Για τα λεφτά τα κάνεις όλα…
top of page

Για τα λεφτά τα κάνεις όλα…


Για τα λεφτά τα κάνεις όλα…

Αφθονία

Στην Ελλάδα επικρατεί ένα οξύμωρο σχήμα: όλοι θέλουν λεφτά, μιλάνε για τα λεφτά, διαδηλώνουν για τα λεφτά, κι από την άλλη θεωρούν τα λεφτά σχεδόν πράγμα του διαβόλου. Με τόσο αντιφατικές σκέψεις, ας μην περιμένει κανείς να βρει άκρη με το χρήμα...

Το χρήμα είναι κι αυτό -όπως όλα- μια υλοποίηση των σκέψεών μας. Αν φοβόμαστε το χρήμα, την προσπάθεια που απαιτεί, τις υποχρεώσεις που πιθανώς θα μας φορτώσει, τις αλλαγές που θα επιφέρει στη ζωή μας, δεν πρόκειται να το αποκτήσουμε ποτέ.

Αν φτιάχνουμε συνεχώς μέσα στο μυαλό μας σενάρια στέρησης και φτώχειας, σιγά-σιγά θα οδηγηθούμε νομοτελειακά προς τα σενάρια της φαντασίας μας. Λεφτά υπάρχουν –που έλεγε κάποτε και μια ψυχή-, απλώς είναι ανισομερώς καταμερισμένα.

Αν πιστεύουμε πως όποιος έχει λεφτά, έχει σώνει και καλά πατήσει επί πτωμάτων για να τα αποκτήσει, έχει κλέψει, έχει σκοτώσει, υποσυνείδητα κάνουμε κινήσεις να μην τα αποκτήσουμε ποτέ, γιατί θα γίνουμε τάχα κι εμείς κτήνη, απάνθρωποι. Όχι πως δεν υπάρχουν τέτοιοι, και πολλοί μάλιστα, απλώς δεν είναι αναγκαία συνθήκη.

Αν νομίζουμε πως για να κάνουμε λεφτά πρέπει να δουλεύουμε σαν τα σκυλιά, να παραμελούμε την οικογένεια, τους φίλους και τον εαυτό μας, βολευόμαστε σε δουλειές που απλά μας παρέχουν τα προς το ζην και μέσα στην κρίση ούτε καν τόσα.

Αν πιστεύουμε πως η δουλειά είναι μια αγγαρεία, αν ασχολούμαστε με πράγματα που βαριόμαστε και τα φέρουμε εις πέρας βρίζοντας και αγκομαχώντας, δεν θα γίνουμε ποτέ πλούσιοι μέσω της εργασίας μας. Θα ευχόμαστε μόνο να μας πέσει καμιά κληρονομιά ή το λαχείο.

Αντιθέτως, θα μπορούσαμε να βρίσκουμε χαρά στην εργασία μας, είτε επιλέγοντας αυτό που πραγματικά μας αρέσει, είτε παίρνοντας συνειδητά την απόφαση να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό στη δουλειά που ήδη έχουμε. Πίσω από αυτήν την απόφαση κρύβονται τόσες νέες ευκαιρίες, που ούτε καν φανταζόμαστε.

Το χρήμα δεν είναι πράγμα του διαβόλου –και σίγουρα είναι αναγκαίο, είτε μας αρέσει είτε όχι. Είναι ένα κίνητρο για να γίνουμε καλύτεροι. Για να προσφέρουμε: στον εαυτό μας και στους γύρω μας. Γιατί, πέρα απ’ όλα τα «υλιστικά» κακά του, πόσες φορές δεν θελήσατε με την καρδιά σας να προσφέρετε σε κάποιον, να βοηθήσετε, και απλώς δεν είχατε;

Δείτε λοιπόν το χρήμα από την καλή του πλευρά… Εστιάστε στην καλή του πλευρά…

Αυτό είναι το κόλπο για όλα τα πράγματα.

bottom of page