Oι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες σπάνε τα ταμπού με πανελλήνια αφετηρία τη Νέα Σμύρνη!
top of page

Oι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες σπάνε τα ταμπού με πανελλήνια αφετηρία τη Νέα Σμύρνη!


Γονείς που δίνουν θεραπευτική κάνναβη στα παιδιά τους με αυτισμό και επιληψία μίλησαν ανοιχτά για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Κυριακή 7 Μαΐου στο Α' ΚΑΠΗ Ν. Σμύρνης.

300 μητέρες, μεταξύ των οποίων η γνωστή Νεοσμυρνιώτισσα Ζίνα Λιακάκου και η ηθοποιός Νένα Χρονοπούλου, οδηγήθηκαν στη θεραπευτική κάνναβη ψάχνοντας μια λύση για να βοηθήσουν τα παιδιά τους με αυτισμό και επιληψία.

Η κα Λιακάκου δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η θεραπευτική κάνναβη μας βοήθησε πάρα πολύ, έχουμε μια πολύ μεγάλη αλλαγή επιτέλους στο σπίτι μας και πρώτα απ’ όλα το παιδί μας χαμογελάει… Πλέον αποδεικνύεται αυτό που λένε όλες οι έρευνες πως η καναβιδιόλη βοηθάει στη επιληψία, στο δικό μου το παιδί αποδείχτηκε.

Περιμένω να βοηθηθεί περισσότερος κόσμος. Σήμερα ήταν μια γιορτή όπως είπε η Αντιγόνη, η κόρη μου... Έγινε η συνάντηση της θεωρητικής γνώσης των γιατρών με την καθημερινή εμπειρία των γονιών.

Προσδοκώ ότι πλέον η θεραπευτική κάνναβη θα μπει σε όλο το ιατρικό φάσμα. Οι γιατροί θα την συστήνουνε και θα βοηθηθεί πλέον όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος, ώστε να φύγει από αυτόν τον φαύλο κύκλο των χημικών…»

Το αίτημά τους είναι να συμπεριληφθεί εκτός από την παιδική επιληψία και ο αυτισμός στο νομοσχέδιο για τη θεραπευτική κάνναβη, το οποίο δεν έχει ψηφιστεί ακόμη στην Ελλάδα, ενώ στις γειτονικές χώρες είναι νόμιμη η ιατρική κάνναβη εδώ και χρόνια.

Γονείς παιδιών με αυτισμό και επιληψία καθώς και ασθενείς με χρόνιες και αυτοάνοσες παθήσεις ανέφεραν τον τρόπο δοσολόγησης της κανναβιδιόλης (CBD) κι άλλων κανναβινοειδών ουσιών που χρησιμοποιούν και την έκβαση αυτής της δοσολόγησης σε σχέση με το πρόβλημά τους.

Η εκδήλωση ζητήθηκε από κάποιους γιατρούς κρατικών νοσοκομείων, οι οποίοι θα ήθελαν να ενημερωθούν από πρώτο χέρι, καθώς είδαν πολύ θετικά αποτελέσματα στον αυτισμό.

Εκτός από τον αυτισμό και την επιληψία θεωρήθηκε σωστή η στιγμή να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους και περιπτώσεις με ΣΚΠ, οστεοπόρωση, ινομυαλγία και, ίσως, καρκίνο και αυτοάνοσα νοσήματα.

Μεταξύ των ομιλητών και ο ιατρός Γιώργης Οικονομόπουλος, ο οποίος εξήγησε, πώς ένα φυτό που θεωρούνταν δηλητήριο τα προηγούμενα χρόνια, έγινε ίαμα.

Την εκδήλωση συντόνισε ο συγγραφέας-δημοσιογράφος Ανδρέας Ρουμελιώτης.

Οι Orizontes Graphic Arts παραχώρησαν στην Οργάνωση το λογότυπο και την αφίσα της εκδήλωσης.

Η Φαρμακολογική Δράση των μη-Ψυχοδραστικών Κανναβινοειδών

Τι είναι ένα κανναβινοειδές (Cannabinoid);

Με απλά λόγια, τα κανναβινοειδή (cannabinoids) είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά της κάνναβης. Υπάρχουν δεκάδες ενώσεων συμπεριλαμβανομένης της Κανναβιδιόλης [Cannabidiol (CBD)], της Τετραϋδροκανναβινόλης (THC), της Καναβιγερόλης (CBG), της Κανναβιχρωμίνης (CBN), του Τετραϋδροκανναβινολικού Οξέος (THCA) και ενός πλήθους άλλων κανναβινοειδών (cannabinoids).

