Επιστολή δημότη για την καθαριότητα στο Άλσος
top of page

Επιστολή δημότη για την καθαριότητα στο Άλσος


Καθαριότητα του Άλσους
(ή στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα)

Πηγαίνω σχεδόν καθημερινά για περπάτημα στο άλσος της Ν. Σμύρνης το οποίο συχνά παρουσιάζει εικόνα πλημμελούς καθαριότητας, ιδίως στα εσωτερικά μονοπάτια του. Το γεγονός αυτό οφείλεται όχι στην έλλειψη υπαλλήλων καθαριότητας, αλλά αποκλειστικά στον εσφαλμένο τρόπο που γίνεται η καθαριότητα και στην ελλιπή επίβλεψη.

Αυτά που ακολουθούν τα έχω γράψει και τα έχω πει σε όλη την ιεραρχία του Δήμου: από τους υπαλλήλους καθαριότητας μέχρι τον υπεύθυνο καθαριότητας των πάρκων, τον Γεν. Γραμματέα και τον Δήμαρχο κ. Τζουλάκη. Και ενώ κάποιες ημέρες μετά την επισήμανση, το πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζεται, σύντομα ξεχνιέται και επανερχόμαστε στην ίδια κατάσταση!! Με δυο λόγια το πρόβλημα έχει ως εξής:

Αρκετά συχνά, εμφανή σκουπίδια όπως σακούλες, χαρτομάντιλα, πλαστικά ποτήρια κ.λπ. βρίσκονται διάσπαρτα στο άλσος και κυρίως στα εσωτερικά του μονοπάτια και γύρω από τη γεώτρηση. Και ενώ η συγκέντρωση των σκουπιδιών αυτών θα έπρεπε να είναι η ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ των υπαλλήλων καθαριότητας, ώστε από το πρωί το άλσος να εμφανίζεται καθαρό, αυτό συχνά δεν γίνεται. Αντιθέτως βλέπει κάποιος τους υπαλλήλους καθαριότητας να αναλώνονται όλη την ημέρα σκουπίζοντας πευκοβελόνες και αμμοχάλικα σε τσιμεντοστρωμένες διαβάσεις και στα αυλάκια, ενώ σε κάποια σημεία υπάρχουν τα εμφανή σκουπίδια που προανέφερα, μερικές μάλιστα φορές να βρίσκονται εκεί για αρκετές μέρες. Δηλαδή υπάρχουν σημεία του άλσους από τα οποία οι υπάλληλοι καθαριότητας μπορεί να περνάνε μόνο μια φορά την εβδομάδα!! Κατά την εκτίμηση μου δεν θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο της μιας ώρας για 2 υπεύθυνους καθαριότητας να περπατήσουν ΟΛΑ τα μονοπάτια και να συγκεντρώσουν σε μεγάλες πλαστικές σακούλες τα πραγματικά σκουπίδια που δίνουν την κακή εικόνα στο άλσος.

Αν ο αρμόδιος για την καθαριότητα του άλσους δώσει την παραπάνω εντολή και ελέγξει την εφαρμογή της, τότε το άλσος μας θα είναι πάντα καθαρό, έστω και αν κάποιοι από τους συμβασιούχους υπαλλήλους καθαριότητας «λουφάρουν» με μια σκούπα στο χέρι σκουπίζοντας πευκοβελόνες μαζί με αμμοχάλικο από τις διαβάσεις.

Αλλά τότε ίσως με αυτόν τον τρόπο φανεί πως 2 το πολύ καθαριστές είναι υπέρ-αρκετοί για να κρατάνε το άλσος πεντακάθαρο!!!

Αγαπητέ κ. Δήμαρχε,

Η παραπάνω πρόταση δεν απαιτεί ούτε πόρους ούτε προσωπικό!! Απαιτεί απλά κοινή λογική και λίγη υπευθυνότητα από τον υπεύθυνο καθαριότητας του άλσους!

Ευελπιστώ πως εσείς είστε σε θέση να επιβάλετε και τα δύο, δεδομένου ότι η καθαριότητα του άλσους μας πληρώνεται ακριβά από το Δήμο και σε τελική ανάλυση αντανακλά στη δική σας θητεία ως δημάρχου (κάποτε μέτρησα 8 υπαλλήλους καθαριότητας!! Σήμερα είναι εκεί 2 μόνιμοι και 2 με πεντάμηνες συμβάσεις).

Φιλικότατα

Σταύρος Α. Αναγνωστόπουλος

Επίτιμος Καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών

Πανεπιστήμιο Πατρών

Κάτοικος Νέας Σμύρνης, ΤΗΛ. 6944-861169

bottom of page