ΤΟ SUPERMARKET & ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ
top of page

ΤΟ SUPERMARKET & ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ

Έγινε ενημέρωση: 27 Οκτ 2020


ΤΟ SUPERMARKET & ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ | ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Στο προηγούμενο φύλλο της εφημερίδας μας ανεβάσαμε άρθρο σχετικά με την ανάκληση της άδειας ενός περιπτέρου. Μας εστάλη εξώδικο, το οποίο μας υποχρεώνει να γράψουμε τα εξής:

«Στο τεύχος Μαΐου 2017 της εφημερίδας μας, αναφέραμε στο κύριο άρθρο μας ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης αποφάσισε να απομακρύνει το περίπτερο που βρίσκεται επί της Ελ. Βενιζέλου & Βιθυνίας επειδή ενοχλεί το supermarket ECONOMY, που άνοιξε από πίσω του πριν λίγες εβδομάδες.

Η αναφορά μας αυτή ήταν ανακριβής και εσφαλμένη, γιατί, όπως μας ενημέρωσε η εταιρεία «Θ. Χουλιόπουλος ΕΠΕ», η οποία λειτουργεί το supermarket, πράγμα που διαπιστώσαμε και από τις υπηρεσίες του Δήμου, το θέμα απομάκρυνσης του περιπτέρου αυτού τέθηκε επειδή προέκυψαν μεταβολές στο πρόσωπο του δικαιούχου.

Κατά το χρόνο του παραπάνω δημοσιεύματός μας δεν είχε ληφθεί καμία απόφαση από το Δήμο και φυσικά δεν είχαν ενεργήσει προς την κατεύθυνση απομάκρυνσης του περιπτέρου οι υπεύθυνοι του supermarket.

Αναγνωρίζουμε ότι το περιεχόμενο του δημοσιεύματος μας ήταν εσφαλμένο και ανακριβές και το ανακαλούμε.

Αναγνωρίζουμε επίσης ότι το δημοσίευμα μας προσέβαλε τη φήμη του supermarket και θέλουμε από την πλευρά μας να συμβάλουμε στην αποκατάστασή της».

Βασικά, δεν είχαμε σκοπό να θίξουμε το supermarket. Αλλά το υπόλοιπο εξώδικο δε λέει ακριβώς τα ίδια με το κείμενο που μας υπέδειξαν να δημοσιεύσουμε. Μπορείτε να βρείτε τις διαφορές στη συνέχεια.

ΕΞΩΔΙΚΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΕ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ

Έχω ιδρύσει και λειτουργώ σειρά καταστημάτων πώλησης τροφίμων και λοιπών προϊόντων, υπό τον διακριτικό τίτλο «ECONOMY». Από το μήνα Απρίλιο 2017 άρχισε τη λειτουργία του το νέο κατάστημα μας στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, επί της διασταύρωσης των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και Βιθυνίας.

Εσείς έχετε στην ιδιοκτησία σας τη μηνιαία τοπική εφημερίδα «Νέοι Ορίζοντες», η οποία κυκλοφορεί στην περιοχή της Νέας Σμύρνης.

Το τεύχος Μαΐου 2017 της παραπάνω εφημερίδας, υπό τον αριθμό 343, κυκλοφόρησε με κύριο, ανυπόγραφο, πρωτοσέλιδο άρθρο υπό τον τίτλο «ΚΑΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ», στο οποίο αναφέρονται επί λέξει τα εξής:

ΚΑΗΜΕΝΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ

Ο Δήμος ανακάλεσε την άδεια ενός περιπτέρου, που υπήρχε από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου επί της Ελ. Βενιζέλου & Βιθυνίας, επειδή ενοχλεί το supermarket ECONOMY, που άνοιξε από πίσω του πριν λίγες εβδομάδες.

Μόλις το άκουσα ενοχλήθηκα πολύ, τόσο για την καταφανή αδικία που υπέστη ο περιπτεράς -η πρώτη μου σκέψη ήταν ποιος και πόσο μεγάλη μίζα πήρε γι’ αυτήν την απόφαση-, όσο και για το γεγονός πως δεν θα έχω πια περίπτερο κοντά μου.

