Μια ταινιούλα για τα εγκαταλελειμμένα ζώα
top of page

Μια ταινιούλα για τα εγκαταλελειμμένα ζώα

Η «Ομπρέλα», μία συγκινητική ταινία 5 μόλις λεπτών, παρουσιάζει με περισσή ευαισθησία όλη την αλήθεια για την εγκατάλειψη των ζώων, ιδωμένη μέσα από τα μάτια μιας σκυλίτσας...

Η Ομπρέλα | Μια ταινιούλα για τα εγκαταλελειμμένα ζώα

«Όλα θα πάνε καλά, της άφησα μαζί και μία ομπρέλα»

Πώς είναι να ζεις άστεγος, εγκαταλελλειμμένος, με μόνο εφόδιο μία άχρηστη «ομπρέλα»; Ο Γιάννης Μπλέτας, ένας νέος ηθοποιός από την Κοζάνη, βρέθηκε στην Κρήτη ως φοιτητής στο Πανεπιστήμιο. Η κατάσταση που ζουν τα εκατοντάδες αδέσποτα στο νησί, του δημιούργησε την ανάγκη να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορούσε.

Αναγνωρίζοντας πως ο κύριος λόγος του προβλήματος είναι η εγκατάλειψη ζώων από ασυνείδητους ιδιοκτήτες, αποφάσισε πως ήθελε να κάνει μία ταινία γι' αυτό.

Στα τέλη του 2015 ήρθε σε επικοινωνία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χανίων και συζήτησε μαζί τους αυτή την πιθανότητα. Στις αρχές του 2016, η «Ομπρέλα», ήταν έτοιμη. Πρωταγωνίστρια ήταν η Foxie, μία παρατημένη αδέσποτη σκυλίτσα που φρόντιζε το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, από το 2013.

Η ιστορία θέλει τον κηδεμόνα της Foxie, να την εγκαταλείπει, αφήνοντας της μαζί και μία μαύρη ομπρέλα για να προστατεύεται από τις βροχές του χειμώνα! Αυτή ήταν η τελευταία «φροντίδα» που μπορούσε να της παρέχει.

Αν σε κάποιους φαίνεται σουρεαλιστική η άποψη αυτή, να πούμε πως δεν είναι λίγες οι φορές που τα ζώα εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους μαζί με την «προίκα» τους, βιβλιάρια, κρεβατάκια, αρκουδάκια ή ό,τι άλλο θεωρεί ο καθένας πως θα βοηθήσει τον σκύλο που μόλις εγκατέλειψε να ξεπεράσει το σοκ της εγκατάλειψης. Και να απαλύνουν τις δικές του τύψεις...

Η ταινία είναι γυρισμένη από την οπτική ενός σκύλου. Αφιλόξενοι δρόμοι, θλίψη και απόγνωση, τα πάντα είναι τρομακτικά και κάθε μέρος γεμάτο αναμνήσεις.

Το ισχυρό μήνυμα που ήθελε ο Γιάννης Μπλέτας να περάσει, κάνει τον γύρο του διαδικτύου: πάνω από 115.000 άνθρωποι έχουν δει την «Ομπρέλα», αλλά δυστυχώς λίγα έχουν αλλάξει.

Για την μικρή Foxie ευτυχώς η μαύρη «Ομπρέλα» αποδείχτηκε πραγματική προστασία. Μία εβδομάδα μετά την παρουσίαση της ταινίας υιοθετήθηκε και τώρα ζει σε ένα ζεστό σπίτι με ανθρώπους που την αγαπούν και την φροντίζουν όπως πρέπει.

Για τα 3 εκατομμύρια αδέσποτα στους Ελληνικούς δρόμους, η πραγματικότητα δεν είναι όμως η ίδια. Η μόνη ομπρέλα προστασίας που μπορούν να έχουν είναι η αλλαγή νοοτροπίας και η συνεργασία όλων για ένα μέλλον πιο ανθρώπινο και πιο δίκαιο για όλα τα ζώα.

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, πως η εγκατάλειψη ζώου διώκεται και ποινικά.

bottom of page