Έργα Ανάπλασης χωρίς πλήρη σήμανση: άγνοια ή αδιαφορία;

Για τους κατοίκους της Ν. Σμύρνης από τα τέλη Αυγούστου, η σημαντικότερη ανάπλαση του αστικού περιβάλλοντος της πόλης, είναι οι εργασίες επί των οδών Ομήρου & Παλαιολόγου.

Έργα Ανάπλασης χωρίς πλήρη σήμανση: άγνοια ή αδιαφορία; | Ομήρου, Νέα Σμύρνη

Το συγκεκριμένο έργο ανάπλασης, είναι απλώς ένα από τα πολλά, που υλοποιούνται σε δημόσιες οδούς χωρίς πλήρη σήμανση.

Ανεξάρτητα αν υπάρχει άγνοια ή αδιαφορία προδιαγραφών σήμανσης εκτελούμενων έργων, οι εμπλεκόμενοι φορείς (Δήμος, Περιφέρεια, Ανάδοχος) οφείλουν να εκτιμήσουν καλύτερα τις αρνητικές επιπτώσεις κατά τη διεξαγωγή της κυκλοφορίας επί της οδού Ομήρου και να λάβουν σχετικές πρωτοβουλίες.

Τυγχάνει να διέρχομαι καθημερινά από την οδό Ομήρου και ανυπομονώ για την τελική εικόνα ανάπλασης. Μέχρι όμως να δω τις πρώτες διαμορφώσεις της ανάπλασης, η πραγματική εικόνα που θα βλέπω, θα είναι αυτή των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων με τις αρνητικές επιπτώσεις τους στο οδικό δίκτυο.

Είναι αυτονόητο ότι, πάντα πριν την έναρξη των εργασιών πρέπει να εφαρμόζεται η απαιτούμενη σήμανση για τη λειτουργία των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Στην περίπτωση των εργασιών επί της οδού Ομήρου, είναι ολοφάνερο ότι η έναρξη εργασιών δόθηκε δίχως όλα τα απαραίτητα στοιχεία εφαρμογής μελέτης κυκλοφοριακών ρυθμίσεων (οριζόντια και κάθετη σήμανση).

Έτσι σήμερα, οι αρνητικές επιπτώσεις είναι αισθητές για τον διερχόμενο οδηγό, αφού οι ουρές αναμονής και οι καθυστερήσεις οχημάτων είναι αυξημένες, παρά το γεγονός ότι η οδός συνεχίζει να λειτουργεί με δύο λωρίδες κυκλοφορίας όπως πριν την έναρξη των έργων. Με τη διαφορά όμως ότι, οι σημερινές δύο λωρίδες, ίδιου ρεύματος κυκλοφορίας, είναι διαχωρισμένες μεταξύ τους, αντί με διακεκομμένη κίτρινη διαγράμμιση, με πλαστικά στηθαία νερού, τύπου NewJersey, για την αποτροπή στάθμευσης. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα φορητά στηθαία ασφαλείας γενικά χρησιμοποιούνται για να εμποδίζουν εκτροπές οχημάτων στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ή να αποκλείουν χώρους.

Είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία των αρμοδίων, τα φορητά αυτά στηθαία αναστέλλουν τον σκοπό των προσωρινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αφού:

  1. Μειώνουν την μέγιστη δυνατή οδική ασφάλεια. Είναι συνηθισμένη η εικόνα μετατοπισμένο στηθαίο να βρίσκεται εντός λωρίδας κυκλοφορίας κα