημιουργίας νέων έργων για την συλλογή του ΕΜΣΤ καθώς και για την πραγματοποίηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες για συνεργασίες με στόχο την ενίσχυση του ΕΜΣΤ θα ανακοινωθούν σύντομα. Επιπλέον, γίνεται μια διαρκής προσπάθεια απόκτησης νέων έργων για τη συλλογή του ΕΜΣΤ με δωρεές και μακροχρόνιους δανεισμούς καλλιτεχνών και διαχειριστών της πνευματικής τους ιδιοκτησίας. Το Μουσείο είναι σε δημιουργική συζήτηση με την Ένωση Εταιριών Διαφήμισης & Επικοινωνίας Ελλάδος (ΕΔΕΕ) για την χάραξη της νέας στρατηγικής και επικοινωνίας του, ενώ πρόσφατα η εταιρεία Button ανέλαβε την αναμόρφωση της ιστοσελίδας του.

bottom of page