top of page

Σάλος με την Επιστολή Του Δήμου προς τα Σχολεία Αντιδήμαρχος Διά βίου μάθησης και Παιδείας, Πολύδωρος Συρίγος

Μεγάλος σάλος δημιουργήθηκε πανελλαδικά με την επιστολή που έστειλε προς τα σχολεία του Δήμου Νέας Σμύρνης ο Αντιδήμαρχος Διά βίου μάθησης και Παιδείας, Πολύδωρος Συρίγος, ζητώντας από τη σχολική κοινότητα να κάνει οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος και φυσικού αερίου. Ακούστηκε μάλιστα τόσο πολύ το θέμα, που ο κος Συρίγος κλήθηκε να απαντήσει στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» και τους Δημήτρη Οικονόμου, Άκη Παυλόπουλο και Ντόρα Κουτροκόη.


Σάλος με την Επιστολή Του Δήμου προς τα Σχολεία

Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων


Η επιστολή προκάλεσε φυσικά την αντίδραση των εκπροσώπων της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Σμύρνης, η οποία εξέδωσε ομόφωνη ανακοίνωση-απάντηση, δηλώνοντας τη σφοδρή εναντίωσή της τόσο ως προς το πνεύμα όσο και ως προς το περιεχόμενο της επιστολής:


Αξιότιμε κ. Δήμαρχε,

Με την παρούσα εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την πρόσφατη επιστολή του Αντιδημάρχου Παιδείας με θέμα «Έναρξη Σχολικής Χρονιάς 2022-2023» και δηλώνουμε την σφοδρή εναντίωση μας τόσο ως προς το πνεύμα όσο και ως προς το περιεχόμενο αυτής.

Επί δυο χρόνια το σύνολο της σχολικής κοινότητας βιώνει πρωτόγνωρες καταστάσεις όσον αφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία και τις συνθήκες διενέργειάς της. Μαθήματα με ανοικτά παράθυρα το χειμώνα, προαυλισμός δεκάδων μαθητών σε λίγα τετραγωνικά μέτρα, μάσκες προστασίας, αυτοδιαγνωστικά τεστ κλπ. Παρά τις δυσκολίες, όμως, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ανταποκρίθηκαν με υποδειγματικό τρόπο στο έπακρο στις προσωρινές απαιτήσεις που έθεσε η υγειονομική κρίση προκειμένου να διαφυλαχθεί η δημόσια υγεία.

Η συνέπεια και η υπευθυνότητα, που επέδειξε η εκπαιδευτική κοινότητα στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Δήμο μας είναι αδιαμφισβήτητη και δεν εντάσσεται - σε καμία περίπτωση - στο πλαίσιο της «ατομικής ευθύνης» αλλά σε αυτό της συλλογικής προσπάθειας.

Με την παρούσα καθιστούμε σαφές ότι την προσπάθεια της εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων, ένεκα της ενεργειακής κρίσης, και την αύξηση των λειτουργικών εξόδων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν μπορεί και δεν πρέπει να την επωμιστεί η - πολύπαθη τα τελευταία χρόνια - σχολική κοινότητα. Όσον αφορά στις «επιβραβεύσεις» - «τυράκι» που επικαλείται ο Αντιδήμαρχος Παιδείας σε όσους ταλαιπωρηθούν ουσιαστικά ακόμα περισσότερο τη φετινή χρονιά, εκτός από προσβλητικές, είναι παρωχημένες και, εν τέλει, ανάξιες αναφοράς.

Για άλλη μια χρονιά, όπως είναι εμφανές και πρόδηλο στην επιστολή του κ. Συρίγου, αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με κύρια ύλη την «ατομική ευθύνη». Σας δηλώνουμε ότι η πολιτική της «ατομικής ευθύνης» απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα επίπεδα. Η ευθύνη για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία των σχολείων την φετινή χρονιά - που περιλαμβάνει και την χρονική επέκταση των ολοήμερων σχολείων - ανήκει αποκλειστικά στους Δήμους και την Κυβέρνηση.


Σύλλογος Γονέων 6ου Δημoτικoύ Νέας Σμύρνης


Αγαπητοί γονείς,


Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, η νέα χρονιά ξεκινά με ανησυχία και προβληματισμό για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που καλπάζει σε όλους τους τομείς της ζωής μας.


Την ίδια στιγμή ο αντιδήμαρχος παιδείας κ. Συρίγος έστειλε οδηγίες στη σχολική κοινότητα ζητώντας από τα παιδιά μας και τους δασκάλους τους να περάσουν τον χειμώνα με ελάχιστη θέρμανση και λιγότερο φως. Φαίνεται πως για τη δημοτική αρχή της περιοχής μας είναι «κατασπατάληση πόρων» οι ζεστές και με επαρκή φωτισμό σχολικές αίθουσες.


Θεωρούμε απαράδεκτη, προσβλητική και επικίνδυνη την επιστολή του κ. Συρίγου με την οποία ζητάει να κάνουμε εκπτώσεις στις συνθήκες που τα παιδιά μας μορφώνονται, κοινωνικοποιούνται, αναπτύσσονται. Και σαν να μην έφτανε αυτό, καλούν εμάς, τα παιδιά μας, τους δασκάλους τους σε ένα διαρκή ανταγωνισμό των σχολείων, ώστε να «επιβραβευθεί» το σχολείο που θα παγώσουν τα παιδιά του περισσότερο και ταυτόχρονα απειλούν με περικοπές στο προσωπικό αν τα σχολεία δε μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος κατά 10%.