Δεν ξέρω τι πραγματικά έχει γίνει, αλλά νομίζω πως τα περίπτερα είναι ένας πολύ χρήσιμος θεσμός στην Ελλάδα και δεν θά ‘πρεπε να τα κυνηγά η (τοπική) πολιτεία. Στο κάτω-κάτω μπορούσε απλώς να το μεταφέρει λίγο πιο πέρα…

Εν πάση περιπτώσει, όλο αυτό με έβαλε σε σκέψεις: Πώς αντιδρά κανείς στο νόμο «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»; Τι μπορεί να κάνει κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί τον άλλον;

Σίγουρα, η λύση δεν είναι να οικτίρεις τον εαυτό σου και να παραιτείσαι. Προσωπικώς, θρηνώ για λίγο και μετά οραματίζομαι την επόμενή μου κίνηση. Εν ευθέτω χρόνω μαζεύω όλα μου τα «όπλα» και την θέτω σε εφαρμογή. Κι ό,τι γίνει…

Ελπίζω, το ίδιο να κάνει κι ο περιπτεράς…

Το περιεχόμενο αυτού του παραπάνω τεύχους της εφημερίδας σας είναι εντελώς ψευδές, ως προς την αναφορά του ότι αποφασίστηκε η απομάκρυνση του ως άνω περιπτέρου επειδή ενοχλεί το νέο μου κατάστημα στην ίδια διεύθυνση.

Απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Νέας Σμύρνης και πληροφορηθήκαμε, ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση απομάκρυνσης του περιπτέρου, αλλά ότι αυτό αναμένεται να συμβεί, λόγω μεταβολής που επήλθε στο πρόσωπο του δικαιούχου και σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο νόμο.

Το γεγονός αυτό θα μπορούσε ασφαλώς να πληροφορηθεί εύκολα και ο συντάκτης του παραπάνω δημοσιεύματος, αλλά και ο εκδότης της εφημερίδας σας πριν εγκρίνει τη δημοσίευση του.

Παρά ταύτα, το δημοσίευμα θεωρεί ως ειλημμένη την απόφαση απομάκρυνσης του περιπτέρου και μάλιστα ως ληφθείσα κατά τρόπο παράνομο, μετά από δικές μας ενέργειες.

Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν, ότι οι παραπάνω ψευδείς αναφορές στο προαναφερόμενο δημοσίευμα της εφημερίδας σας προσβάλουν βαρύτατα τη φήμη, την υπόληψη και το κύρος μας. Ιδιαίτερα οι αναφορές, ότι «ο Δήμος ανακάλεσε την άδεια ενός περιπτέρου... επειδή ενοχλεί το supermarket ECONOMY», «καταφανή αδικία που υπέστη ο περιπτεράς», «ποιος και με πόσο μεγάλη μίζα πήρε αυτήν την απόφαση» και «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό», εμφανίζουν την εταιρεία μας και τους υπευθύνους της να ενεργούν κατά τρόπο αδίστακτο, ανάλγητο, αλλά και ευθέως παράνομο, καταφεύγοντας ακόμη και σε πρακτικές χρηματισμού δημοσίων λειτουργών, για τη λήψη αρεστών αποφάσεων.

Κατόπιν αυτού και σύμφωνα με το Ν. 1178/1981, όπως τροποποιήθηκε από το Ν. 4356/2015, σας καλούμε όπως αποκαταστήσετε την προσβολή της προσωπικότητας μας που προκαλέσατε με το ως άνω δημοσίευμα, με καταχώρηση του παρακάτω κειμένου στο αμέσως επόμενο φύλλο της παραπάνω εφημερίδας σας, το οποίο θα καταχωρηθεί στην ίδια θέση και σε έκταση και μέγεθος ανάλογο με το προσβλητικό δημοσίευμα σας.

Το καταχωρητέο κατά το νόμο κείμενο στο επόμενο τεύχος της εφημερίδας σας θα πρέπει να είναι το εξής (το κείμενο στην αρχή του άρθρου).

Αναμένουμε λοιπόν καταχώρηση του παραπάνω κειμένου στην πρώτη σελίδα του αμέσως επόμενου, μετά τη λήψη της παρούσας, τεύχους της παραπάνω εφημερίδας σας. Η καταχώρηση θα πρέπει να γίνει στην ίδια θέση με τα ίδια στοιχεία και στην ίδια έκταση. Αναμένουμε επίσης να μας κοινοποιήσετε το τεύχος στο οποίο θα καταχωρηθεί η επανόρθωση.

Με ρητή επιφύλαξη κάθε εν γένει δικαιώματός μας, ο αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς την καθ’ ης, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες και να αντιγράψει αυτήν ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης.

