top of page

Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων: Θυμηθείτε πόσο τυχεροί είστε!


Παροτρύνσεις προς ηλικιωμένους και όχι μόνο!

Την Κυριακή 1/10 ήταν Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων και σκεφτήκαμε να παραθέσουμε ένα πρωτότυπο κείμενο-παρότρυνση προς τους ηλικιωμένους και όχι μόνο:


🚩 Από την ηλικία των 55 ετών ως τη στιγμή του θανάτου, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα που έχετε εξοικονομήσει. Χρησιμοποιήστε τα και απολαύστε τα. Μην τα αποθηκεύετε για όσους δεν έχουν ιδέα τι θυσίες κάνατε για να τα αποκτήσετε. Θυμηθείτε, δεν υπάρχει τίποτα πιο εξοργιστικό από έναν γιο ή μια νύφη που κάνει όνειρα πώς να ξοδέψει τις οικονομίες σας που εσείς κερδίσατε με τόσο κόπο.


🚩 Προειδοποίηση: Αυτή είναι επίσης μια κακή στιγμή για επενδύσεις, ακόμα κι αν φαίνεται πολύ προσοδοφόρα ή ασφαλής. Όλα αυτά φέρνουν μόνο προβλήματα και ανησυχίες. Τώρα είναι η στιγμή για να απολαύσετε τη ζωή σας.


🚩 Σταματήστε να ανησυχείτε για την οικονομική κατάσταση των παιδιών και των εγγονιών σας και μην αισθάνεστε άσχημα που ξοδεύετε τα χρήματά σας για τον εαυτό σας. Τους φρόντισατε πολλά χρόνια και τους μάθατε ό,τι μπορούσατε. Τους δώσατε εκπαίδευση, τροφή, στέγη και υποστήριξη. Η ευθύνη πλέον είναι δική τους να κερδίσουν τα δικά τους χρήματα.


🚩 Διατηρήστε μια υγιή ζωή, χωρίς μεγάλη σωματική προσπάθεια. Ασκηθείτε μέτρια (όπως περπάτημα κάθε μέρα), να τρώτε καλά και να κοιμάστε πολύ. Είναι εύκολο να αρρωστήσετε σε αυτή την ηλικία και γίνεται όλο και πιο δύσκολο να παραμένετε υγιείς. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να διατηρείτε τον εαυτό σας σε καλή κατάσταση και να γνωρίζετε τις ιατρικές και σωματικές σας ανάγκες. Μείνετε σε επαφή με το γιατρό σας, κάνετε εξετάσεις ακόμα και όταν νομίζετε ότι αισθάνεστε καλά. Να είστε πάντα προσεκτικοί με την υγεία σας.


🚩 Αγοράζετε πάντα τα καλύτερα, τα πιο όμορφα αντικείμενα για να ευχαριστήσετε τον εαυτό σας. Ο βασικός στόχος είναι να απολαύσετε τα χρήματά σας με τον/την σύντροφό σας. Μια μέρα στον έναν από εσάς θα λείψει ο άλλος και τα χρήματα δεν θα σας φέρουν καμία άνεση. Απολαύστε τα λοιπόν μαζί.


🚩 Μην αγχώνεστε για μικρά πράγματα. Έχετε ήδη ξεπεράσει τόσα πολλά στη ζωή. Έχετε καλές και κακές αναμνήσεις, αλλά το σημαντικό είναι το παρόν. Μην αφήνετε το παρελθόν να σας παρασύρει ούτε το μέλλον να σας τρομάζει. Να νιώθετε καλά στο παρόν.


🚩 Μην χάνετε τις τάσεις της μόδας για την ηλικία σας, αλλά διατηρήστε το δικό σας στυλ. Έχετε αναπτύξει τη δική σας αίσθηση του τι είναι σωστό για εσάς, οπότε κρατήστε το και να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας. Είναι μέρος αυτού που είστε.


