top of page

Νέα Σμύρνη: Μία πόλη που τα έχει όλα, σε 7 βήματα


 

Mία συνοικία της Αθήνας με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ωραίο φαγητό

Το πάρκο του Παπά στη Νέα Σμύρνη

Είναι από τις συνοικίες της Αθήνας, οι κάτοικοι της οπoίας, αγαπούν φανατικά. Δύσκολα απομακρύνονται από εκεί για να διασκεδάσουν, να αθληθούν, να ψωνίσουν, να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους. Και δικαίως. Γιατί στη Νέα Σμύρνη μπορεί κάποιος να κάνει τα πάντα. Και αυτό το ξέρουν πια πολλοί πολίτες από όλη την Αττική που έχουν βάλει μία επίσκεψη στη συνοικία στο τακτικό πρόγραμμά τους.

Σε αυτό το άρθρο, ξεχωρίσαμε μόνο μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει κανείς σε μια περιοχή που συνδυάζει την κομψότητα και τη χαλαρότητα.

Γύρω από την πλατεία

Πλατεία Νέας Σμύρνης

Η κεντρική πλατεία είναι το σημείο αναφοράς της πόλης εδώ και δεκαετίες, ένα από τα γνωστότερα σημεία της Αττικής. Όσοι αναφέρονται σε αυτήν, Νεοσμυρνιώτες και μη, λένε συνήθως «η πλατεία» χωρίς τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Για τους ντόπιους ήταν πάντα το στέκι τους, όμως ιδιαίτερα μετά τα έργα πεζοδρόμησης του 2004 έχει γίνει σημείο αναφοράς για κόσμο από όλη την Αθήνα. Από το 2009 λειτουργεί υπόγειο πάρκινγκ, παρόλα αυτά επειδή ειδικά τα Σαββατοκύριακα υπάρχει κοσμοσυρροή αν σας εξυπηρετεί το τραμ για να φτάσετε εκεί, προτιμήστε το.

Αν έχετε παιδιά είναι το ιδανικό μέρος για να μπορέσετε να τα αφήσετε να τρέξουν και να παίξουν με ασφάλεια.


 Στους  δρόμους της Νέας Σμύρνης θα δείτε ανθρώπους κάθε ηλικίας

Στο δρόμο θα δείτε ανθρώπους κάθε ηλικίας: χίπστερ, πολλούς -πάρα πολλούς- έφηβους, ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας που ακόμα διαβάζουν εφημερίδα και μπορούν να σας κατατοπίσουν για τους παλαιούς και σημερινούς διάσημους θαμώνες της πλατείας, πολιτικούς, αθλητές, καλλιτέχνες. Εδώ, όλοι μοιάζουν να γνωρίζονται μεταξύ τους. Αυτό γίνεται αντιληπτό από τις συνεχείς χαιρετούρες ανάμεσα σε περαστικούς και καθήμενους στα καφέ. Ακόμα και τα αδέσποτα γατάκια και σκυλάκια είναι κατά κάποιον τρόπο υιοθετημένα από τους μαγαζάτορες της περιοχής.


Άλσος Νέας Σμύρνης

Ο ιδανικός τρόπος για να απολαύσει κανείς όλη αυτή την υπέροχη βαβούρα είναι ένας καφές on the go και περπάτημα. Ή ακόμα καλύτερα ένα φρέσκο σάντουιτς έτοιμο ή DIY με υλικά της επιλογής σας, μία φρέσκια σαλάτα, ένα donut και άλλες πολλές νόστιμες λιχουδιές. Όλα αυτά μπορείτε να τα πάρετε μαζί σας σε πακέτο και να κατευθυνθείτε στο άλσος.

