Φεϊσμπουκικό κλισεδολόγιο

Απίθανο άρθρο από το sarantakos.wordpress.com με απαραίτητες γνώσεις(!) για τη σήμερον ημέραν:​​

Φεϊσμπουκικό κλισεδολόγιο

Παρουσιάζω το (ημιτελές) φεϊσμπουκικό κλισεδολόγιο, με καμιά δεκαπενταριά λήμματα μόνο, περιμένοντας να το συμπληρώσετε και σε πλάτος (προσθέτοντας νέα λήμματα), αλλά και σε βάθος (συνεισφέροντας σε υπάρχοντα λήμματα, π.χ. με έναν καλύτερο ορισμό ή με παραδειγματικές φράσεις):

* έλεος κάπου. Αναφώνηση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει αγανάκτηση, ειλικρινή ή ειρωνική, για όσα εξωφρενικά προηγήθηκαν. Π.χ. Δηλαδή σοβαρά, ποσοι πιστεύεις ότι θα «πάνε να αλλάξουν το φύλο τους» για πλακα; Έλεος κάπου. Και ειρωνικά: Ναι, πες μας τώρα ότι το FBI ξέρει καλύτερα από τον Σκάι, έλεος κάπου.

Λέγεται και αντεστραμμένο: κάπου έλεος, ενώ γράφεται και με εξεζητημένα γκρίκλις: eleow kapoy.

Κατα το slang.gr, το «κάπου» λειτουργεί υπονομευτικά, αλλά δεν είμαι βέβαιος ότι έχουν δίκιο.

* να τα λέμε κι αυτά. Φράση που θέλει να επισημάνει κάτι ουσιαστικό που δεν έχει αναφερθεί, να αναγνωρίσει ελαφρυντικά σε κάποιον που κατηγορείται ή ένα θετικό σε έναν αντίπαλο, λίγο πολύ σαν του στραβού το δίκιο. Όπως και πολλές άλλες, χρησιμοποιείται και ειρωνικά.

Συγκροτημένη και σωστή η στάση του Σταύρου στο ζήτημα του φύλου, να τα λέμε κι αυτά.

* αυτά ζούμε. Φράση που ακολουθεί την περιγραφή μιας δυσάρεστης κατάστασης. Αφού έχουμε διεκτραγωδήσει, συχνά διά μακρών, τις αναποδιές που μας έτυχαν, προσθέτουμε αυτή την κατακλείδα. Πολλές φορές χρησιμοποιείται σαν συνώνυμο του «έλεος κάπου». Καμιά φορά και ειρωνικά:

Ο Μάντζαρης με κάκωση,το παλεύει με Μάλαγα. Ο Κωνσταντινόπουλος με μηνίσκο, αποσύρθηκε απ’ τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αυτά ζούμε.

* ορέο! ορέα! Στραβογραψιά που δηλώνει το αντίθετο, «καθόλου ωραία».

* σωραίος! = Είσαι ωραίος. Συνήθως χρησιμοποιείται κυριολεκτικά, ως έπαινος για κάποιον που είπε ή έκανε κάτι σωστό. Αν έχει περισσότερα σίγμα, ακόμα καλύτερα, π.χ. Σσσωραίος!

* από τα Λιντλ. Λέγεται για κάτι ευτελούς ποιότητας, φτηνή απομίμηση του αυθεντικού. Επειδή υποτίθεται ότι