🚩 Μείνετε πάντα ενημερωμένοι: διαβάστε τις εφημερίδες, ακολουθήστε τις ειδήσεις. Μπείτε στο διαδίκτυο και διαβάστε τι λέει ο κόσμος. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ενεργό λογαριασμό email και δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα κοινωνικά δίκτυα. Θα εκπλαγείτε από τους παλιούς φίλους που θα συναντήσετε.


🚩 Σεβαστείτε τη νέα γενιά και τις απόψεις της. Μπορεί να μην έχουν τις ίδιες ιδέες με εσάς, αλλά είναι το μέλλον και θα οδηγήσουν τον κόσμο προς την κατεύθυνση τους. Δώστε τους συμβουλές χωρίς να τους ασκείτε κριτική, και προσπαθήστε να τους υπενθυμίσετε ότι η χθεσινή σοφία ισχύει ακόμα και σήμερα.


🚩 Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τη φράση: «Στην εποχή μας». Ο χρόνος σας είναι τώρα. Όσο είστε ζωντανοί, είστε μέρος του παρόντος χρόνου.


🚩 Μερικοί άνθρωποι απολαμβάνουν τα χρυσά τους χρόνια, ενώ άλλοι πικραίνονται. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να σπαταλάς τις μέρες σου με θλιβερές στιγμές. Περάστε το χρόνο σας με θετικούς και χαρούμενους ανθρώπους και οι μέρες σας θα φαίνονται πολύ καλύτερες.


🚩 Μην αγχώνεστε ότι πρέπει να μένετε με τα παιδιά ή τα εγγόνια σας. Σίγουρα, το να είστε περιτριγυρισμένοι από την οικογένεια ακούγεται υπέροχο, αλλά όλοι χρειαζόμαστε και την ιδιωτικότητά μας. Αυτοί τη δική τους και εσείς τη δική σας. Κάντε το μόνο εάν αισθάνεστε μόνοι και χρειάζεστε πραγματικά βοήθεια ή πραγματικά δεν θέλετε να ζήσετε μόνοι.


🚩 Μην εγκαταλείπετε τα χόμπι σας. Αν δεν έχετε, δημιουργήστε νέα. Μπορείτε να ταξιδέψετε, να κάνετε πεζοπορία, να μαγειρέψετε, να διαβάσετε, να χορέψετε. Μπορείτε να υιοθετήσετε μια γάτα ή έναν σκύλο, να καλλιεργήσετε τον κήπο ή έναν μικρόκηπο μες στην κουζίνα σας, να παίξετε χαρτιά, τάβλι, σκάκι, σκραμπλ, γκολφ κ.λπ.


🚩 Μιλήστε στους ανθρώπους με ευγένεια και προσπαθήστε να μην παραπονιέστε ούτε να επικρίνετε πάρα πολύ, εκτός και αν είναι ανάγκη. Προσπαθήστε να αποδέχεστε τις καταστάσεις όπως είναι όποτε δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για αυτές.


🚩 Πόνος και δυσφορία πάνε χέρι-χέρι με την ηλικία. Προσπαθήστε να μην μείνετε στις ασθένειες αλλά αποδεχτείτε τες ως μέρος της ζωής.


🚩 Αν κάποιος σας πρόσβαλε, συγχωρήστε τον. Εάν προσβάλατε κάποιον, ζητήστε συγγνώμη. Μην κουβαλάτε αρνητικά συναισθήματα. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να στεναχωριέστε και να χαλάτε χωρίς λόγο τη μέρα σας. Δεν έχει σημασία ποιος είχε δίκιο. Κάποιος είπε κάποτε: «Το να κρατάς κακία είναι σαν να πίνεις δηλητήριο και να περιμένεις να πεθάνει ο άλλος». Μην πιείτε το δηλητήριο. Συγχωρέστε, ξεχάστε και συνεχίστε τη ζωή σας.


🚩 Να γελάτε. Θυμηθείτε, είστε τυχεροί. Έχετε καταφέρει να έχετε μια μακριά ζωή. Πολλοί δεν κατάφεραν να φτάσουν σε αυτή την ηλικία και άλλοι τόσοι δεν θα φτάσουν ποτέ.

bottom of page