Έργα Ανάπλασης χωρίς πλήρη σήμανση: άγνοια ή αδιαφορία;
top of page

Έργα Ανάπλασης χωρίς πλήρη σήμανση: άγνοια ή αδιαφορία;

Για τους κατοίκους της Ν. Σμύρνης από τα τέλη Αυγούστου, η σημαντικότερη ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης, είναι οι εργασίες επί των οδών Ομήρου & Παλαιολόγου.

Έργα Ανάπλασης χωρίς πλήρη σήμανση: άγνοια ή αδιαφορία; | Ομήρου, Νέα Σμύρνη

Το συγκεκριμένο έργο ανάπλασης, είναι απλώς ένα από τα πολλά, που υλοποιούνται σε δημόσιες οδούς χωρίς πλήρη σήμανση.

Ανεξάρτητα αν υπάρχει άγνοια ή αδιαφορία προδιαγραφών σήμανσης εκτελούμενων έργων, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, Ανάδοχος) οφείλουν να εκτιμήσουν καλύτερα τις αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας επί της οδού Ομήρου και να λάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

Τυγχάνει να διέρχομαι καθημερινά από την οδό Ομήρου και ανυπομονώ για την τελική εικόνα ανάπλασης. Μέχρι όμως να δω τις πρώτες διαμορφώσεις της ανάπλασης, η πραγματική εικόνα που θα βλέπω, θα είναι αυτή των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο οδικό δίκτυο.

Είναι αυτονόητο ότι, πάντα πριν την έναρξη των εργασιών πρέπει να εφαρμόζεται η απαιτούμενη σήμανση για τη λειτουργία των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Στην περίπτωση των εργασιών επί της οδού Ομήρου, είναι ολοφάνερο ότι η έναρξη εργασιών δόθηκε δίχως όλα τα απαραίτητα στοιχεία εφαρμογής μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (οριζόντια και κάθετη σήμανση).

Έτσι σήμερα, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι αισθητές για τον διερχόμενο οδηγό, αφού οι ουρές αναμονής και οι καθυστερήσεις οχημάτων είναι αυξημένες, παρά το γεγονός ότι η οδός συνεχίζει να λειτουργεί με δύο λωρίδες κυκλοφορίας όπως πριν την έναρξη των έργων. Με τη διαφορά όμως ότι, οι σημερινές δύο λωρίδες, ίδιου ρεύματος κυκλοφορίας, είναι διαχωρισμένες μεταξύ τους, αντί με διακεκομμένη κίτρινη διαγράμμιση, με πλαστικά στηθαία νερού, τύπου NewJersey, για την αποτροπή στάθμευσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα φορητά στηθαία ασφαλείας γενικά χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν εκτροπές οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή να αποκλείουν χώρους.

Είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία των αρμοδίων, τα φορητά αυτά στηθαία αναστέλλουν τον σκοπό των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αφού:

  1. Μειώνουν την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια. Είναι συνηθισμένη η εικόνα μετατοπισμένο στηθαίο να βρίσκεται εντός λωρίδας κυκλοφορίας και να λειτουργεί ως εμπόδιο κίνησης των οχημάτων.

  2. Δεν οδηγούν σε επίτευξη της βέλτιστης κυκλοφοριακής ροής και μεγιστοποιούν τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Επίσης συνηθισμένη είναι η εικόνα, οι διερχόμενοι οδηγοί να επιλέγουν στην πλειονότητά τους να κινηθούν μόνο στην κεντρική λωρίδα, αγνοώντας τη νέα προσωρινή λωρίδα κυκλοφορίας -πρώην λωρίδα στάθμευσης- με αποτέλεσμα τον σχηματισμό μεγάλου μήκους ουρών αναμονής και αντίστοιχες καθυστερήσεις.

Αναρωτιέμαι, εάν είναι ποτέ δυνατόν να έχει εγκριθεί από αρμόδια Υπηρεσία Δήμου ή Περιφέρειας εργοταξιακή μελέτη, που να προβλέπει:

  • Εγκατάσταση πλαστικών στηθαίων ως διαχωριστικά λωρίδων ίδιας κατεύθυνσης

  • Ανύπαρκτες πληροφοριακές πινακίδες υπόδειξης πορείας

  • Ανύπαρκτες κίτρινες εργοταξιακές διαγραμμίσεις, όπως συνεχείς οριογραμμές, διακεκομμένες διαχωριστικές λωρίδων, βέλη κατεύθυνσης επί λωρίδας.

Επειδή τέτοια έγκριση θεωρώ απίθανο να έχει δοθεί από δημόσια Υπηρεσία, συμπεραίνω ότι μάλλον δεν έχει εκπονηθεί κυκλοφοριακή εργοταξιακή μελέτη σύμφωνα με τις «Προδιαγραφές Σήμανσης εκτελούμενων Έργων σε αστικές Οδούς».

Είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία, ο μέχρι σήμερα τρόπος προσωρινής κυκλοφοριακής καθοδήγησης δεν είναι σύμφωνος με τον ΚΟΚ. Όμως, πάντα υπάρχει χρόνος για μελέτη & εγκατάσταση της προβλεπόμενης σήμανσης για την ομαλή και ασφαλή ροή κατά τη διεξαγωγή κυκλοφορίας στο πλαίσιο των εργασιών «Ανάπλαση οδών Ομήρου και Παλαιολόγου».

Νεοκλής Τσούνης

Πολιτικός Μηχανικός

bottom of page