ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" | 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ
top of page

35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ

Έγινε ενημέρωση: 27 Οκτ 2020

Εφέτος η εφημερίδα μας κλείνει 35 χρόνια λειτουργίας και μιας και όλο το τεύχος μοιάζει λίγο επετειακό λόγω του πρόσφατου θανάτου του Μπάμπη Μπεχλιβανίδη, αλλά και του άρθρου «Νεοσμυρνιώτης είσαι αν…» που μας θυμίζει την ιστορία της καθημερινότητάς μας στη Νέα Σμύρνη, σκέφτηκα να γράψω κι εγώ δυο λόγια για το κοινό μας παρελθόν.

Τότα Ηλιάδου

Η εφημερίδα «Νέοι Ορίζοντες» ιδρύθηκε από τη μητέρα μου Τότα Ηλιάδου με χρηματοδότηση του Γιώργου Σιότροπου για να στηρίξει την υποψηφιότητά του το 1982 κόντρα στον Μπεχλιβανίδη.

Ο Σιότροπος ήταν ο «δεξιός», ο Μπεχλιβανίδης ο «αριστερός». Κέρδισε ο Μπεχλιβανίδης, γιατί η Νέα Σμύρνη ήταν παραδοσιακά «αριστερή».

Γιώργος Σιότροπος

Όμως, αν δεχθούμε πως ο Μπεχλιβανίδης ήταν ένας «καλός άνθρωπος», άλλο τόσο ήταν και ο Γ. Σιότροπος. Αυτοδημιούργητος, έδωσε στο Δήμο και στον Πανιώνιο πολλά και δεν πήρε απολύτως τίποτα.

Σημασία δεν έχουν τόσο λοιπόν οι ετικέτες, όσο οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Βλέπουμε και σήμερα στην Αμερική ένα αντιπαράδειγμα αυτής της αρχής: έχουμε δύο υποψήφιους

-έναν «Ρεπουμπλικάνο» και μία «Δημοκρατική», ό,τι κι αν σημαίνουν αυτοί οι όροι- και οι Αμερικανοί καλούνται στην ουσία να ψηφίσουν μεταξύ μίας αδίστακτης εκπροσώπου των συμφερόντων των πολυεθνικών και έναν ημίτρελο, κακεντρεχή ρατσιστή.

Από το 1981 λοιπόν μέχρι σήμερα -και από τις απαρχές του κόσμου μέχρι την Δευτέρα Παρουσία- ισχύουν παγκοσμίως τα ίδια: ό,τι κι αν υποτίθεται πως πρεσβεύει κανείς, το μόνο που τελικά μετράει είναι οι πραγματικές του προθέσεις και η αποτελεσματικότητά του σε μια δίκαιη και σωστή διαχείριση των κοινών.

Η εφημερίδα μας έχει περάσει όλα αυτά τα χρόνια από 40 κύματα, παρακολούθησε πολλούς δημάρχους και πρωθυπουργούς να έρχονται και να παρέρχονται, μετέβη θυελλωδώς από την δεκαετία του ’80 στη χρυσή εποχή της ευημερίας κι ύστερα στην οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, επέζησε, άλλαξε χέρια, άλλαξε μορφή, άλλαξε κατεύθυνση, αλλά αυτό που παραμένει είναι η πεποίθηση πως:

«Για όλα τα πράγματα το μέτρο είναι ο Άνθρωπος» Πρωταγόρας

Και πως:

«Όποια κι αν είναι η ερώτηση, η απάντηση είναι ο Άνθρωπος» Αντρέ Μπρετόν

Αυτά… Εύχομαι να συνεχίσουμε να συμπορευόμαστε ακόμα για πολλά χρόνια. Πάντα μαζί.

bottom of page