Ποια αποτελέσματα έχει η Κανναβιδιόλη (CBD)

Τώρα για να καταλάβουμε τη λειτουργία της Κανναβιδιόλης (CBD) μέσα στο σώμα, πρέπει να εξετάσουμε πώς οι υποδοχείς CB1 και CB2 αλληλεπιδρούν με άλλες χημικές ενώσεις. Αλλά πρώτα θα πρέπει να ξέρετε αυτούς τους τρεις όρους:

Αγωνιστές: χημικές ουσίες που προσκολούνται σε έναν υποδοχέα και τον ενεργοποιούν για να παραγάγουν μια βιολογική δράση. Αντίστροφοι αγωνιστές: χημικές ουσίες που προσκολούνται στον ίδιο δέκτη με τους αγωνιστές αλλά παράγουν το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Ανταγωνιστές: το πλήρες αντίθετο των αγωνιστών δεδομένου ότι εμποδίζουν ή υγραίνουν τις λειτουργίες ενός υποδοχέα.

Οι έμμεσες αλληλεπιδράσεις της κανναβιδιόλης (CBD) με το ενδοκανναβινοειδές σύστημα (endocannabinoid system) έχουν πολλά αποτελέσματα, μερικά από τα οποία εξέπληξαν τους επιστήμονες και ερευνώνται ακόμα. Μερικές από τις λειτουργίες της κανναβιδιόλης (CBD) περιλαμβάνουν:

  • Αποτελεσματικά αυξάνει την πυκνότητα του υποδοχέα CB1, ενισχύοντας τα αποτελέσματα όλων των κανναβινοειδών που προσκολούνται στους υποδοχείς CB1.

  • Ενεργεί ως 5-HT1a αγωνιστής υποδοχέας στον εγκέφαλο, μια ιδιότητα που είναι κατά ένα μεγάλο μέρος αρμόδια για την αντικαταθλιπτική δράση ,την αγχολυτική δράση και τα νευροπροστατευτικά (neuroprotective) αποτελέσματα της κανναβιδιόλης (CBD). Αυτό σημαίνει ότι η Κανναβιδιόλη (CBD) έχει τα ίδια αποτελέσματα με μερικά ισχυρά αναλγητικά, αλλά χωρίς τις παρενέργειες τους.

  • Ενεργεί ως αντίστροφος αγωνιστής των υποδοχέων CB2, μειώνοντας αποτελεσματικά τα αποτελέσματα των κανναβινοειδών (cannabinoids) που καθιστούν τους υποδοχείς CB2 λιγότερο αποκριτικούς.

  • Ενεργεί ως ανταγωνιστής για τον υποθετικό υποδοχέα GPR55, ένα στοιχείο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος (endocannabinoid system) που ερευνάται ακόμα. (Προτείνεται ότι ο GPR55 μπορεί να είναι ένας τρίτος τύπος υποδοχέα κανναβινοειδών.)

  • Διάφορα φαρμακολογικά αποτελέσματα όπως η διαμόρφωση της λειτουργίας του δέλτα οπιοειδή υποδοχέα, η βοήθεια με τον πόνο, και ο έλεγχος των επιληπτικών κρίσεων.

Μεταξύ των ανωτέρω λειτουργιών, τα περισσότερα από τα παρατηρηθέντα αποτελέσματα της κανναβιδιόλης (CBD) εξηγούνται ιατρικά και φαρμακολογικά. Εντούτοις, οι επιστήμονες είναι ακόμα ασαφείς για το πώς εμφανίζονται πραγματικά μερικά από τα αποτελέσματα της κανναβιδιόλης (Cannabidiol).

Η πιό πιθανή εξήγηση είναι μέσω του υποθετικού δέκτη GPR55, ή μέσω των εμμεσότερων και συνεργιστικών αποτελεσμάτων που αναμένουν ακόμα την ανακάλυψη.

VIDEOS

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν βίντεο που έχουν τραβήξει οι γονείς και τα οποία δείχνουν τη βελτίωση των παιδιών τους.

bottom of page