top of page

«Αστυνομική αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας» καταγγέλλει ο παιδοχειρουργός Νεκτάριος Σαρδιανός για έλεγχο 14χρονων στη Νέα Σμύρνη

Ο παιδοχειρουργός Δρ. Νεκτάριος Σαρδιανός καταγγέλλει μέσω δημόσιας ανάρτησής του περιστατικό «αστυνομικής αυθαιρεσίας και κατάχρησης εξουσίας» σε βάρος των δύο 14χρονων παιδιών του, κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην πλατεία Νέας Σμύρνης.



«Αστυνομική αυθαιρεσία και κατάχρηση εξουσίας» καταγγέλλει ο παιδοχειρουργός Νεκτάριος Σαρδιανός για έλεγχο 14χρονων στη Νέα Σμύρνη

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η δημόσια καταγγελία του παιδοχειρουργού, δημοτικού συμβούλου Νέας Σμύρνης και αντιπροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Νεκτάριου Σαρδιανού, σχετικά με περιστατικό αστυνομικού ελέγχου που, σύμφωνα με όσα αναφέρει, σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Νέας Σμύρνης.


Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο ίδιος, αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο στα δύο 14χρονα παιδιά του, την ώρα που βρίσκονταν στην κεντρική πλατεία μαζί με φίλους τους και έτρωγαν παγωτό. Όπως υποστηρίζει, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τα παιδιά να επιδείξουν αστυνομική ταυτότητα και, όταν εκείνα απάντησαν ότι δεν την είχαν μαζί τους, τους ζήτησαν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους ώστε να αποσταλεί φωτογραφία της ταυτότητας μέσω κινητού τηλεφώνου.


Ο καταγγέλλων αναφέρει ότι μίλησε τηλεφωνικά με αστυνομικό, ζητώντας να πληροφορηθεί εάν υπήρχε κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον έλεγχο ή αν τα παιδιά είχαν επιδείξει παραβατική ή ύποπτη συμπεριφορά. Όπως υποστηρίζει, η απάντηση που έλαβε ήταν αρνητική.



«Δεν τους επέτρεπαν να αποχωρήσουν»


Στην ανάρτησή του ο κ. Σαρδιανός υποστηρίζει ότι οι αστυνομικοί ενημέρωσαν πως, εφόσον οι ανήλικοι δεν είχαν μαζί τους ταυτότητα, δεν μπορούσαν να αποχωρήσουν πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης.


Όπως αναφέρει, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος και η σύζυγός του προσήλθαν στην πλατεία και επέδειξαν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, οι αστυνομικοί τούς ενημέρωσαν ότι έπρεπε να μεταβούν όλοι μαζί στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία ταυτοποίησης των δύο ανηλίκων.


Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των αστυνομικών ως αυθαίρετη και κάνει λόγο για κατάχρηση εξουσίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για το μήνυμα που, όπως υποστηρίζει, λαμβάνουν οι ανήλικοι σχετικά με τον ρόλο της Αστυνομίας.



Αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης


Η ανάρτηση προκάλεσε έντονη συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εκατοντάδες σχόλια και τις απόψεις να εμφανίζονται διχασμένες. Αρκετοί χρήστες εξέφρασαν τη στήριξή τους στον Δρ. Νεκτάριο Σαρδιανό, κάνοντας λόγο για υπερβολικό ζήλο και ακατάλληλο χειρισμό απέναντι σε ανήλικους. Από την άλλη πλευρά, πολλοί υποστήριξαν ότι η Αστυνομία ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, επισημαίνοντας πως οι έλεγχοι ταυτοποίησης αποτελούν μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της παραβατικότητας ανηλίκων και ότι οι πολίτες οφείλουν να φέρουν μαζί τους έγγραφα ταυτοποίησης όταν αυτό προβλέπεται.




bottom of page