top of page

Επιστολή: Έλλειψη ανεμιστήρων και κλιματιστικών στα σχολεία της Νέας Σμύρνης

Έλλειψη κλιματιστικών στα σχολεία της Νέας Σμύρνης

Οι ανοιξιάτικοι και καλοκαιρινοί μήνες του 2023 ήταν οι πιο ζεστοί στην ιστορία με βάση στοιχεία του ΟΗΕ και το αρνητικό αυτό ρεκόρ αναμένεται -αν δεν έχει ήδη- σύντομα να ξεπεραστεί. Η κλιματική κρίση αλλαγή είναι πλέον μια απτή πραγματικότητα που μας καλεί καθημερινά να αναδιοργανώσουμε τις ζωές μας και να λάβουμε προστατευτικά μέτρα για τους εαυτούς, τους οικείους αλλά και τους συμπολίτες μας. Ζούμε εξάλλου σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται παραδοσιακά από πολλές ζεστές καλοκαιρινές -ενίοτε δε και ανοιξιάτικες ή φθινοπωρινές- μέρες.


Οι μέρες αυτές μοιάζουν να έχουν πολλαπλασιαστεί και να γίνονται συχνά αφόρητες. Στο πλαίσιο αυτό μοιάζει αυτονόητο χώροι μαζικής πολύωρης συνάθροισης και φιλοξενίας, όπως τα σχολεία, να είναι εξοπλισμένοι με αξιόπιστα, μη-ενεργοβόρα και στοιχειωδώς λειτουργικά συστήματα μείωσης της θερμοκρασίας και βελτίωσης της ποιότητας του αέρα. Σε πεισματική άρνηση όλων των παραπάνω, υπάρχουν ακόμη πλείστα όσα σχολεία που όταν έρχονται οι μέρες καύσωνα γίνονται ζεστές και υγρές «σάουνες» για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές/ήτριες.


 5ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης

Μια τέτοια χτυπητή περίπτωση έλλειψης πρόνοιας και, τελικά, συλλογικής ενσυναίσθησης, δεδομένου του Δήμου στον οποίο υπάγεται αλλά και της συνύπαρξης με το σχολικό συγκρότημα της ιστορικής Ευαγγελικής Σχολής, είναι το 5ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης. Πράγματι, στις αίθουσες διδασκαλίας του 5ου Δημοτικού καταγράφεται παντελής έλλειψη συστημάτων μείωσης της θερμοκρασίας (ανεμιστήρων ή νέας γενιάς κλιματιστικών)!!!


Την προηγούμενη πρόσφατη περίοδο δεκάδες γονείς από το εν λόγω σχολείο, αφουγκραζόμενοι την αγωνία πολλών επιπλέον γονέων αλλά και εκπαιδευτικών, συντάξαμε, υπογράψαμε και στείλαμε μια επιστολή στην οποία ζητάμε την άμεση επίλυση του προβλήματος. Η σύντομη αυτή επιστολή - αίτημα έχει επίσημα κατατεθεί στον Δήμο μας (α.π. 19300, 13-6-24), έχει πλαισιωθεί από σχετική απόφαση - επιστολή του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων (1/7/2024), και έχει κοινοποιηθεί σε γραφείο Δημάρχου, αρμόδιους Αντιδημάρχους, Ένωση Γονέων και άλλους συναρμόδιους.


Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσα άλλα Δημοτικά, Γυμνάσια ή Λύκεια μιας πόλης σαν την Νέα Σμύρνη δεν έχουν ένα στοιχειώδες σύστημα μείωσης της θερμοκρασίας, αν και είμαστε σε διαδικασία αναζήτησης των σχετικών πληροφοριών. Είμαστε όμως καθημερινοί κοινωνοί και γνώστες μια αλήθειας: η καθημερινότητα των μαθητριών/ών και των διδασκόντων στο 5ο Δημοτικό Σχολείο καθίσταται δύσκολη, αν δεν εγκυμονεί κινδύνους, λόγω της έλλειψης αυτής. Η πραγματικότητα αυτή αναμένεται να είναι εδώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου όταν μαθητές, εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι/ες θα επιστρέψουν στο σχολείο.


Καλούμε λοιπόν τον Δήμο να πάρει άμεσα μέτρα προχωρώντας στην αγορά και εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού, υλοποιώντας και σχετικές προφορικές -πλην πολλαπλώς ματαιωθείσες - δεσμεύσεις. Το «παραλάβαμε χάος» δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία μετάθεσης επίλυσης αυτού του τόσο σημαντικού και κατά κοινή ομολογία εύκολα επιλύσιμου προβλήματος στο μέλλον - ο Δήμος οφείλει να διεκδικήσει τα σχετικά εύλογα κονδύλια αν δεν τα έχει.


Με την προσδοκία τα αυτονόητα να είναι διαθέσιμα όταν τα χρειαζόμαστε….


Στέλιος Γκιάλης

Καθηγητής ΑΕΙ, Γονέας Μαθητριών 5ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης

bottom of page