top of page

Νέα Σμύρνη: Το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε επεισόδιο στη 10η Εντολή26 σχεδόν χρόνια μετά την τραγική ιστορία της Στέλλας Σπυριδάκη και των παιδιών της στη Νέα Σμύρνη


Τα επεισόδια που αγαπήσαμε όλοι στην 10η εντολή είναι όλα παρμένα από τη ζωή και τη δημοσιογραφική έρευνα που προκύπτει μέσα από το αστυνομικό ρεπορτάζ. Έτσι και το απίστευτο έγκλημα κατά της Στέλλας Σπυριδάκη που συγκλόνισε το πανελλήνιο.


«Κοιμόμουν όταν αισθάνθηκα ένα σφίξιμο στον λαιμό. Ξύπνησα και τότε τον είδα. Με είχε πιάσει από τον λαιμό. Προσπάθησα να του μιλήσω. Αυτός όμως με έσυρε στο μπαλκόνι. Με άρπαξε, με πέταξε από το μπαλκόνι και με πυροβόλησε.»

Διαβάζοντας κανείς αυτά τα λόγια, είναι εύκολο να πιστέψει ότι αυτή είναι και η χειρότερη, η πιο άγρια στιγμή της ιστορίας της. Θα κάνει όμως το ίδιο λάθος με εκείνη, καθώς όταν τα έλεγε αυτά στους αστυνομικούς, αγνοούσε τι είχε συμβεί στα δύο παιδιά της.

Η ιστορία έρχεται από το 1997 και, αν διαβάζοντάς τη στη συνέχεια, σου θυμίσει κάτι, ίσως να φταίει και η τηλεοπτική της μεταφορά από τον Πάνο Κοκκινόπουλο και την 10η Εντολή.


Το χρονικό της υπόθεσης


26 σχεδόν χρόνια μετά την τραγική ιστορία της Στέλλας Σπυριδάκη και των παιδιών της στη Νέα Σμύρνη

Η γνωριμία


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, και συγκεκριμένα δυο χρόνια νωρίτερα από ό,τι συνέβη εκείνα τα ξημερώματα, στις 28 Μαΐου του 1997.


Είναι 1995 και η 42χρονη -τότε- έμπορος πηγαινοέρχεται ανάμεσα στη Νέα Σμύρνη και την Καλλιθέα, όπου και διατηρεί τα δύο της καταστήματα ρούχων. Ζει με τα δύο της παιδιά, τον 16χρονο Λευτέρη, μαθητή Λυκείου και την 20χρονη Ιωάννα, η οποία και τη βοηθάει στη δουλειά. Με τον σύζυγό της βρίσκονται σε διάσταση, εκείνος ζει στις ΗΠΑ από το 1993, αφήνοντας πίσω του ακάλυπτες επιταγές και χρέη που έτρεχαν. Εκείνη τη χρονιά θα γνωρίσει τον 28χρονο Δημήτρη Κίτσο, ιδιοκτήτη καταστήματος πυροσβεστικών ειδών. Θα ερωτευτούν και γρήγορα θα αποφασίσουν να είναι μαζί, κάνοντας γνωστό τον δεσμό τους και στους δικούς τους ανθρώπους.


Η παθολογική ζήλια


Η ευτυχία της δεν θα κρατούσε για πολύ, καθώς ο Δημήτρης Κίτσος σύντομα θα κυριευόταν από παθολογική ζήλια για την πολύ όμορφη σύντροφό του. Θα αρχίσει να την πιέζει ασφυκτικά, να της τηλεφωνεί συνεχώς, είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά, μόνο και μόνο για να ξέρει πού είναι, να τις κάνει σκηνές μπροστά στον κόσμο για θέματα που απλώς φαντάστηκε. Σκηνές ζηλοτυπίας χωρίς να υπάρχει κανένα ερέθισμα. Δεν θα αργήσει να σηκώσει και χέρι πάνω της. Μάλιστα, λίγους μήνες πριν τη μοιραία κατάληξη της σχέσης τους, παραλίγο να την πνίξει πάνω σε έναν καυγά.


Η πρόταση γάμου και ο χωρισμός


Η γυναίκα θα του ζητήσει να χωρίσουν. Έχουν περάσει δύο χρόνια μαζί, και ήδη νιώθει ότι αυτή η σχέση προχώρησε περισσότερο από ό, τι έπρεπε. Αυτός θα της ζητήσει να τον παντρευτεί. Θα αρνηθεί και θα επιμείνει στην απόφασή της για χωρισμό. Εκείνος πια έχει ξεφύγει τελείως. Έχει αρχίσει πλέον να τον φοβάται και η ίδια αλλά και τα παιδιά της. Μια μέρα που θα του επαναλάβει τηλεφωνικά την απόφασή της να χωρίσουν, μπροστά στην κόρη της, εκείνος θα της φωνάξει «μόνο νεκρή…» και θα κλείσει το τηλέφωνο.


Το έγκλημα


Λίγες μέρες μετά, στις 27 Μαΐου, στις 11 το βράδυ θα την περιμένει έξω απ’ το σπίτι της. Εκείνη γυρνώντας μαζί με την κόρη της, θα δει το αυτοκίνητό του σταθμευμένο αλλά δεν θα πει τίποτα στα παιδιά της, για να μην τα τρομάξει. Θα προσποιηθεί ότι δεν τον πρόσεξε, θα ανέβει στο διαμέρισμά της στον πρώτο όροφό, και θα ζητήσει απ’ τα παιδιά της να κλειδώσουν καλά