Ένα υπέροχο διώροφο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη

Το διαμέρισμα καταλαμβάνει το ισόγειο και τον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας που σχεδίασαv οι αρχιτέκτονες στη Νέα Σμύρνη.

Η ιδιωτικότητα του διαμερίσματος από το δρόμο και από τη γειτονική ράμπα του γκαράζ της πολυκατοικίας, εξασφαλίζονται από περίφραξη με διάτρητα πανέλα αλουμίνιου.

Με την είσοδο στο διαμέρισμα, γίνεται άμεσα αντιληπτός ο διώροφος χώρος που αντιστοιχεί σε όλη την έκταση του καθιστικού. Κάθετα στην κατεύθυνση εισόδου και προστατευμένη πίσω από έναν τοίχο, βρίσκεται η σκάλα ανόδου στον πρώτο όροφο, στο πατάρι που διατηρεί οπτική επαφή με το διώροφο χώρο του καθιστικού.

Απέναντι από τη σκάλα και κάτω από το πατάρι, διατάσσεται η τραπεζαρία. Η παρουσία ενός τοιχείου σχήματος "Γ" σε κάτοψη καθιστούσε αμήχανη την οποιαδήποτε συνύπαρξή του με ένα έτοιμο τραπέζι. Απεναντίας, η σχεδίαση μιας τάβλας από τικ και η στήριξή της στο τοιχείο καθώς και σε μια σειρά από ντουλάπια, οδήγησαν στο ελάχιστο δυνατό έπιπλο: ένα οριζόντιο στοιχείο που δείχνει να αιωρείται στο χώρο. Την πλάτη του διαμερίσματος στο ισόγειο διαμορφώνει η κουζίνα, παράλληλα με το τραπέζι, με τα ντουλάπια της από γκρι λάκα.

Στην απέναντι πλευρά, το τζάκι διακρίνεται από μια μονολιθική αντιμετώπιση ώστε να δείχνει πλήρως εντοιχισμένο. Μόνο κάποιες σχισμές με κρυφό φως διακόπτουν το διώροφο αυτό μέτωπο. Mια γραμμική φύτευση με μπαμπού στο όριο ακαλύπτου και τζαμαρίας εξασφαλίζει την οπτική απομόνωση της αυλής του διαμερίσματος με το deck της από τους επισκέπτες της πολυκατοικίας. Το ξύλινο αυτό δάπεδο εκτείνεται πέρα από τη σκάλα και στο ίδιο το πατάρι.

Η θέση του κρεβατιού, σε αρκετή απόσταση από το στηθαίο του παταριού, εξασφαλίζει ιδιωτικότητα στον πρώτο όροφο, ο οποίος εκτός από το κρεβάτι δεν καταλαμβάνεται από άλλα έπιπλα. Το κρεβάτι έχει σχεδιαστεί ως ένα λακαριστό λευκό ξύλινο πανέλο σε απόσταση από το έδαφος. Πίσω από το κρεβάτι εκτείνονται οι ντουλάπες και το λουτρό σε γραμμική διάταξη.

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: ΜPLUSΜ Architects: Μαρίτα Νικολούτσου, Μέμος Φιλιππίδης Στατική μελέτη: Αθανάσιος Σπανός Μελέτη αρχιτεκτονικής τοπίου: Έλλη Πάγκαλου Κατασκευή: Ευάγγελος Μιχαήλ Eπίβλεψη: Μαρίτα Νικολούτσου, Χρήστος Χρυσογόνος Εμβαδό: 120 m² Χρόνος μελέτης: 2007 Χρόνος κατασκευής: 2007 Φωτογραφίες: ©Εrieta Attali

Πηγή

Εφημερίδα "ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ" | Νέα Σμύρνη Online