
Γονείς που δίνουν θεραπευτική κάνναβη στα παιδιά τους με αυτισμό και επιληψία μίλησαν ανοιχτά για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Κυριακή 7 Μαΐου στο Α' ΚΑΠΗ Ν. Σμύρνης.
300 μητέρες, μεταξύ των οποίων η γνωστή Νεοσμυρνιώτισσα Ζίνα Λιακάκου και η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, οδηγήθηκαν στη θεραπευτική κάνναβη ψάχνοντας μια λύση για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με αυτισμό και επιληψία.
Η κα Λιακάκου δήλωσε μεταξύ άλλων:
«Η θεραπευτική κάνναβη μας βοήθησε πάρα πολύ, έχουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή επιτέλους στο σπίτι μας και πρώτα απ’ όλα το παιδί μας χαμογελάει… Πλέον αποδεικνύεται αυτό που λένε όλες οι έρευνες πως η καναβιδιόλη βοηθάει στη επιληψία, στο δικό μου το παιδί αποδείχτηκε.
Περιμένω να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος. Σήμερα ήταν μια γιορτή όπως είπε η Αντιγόνη, η κόρη μου... Έγινε η συνάντηση της θεωρητικής γνώσης των γιατρών με την καθημερινή εμπειρία των γονιών.
Προσδοκώ ότι πλέον η θεραπευτική κάνναβη θα μπει σε όλο το ιατρικό φάσμα. Οι γιατροί θα την συστήνουνε και θα βοηθηθεί πλέον όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, ώστε να φύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο των χημικών…»
Το αίτημά τους είναι να συμπεριληφθεί εκτός από την παιδική επιληψία και ο αυτισμός στο νομοσχέδιο για τη θεραπευτική κάνναβη, το οποίο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη στην Ελλάδα, ενώ στις γειτονικές χώρες είναι νόμιμη η ιατρική κάνναβη εδώ και χρόνια.
Γονείς παιδιών με αυτισμό και επιληψία καθώς και ασθενείς με χρόνιες και αυτοάνοσες παθήσεις ανέφεραν τον τρόπο δοσολόγησης της κανναβιδιόλης (CBD) κι άλλων κανναβινοειδών ουσιών που χρησιμοποιούν και την έκβαση αυτής της δοσολόγησης σε σχέση με το πρόβλημά τους.
Η εκδήλωση ζητήθηκε από κάποιους γιατρούς κρατικών νοσοκομείων, οι οποίοι θα ήθελαν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, καθώς είδαν πολύ θετικά αποτελέσματα στον αυτισμό.
Εκτός από τον αυτισμό και την επιληψία θεωρήθηκε σωστή η στιγμή να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους και περιπτώσεις με ΣΚΠ, οστεοπόρωση, ινομυαλγία και, ίσως, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα.
Μεταξύ των ομιλητών και ο ιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος, ο οποίος εξήγησε, πώς ένα φυτό που θεωρούνταν δηλητήριο τα προηγούμενα χρόνια, έγινε ίαμα.