Πάμε γήπεδο

Το γήπεδο του Πανιωνίου στη Νέα Σμύρνη

Μετά το γεύμα σας και με λιγότερο από 1 λεπτό περπάτημα θα βρεθείτε σε ένα άλλο σύμβολο της πόλης. Το γήπεδο του Πανιωνίου. Η ομάδα έχει περάσει και καλύτερες μέρες αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Αν βρεθείτε εκεί σε μέρα αγώνα θα ζήσετε μία από τις πιο ευχάριστες γηπεδικές εμπειρίες. Αλλά και να μην είστε φίλαθλοι αξίζει να βρεθείτε μέρα του αγώνα στην περιοχή, μόνο και μόνο για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που υπάρχει έξω από το στάδιο, στο καφενείο και στο τυροπιτάδικο.


Ανοιχτό κολυμβητήριο Πανιωνίου στη νέα Σμύρνη

Δίπλα από το ποδοσφαιρικό γήπεδο, υπάρχουν οι εγκαταστάσεις του Μίλωνα, ένα κλειστό γυμναστήριο του Πανιωνίου) και ανοιχτό κολυμβητήριο. Όποια μέρα και να περάσετε θα δείτε νέους ανθρώπους με αθλητικά ρούχα και τσάντες να πηγαίνουν ή να φεύγουν από την προπόνηση.

Ιστορικός περίπατος

Εστία Νέας Σμύρνης

Η Νέα Σμύρνη είναι από τα λίγα προάστεια της Αττικής με εντυπωσιακά και ιστορικά κτίρια. Το ένα είναι η Εστία της Νέας Σμύρνης, ένα επιβλητικό μέγαρο 2.000 τετραγωνικών μέτρων σε πολύ μικρή απόσταση από την πλατεία. Σήμερα λειτουργούν εκεί τρία μουσεία (Μουσείο Τέχνης, Μουσείο Μικρασιατικής Τέχνης, Μουσείο Μικρασιατικής Εκστρατείας).


Ιωσηφόγλειο στη Νέα Σμύρνη

Στη λεωφόρο Συγγρού υπάρχει άλλο ένα σημαντικό και εντυπωσιακό οικοδόμημα. Το Ιωσηφόγλειο Ορφανοτροφείο χτίστηκε τη δεκαετία του 1920 με έξοδα του Μικρασιάτη Χαράλαμπου Ιωσηφόγλου, για να φιλοξενήσει τα ορφανά των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Φυσικά ένα από τα σύμβολα της πόλης είναι και ο ναός της Αγίας Φωτεινής. Το κωδωνοστάσιό του, ύψους 33 μέτρων, αποτελεί πιστό αντίγραφο του κωδωνοστασίου του Ναού της Αγίας Φωτεινής που καταστράφηκε το 1922. Eιδικά στην Άνω Νέα Σμύρνη μπορεί να δείτε ακόμα (λίγες) όμορφες προσφυγικές κατοικίες που χτίστηκαν πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παλιό σπίτι στη Νέα Σμύρνη

Στα στοκατζίδικα

Στα όρια της Νέας Σμύρνης και του Φαλήρου, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, βρίσκεται ο παράδεισος του outlet, ειδικά στα αθλητικά είδη. Καλό θα ήταν να προγραμματίσετε να αφιερώσετε ένα ολόκληρο πρωϊνό ή απόγευμα στα στοκατζίδικα. Θα χρειαστείτε χρόνο για να ψάξετε και να εντοπίσετε τις ευκαιρίες.

Μία πόλη για όλες τις ώρες

Ειπώθηκε ήδη πως οι Νεοσμυρνιώτες δεν εγκαταλείπουν εύκολα τον δήμο τους, τα περισσότερα καφέ παραμένουν ανοιχτά έως πολύ αργά, αλλά υπάρχουν πια και καλές επιλογές για ποτό. Σίγουρα θα βρείτε κάτι που να ταιριάζει στα γούστα σας. Και βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να λήξει μία βραδιά στην περιοχή είναι ένα σάντουιτς στην πλατεία.


Café και Bar στη Νέα Σμύρνη


bottom of page