Ως απάντηση σε αυτά απαιτούμε γενναία αύξηση της χρηματοδότησης των Σχολικών Επιτροπών ώστε να λειτουργούν τα σχολεία με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή. Οι ανάγκες των παιδιών μας για ζεστά, ασφαλή και καθαρά σχολεία δεν είναι υπό διαπραγμάτευση.


Δε θα ανεχτούμε τίποτα λιγότερο για τα παιδιά μας, καμία περικοπή. Ζητάμε από την δημοτική αρχή να αποσύρει το έγγραφο και να διεκδικήσει, όπως οφείλει, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα σχολεία.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 28/09 ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΠΡΩΙ

(Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 193)


Η επίσημη απάντηση του Δήμου


«Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης από την πρώτη στιγμή στάθηκε αρωγός στον εθνικό στόχο μείωσης της ενέργειας. Με προγραμματισμό και σύνεση, θα συνδράμει στο σκοπό, χωρίς να αφήσει κανέναν χώρο και ειδικά αυτόν των σχολείων, χωρίς θέρμανση. Ήδη ο μηχανισμός του Δήμου είναι σε απόλυτη ετοιμότητα ώστε να επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς να διαταράξει την εκπαιδευτική και πολιτειακή αρμονία.


Ο περιορισμός της ενεργειακής κατανάλωσης είναι επιβεβλημένος και θα πραγματοποιηθεί με σχέδιο και σύνεση. Όπου παρατηρούνται αλόγιστες σπατάλες, ο Δήμος θα παρεμβαίνει ώστε να τις περιορίζει πάντα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του. Παράλληλα, με συνετή διαχείριση των οικονομικών διαθεσίμων του Δήμου, θα εξασφαλιστεί η διαρκής τροφοδότηση των σχολικών μονάδων με θέρμανση όπως και όλων των δημοτικών κτηρίων της κυριότητάς του.


Βασικός στόχος του Δήμου είναι να ενεργήσει σε δύο παράλληλα πεδία:

α) Της εξοικονόμησης ενέργειας και

β) της εξεύρεσης κάθε πιθανής χρηματοδοτικής ευκαιρίας προκειμένου να αναβαθμίσει ενεργειακά τον Δήμο.


Σε αυτή την προσπάθεια η Δημοτική Αρχή χρειάζεται την συνδρομή των πολιτών που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια έχουν αποδείξει πως στέκονται αρωγοί στα προβλήματα και τις προκλήσεις του μέλλοντος. Χωρίς τους πολίτες τίποτα δεν είναι εφικτό. Χωρίς τους πολίτες τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί.


Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης και ο προσωπικά ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης, θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό ώστε να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση χωρίς να επιβαρυνθούν οι πολίτες. Οι περιορισμένοι προς διάθεση πόροι, θα διατεθούν με γνώμονα τις πραγματικές ανάγκες ενώ θα είναι συνεχής η διεκδίκηση περισσότερων πόρων από την Πολιτεία προς αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους.


Ο Δήμος της Νέας Σμύρνης αντιδρώντας άμεσα στην ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας απέστειλε επιστολή προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων ζητώντας συνετή χρήση της θέρμανσης, με σκοπό να επιτευχθεί η εξοικονόμηση αλλά και παράλληλα να διατηρεί τα σχολεία ζεστά. Όντας από τους πρώτους Δήμους που το έπραξαν και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Δημότες, επιδιώκει τη διάρκεια στη θέρμανση των σχολεί-ων και όχι την ένταση. Χωρίς επιπλέον πόρους από την Πολιτεία για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, και τα δυο μαζί θα ήταν αδύνατον να επιτευχθούν χωρίς ο Δήμος να οφείλει χρήματα σε προμηθευτές ενέργειας κάτι που θα έπληττε το κύρος και θα διακύβευε το μέλλον του Δήμου.


Η ενέργεια του Δήμου με την επιστολή που έστειλε στα σχολεία, αποτέλεσε σημείο αναφοράς σε μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας μας που πιθανόν διέκριναν πολιτικό θάρρος στην απόφαση αυτή.»


Στροφή Νέας Σμύρνης


«Απέναντι στα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια που ταλανίζουν την κοινωνία μας, ο Δήμος οφείλει να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για τον φωτισμό, τη θέρμανση και την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, ώστε να μην βιώσουν περαιτέρω περικοπές οι σχολικές κοινότητες, εις βάρος της ομαλής λειτουργίας και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους μαθητές μας.»


Λαϊκή Συσπείρωση Ν. Σμύρνης


Ο αντιδήμαρχος παιδείας Π. Συρίγος [...] μετά από το ρόλο του υγιεινολόγου, του παιδονόμου και του εργολάβου σχολικών κτηρίων, τώρα αναλαμβάνει και «ενεργειακός επιθεωρητής»! Ιδού οι προτάσεις του:

  • «Κλείστε τη θέρμανση γιατί είναι ενεργειακή σπατάλη!»

  • «Σβήστε τα φώτα κι ανοίξτε τις κουρτίνες! Σεβαστείτε τους γονείς σας που κι αυτές από την τσέπη τους τις πλήρωσαν!»

  • «Όποιος διαβάσει με κεράκια, δώρο ένας διαδραστικός πίνακας»!


Γ. Κουτελάκης


Οι γονείς ας σπεύσουν να προμηθευτούν επιπλέον κουβέρ-τες για να παίρνουν τα παιδιά τα κρύα χειμωνιάτικα πρωινά μαζί τους στο Σχολείο.


Η αγωνία του Αντιδημάρχου είναι το πώς θα πληρωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου από τα ΑΔΕΙΑ ταμεία του Δήμου από τις σπατάλες της Δημοτικής Αρχής.

bottom of page