Να απαντήσουμε λοιπόν κι εμείς πως:

1. Όλα τα άρθρα της 1ης σελίδας τα γράφει η εκδότρια της εφημερίδας Αλεξία Ηλιάδου.

2. Έγραψα (εγώ, η Αλεξία Ηλιάδου) πως «η πρώτη μου σκέψη ήταν ποιος και πόσο μεγάλη μίζα πήρε γι’ αυτήν την απόφαση»… αλλά «δεν ξέρω τι πραγματικά έχει γίνει». Δεν το έγραψα ως γεγονός.

3. Δεν έγραψα πουθενά για «απομάκρυνση του περιπτέρου». Το ότι η άδεια ανακλήθηκε «επειδή ενοχλούσε το Super Market» ήταν όντως λίγο άστοχο, μου το είπε η περιπτερούχος, και μου φάνηκε πολύ πιστευτό έως προφανές, γιατί τόσα χρόνια (σχεδόν μισό αιώνα) δεν υπήρχε κανένα θέμα και προέκυψε μόλις άνοιξε το Super Market. Γι’ αυτή τη φράση να ζητήσω συγγνώμη. Έπρεπε να γράψω «σύμφωνα με τα λόγια της περιπτερούχου». 4. Δικηγόρος της περιοχής μας, που δεν θέλει να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του, μας κατήγγειλε πως πιθανώς να υπάρχει και αυθαιρεσία με το κλείσιμο της μισής πρασιάς. Μεταξύ του περιπτέρου και του καταστήματος δεν χωράς να περάσεις. Αλλά και πριν από το κλείσιμο της μισής πρασιάς, όλα τα μαγαζιά που στεγάζονταν εκεί ήταν πολύ πιο έξω από την όψη της πολυκατοικίας. Δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι νόμιμα ή όχι, απλώς αναρωτιέμαι...

5. Απ’ ό,τι μάθαμε, οι δύο ηλικιωμένοι που λειτουργούσαν το περίπτερο, σε δυο χρόνια θα έβγαιναν στη σύνταξη και δεν ξέρουν τώρα πώς να συμπληρώσουν τα ένσημά τους. Εξ ου και το «καταφανής αδικία που υπέστη ο περιπτεράς». Το εξώδικο γράφει πως η απομάκρυνση του περιπτέρου πρόκειται να γίνει «λόγω μεταβολής που επήλθε στο πρόσωπο του δικαιούχου» από το Δήμο. Κανείς δεν μας εξήγησε όμως, γιατί προέκυψε ξαφνικά αυτή η μεταβολή. Ας μας απαντήσει ο Δήμος, αν θέλει, και γι’ αυτό και για το προηγούμενο, να μας λυθούν και οι απορίες.

6. Ο ιδιοκτήτης του Super Market μάς υποδεικνύει τον τίτλο, το περιεχόμενο και τη θέση που θα γράψουμε αυτά που θέλει να γραφούν. Ο τίτλος έπρεπε να περιλαμβάνει το όνομα του Super Market του. Να κάνει δηλαδή δωρεάν διαφήμιση στον κεντρικό τίτλο της εφημερίδας. Δεν το πράξαμε, ας μας στείλει εξώδικο και γι’ αυτό.

Επίσης, δεν γράψαμε 100 φορές το όνομα του supermarket, όπως μας υποδείκνυε το εξώδικο. Έτσι κι αλλιώς, όλο αυτό το ζήτημα αποτελεί διαφήμιση για το εν λόγω supermarket -όλοι έμαθαν ότι άνοιξε και πού ακριβώς άνοιξε. 7. Και ναι: «Το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Το λέει ο λαός... Είναι παροιμία, ξέρετε…

8. Τελευταίως είναι πολύ της μόδας τα εξώδικα και οι μηνύσεις για όσα γράφονται όχι μόνο στις εφημερίδες, αλλά και στα social media. Σε λίγο θα φοβόμαστε και τη σκιά μας…

Και να πεις πως είμαστε καμιά εφημερίδα που βρίζει γενικώς κι αορίστως, όπως πάρα πολλές άλλες τοπικές και πανελλήνιες εφημερίδες;... Πάντα προσπαθούμε να είμαστε μετριοπαθείς, προσεκτικοί και ευγενικοί. Αλλά προφανώς επειδή οι «Ορίζοντες» διαβάζονται από πολλούς Νεοσμυρνιώτες, ενοχλούν. Κι εφόσον δεν έχουν τις πλάτες και τη χρηματοδότηση κανενός, αποτελούν εύκολο στόχο εκφοβισμού.

bottom of page