top of page

Εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη με τον Γιώργο Νταλάρα για τα 20 χρόνια από το θάνατο του Γιάννη Θεοδωράκη

Εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη με τον Γιώργο Νταλάρα για τα 20 χρόνια από το θάνατο του ποιητή Γιάννη Θεοδωράκη, αδελφού του Μίκη Θεοδωράκη

Ένα μουσικό αφιέρωμα για τα 20 χρόνια από το θάνατο του δημοσιογράφου και ποιητή, Γιάννη Θεοδωράκη, στιχουργού της "Όμορφης Πόλης", του έργου "Λιποτάκτες" και άλλων τραγουδιών μελοποιημένων από τον αδελφό του Μίκη Θεοδωράκη, συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Σμύρνης και το Μορφωτικό Ιδρυμα της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου στις 19.00 στον πολιτιστικό πολυχώρο «Γαλαξίας», στην κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης, με ελεύθερη είσοδο. Ποιήματα του Γιάννη Θεοδωράκη, μελοποιημένα από το Μίκη Θεοδωράκη θα ερμηνεύσει ο Γιώργος Νταλάρας. Χαιρετισμό θα απευθύνει με γραπτό μήνυμά του ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το μουσικό αφιέρωμα θα ανοίξουν ο δημοσιογράφος και συγγραφέας, Γιώργος Ρωμαίος και ο δημοσιογράφος, μέλος του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, Άρης Σκιαδόπουλος, οι οποίοι θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο του Γιάννη Θεοδωράκη, ενώ ποιήματά του θα απαγγείλει η ηθοποιός Φιλαρέτη Κομνηνού.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης, αντιδήμαρχος, Βαγγέλης Χατζατουριάν σημειώνει πως «ο Γιάννης Θεοδωράκης ήταν ο στιχουργός σπουδαίων έργων που σημάδεψαν μια ολόκληρη γενιά και ερμηνεύθηκαν από μεγάλους Ελληνες, αλλά και ξένους τραγουδιστές, όπως η Εντιθ Πιάφ. Ο Γιάννης Θεοδωράκης υπήρξε ένας πολύ σημαντικός ποιητής και γι' αυτό το λόγο ήταν εδώ και χρόνια βαθιά επιθυμία μας να οργανώσουμε μια εκδήλωση-Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του.»

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και του Μορφωτικού Ιδρύματός της, Σταμάτης Νικολόπουλος, επισημαίνει πως «ο Γιάννης Θεοδωράκης διακρίθηκε με την τριπλή ιδιότητα του δημοσιογράφου, του ποιητή, του ανθρώπου. Του δημοσιογράφου, για τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ, μεταξύ των οποίων και η εξιχνίαση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη. Του ποιητή, για τα λίγα αλλά εκλεκτά έργα, μερικά από τα οποία μελοποίησε ο αδελφός του Μίκης Θεοδωράκης. Του ανθρώπου, για τη συμβολή του, όντας με την Αριστερά, στους αγώνες για το καλό του τόπου.»

 

Ποιος ήταν ο Γιάννης Θεοδωράκης

Ο Γιάννης Θεοδωράκης γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1932. Αριστερός, εντάχθηκε από μικρός στην Εθνική Αντίσταση. Αργότερα εργάστηκε στα περιοδικά Αντί και Δρόμοι της Ειρήνης και στις εφημερίδες Αυγή και Ριζοσπάστης, ενώ υπήρξε ένας από τους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στην αποκάλυψη των δολοφόνων του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ποιητικά του έργα:

Λιποτάκτες - τέσσερα τραγούδια (που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης):

Όμορφη Πόλη, Αυγή Αφράτη, Δακρυσμένα Μάτια, Χάθηκα

Ο Μίκης Θεοδωράκη μελοποίησε επίσης τα ποιήματα Λειτουργία στην ενότητα Αρχιπέλαγος, Βγάλε τα μαύρα πανιά, Μελαχρινό αγόρι, Οκτώβρης'98, Μενεξεδένια τα βουνά, Ταξίδι μέσα στη Νύχτα, Νύχτα μαγικιά, Κάνε κουράγιο, Η αγάπη ζει με τ' όνειρο, Μη με προδώσεις, Χωρίσαμε, Χαιρετισμοί, Της νύχτας το όνειρο, Αυτό το καλοκαίρι, Λυρικώτατα.

Έχουν επίσης εκδοθεί σε βιβλία τα ποιητικά του έργα Πλημμύρα, Ένα τραγούδι του καιρού, καθώς και τα πεζά Υπέρ Βωμών και Αστειών, όπου διακωμωδεί το παρακράτος.

 

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

Ομιλητές: Γιώργος Ρωμαίος, συγγραφέας-δημοσιογράφος, Άρης Σκιαδόπουλος, δημοσιογράφος Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης Στίχοι: Γιάννης Θεοδωράκης Τραγούδι: Γιώργος Νταλάρας Συμμετέχει: Υακίνθη Λάγιου

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Παπαχριστούδης - πιάνο Γιώργος Μάτσικας - μπουζούκι Δημήτρης Παπαγγελίδης - κιθάρα Θανάσης Σοφράς - μπάσο Αποστόλης Βαγγελάκης - πνευστά Λευκή Κολοβού - τσέλο

Ηχοληψία: Αντώνης Ζαχόπουλος, Παντελής Γιατζιτζόγλου Φωτισμοί: Γιάννης Μανιατάκος

Θα ερμηνευθούν τα τραγούδια:

  • Όμορφη πόλη

  • Δακρυσμένα μάτια

  • Νύχτα μέσα στα μάτια σου

  • Νύχτα μαγικιά

  • Αστέρι μου φεγγάρι μου (Φαίδρα)

  • Χάθηκα

  • Αφράτη αυγή

  • Κάνε κουράγιο

Επιμέλεια μουσικών δοκιμών: Νέλλη Χαραλαμπίδου

 

Περισσότερες πληροφορίες

Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Νέας Σμύρνης

Τηλ: 210 9310408 και 2132025922 & 924

Μορφωτικό Ιδρυμα ΕΣΗΕΑ

Ακαδημίας 20, Τηλ. 210 3675430-1, morfotiko@esiea.gr

bottom of page