top of page

Σοβαρά κτηριακά προβλήματα αντιμετωπίζουν τα δημόσια σχολεία της Νέας Σμύρνης


14ο Νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης
14ο Νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης

Επιστολή διαμαρτυρίας γονέων


Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλαν μεταξύ άλλων και στο υπουργείο Παιδείας οι γονείς του 14ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης, με στόχο να «φωνάξουν» για τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά νηπιαγωγεία στην περιοχή. Την επιστολή έχουν υπογράψει περίπου 80 γονείς, ενώ έχει προγραμματιστεί εκ νέου συνάντηση με τον Δ/ντή ΠΕ Δ' Αθήνας για να συζητηθούν τα τρέχοντα ζητήματα.


Η επιστολή διαμαρτυρίας γράφει μεταξύ άλλων:


Στην περιοχή της Νέας Σμύρνης αυτή τη στιγμή συντελείται ένα παιδαγωγικό έγκλημα με θύματα τους μαθητές της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, ηλικίας 4-5 ετών. Οι υπεύθυνοι δεν φρόντισαν να έχουν λύσει το τεράστιο κτηριακό πρόβλημα της περιοχής, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νηπιαγωγεία που στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια ή σε αίθουσες προκάτ.


Στις προκατασκευασμένες αίθουσες του πάρκου Δέγλερη, που ονομάστηκαν αρχικά παράρτημα και από την τρέχουσα σχολική χρονιά, πλέον επίσημα, 14ο νηπιαγωγείο Νέας Σμύρνης, στεγάστηκαν νήπια που δε «χωρούσαν» στα νηπιαγωγεία όπου ανήκαν, τα νηπιαγωγεία της γειτονιάς τους. Έτσι τα παιδιά αναγκάζονται να μετακινηθούν μακριά από το σπίτι τους. [...]


Ο δήμος πέρσι και πρόπερσι, που ο αριθμός των νηπίων ήταν μικρότερος, είχε αναλάβει τη μετακίνησή τους με λεωφορείο, πράγμα που λειτούργησε πολύ καλά και ήταν μια ανακούφιση για τους γονείς. Φέτος που τα παιδιά είναι πολλά δε μπορεί, λέει, να βάλει άμεσα ούτε δεύτερο δρομολόγιο ούτε δεύτερο λεωφορείο. Οι αιτήσεις είναι 33 και εξυπηρετούνται μόνο 19 παιδιά!


Οι αίθουσες προκάτ είναι πολύ μικρές, μόλις 34τ.μ., για αίθουσες νηπιαγωγείου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμία δυνατότητα διαμόρφωσής τους, όπως προβλέπεται από το πρόγραμμα σπουδών (γωνιές μάθησης, χώρος χαλάρωσης και παιχνιδιού, διάδρομος κίνησης, κ.α.), το οποίο αποτελεί νόμο του κράτους.


Οι κλιματικές συνθήκες που επικρατούν εντός τους είναι άθλιες. Πολλή ζέστη ή πολύ κρύο, ανάλογα με την εποχή. Η διαρκής χρήση δε του κλιματιστικού ως μέσου ψύξης-θέρμανσης είναι άκρως επικίνδυνη για την υγεία των παιδιών (ξηρή ατμόσφαιρα, διασπορά ιώσεων, ανεπαρκής αερισμός της αίθουσας). [...]


Η δε ηλεκτροδότηση είναι προβληματική καθώς το οικόπεδο δεν έχει δική του άδεια, γιατί βρίσκεται μέσα σε ρέμα(!) με αποτέλεσμα το ρεύμα να πέφτει και να μη λειτουργεί ούτε το κλιματιστικό.


Το καλύτερο βέβαια είναι ότι οι αρμόδιοι, στηριζόμενοι στον νόμο που αναφέρει 15-22 παιδιά ανά τμήμα, έφτιαξαν 4 τμήματα από 20 έως 22 παιδιά, χωρίς να λάβουν υπόψιν τους τις ιδιαίτερες συνθήκες και αφήνοντας μία αίθουσα κενή, προκειμένου να εξοικονομήσουν έναν εκπαιδευτικό. Όπως επίσης, μόνο 2 τμήματα ολοήμερου, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Επιπλέον, δεν λειτουργεί το διευρυμένο ωράριο, παρότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 αιτήσεις γονέων που το έχουν ανάγκη.


Μέσα σε όλα αυτά σφραγίστηκε και το 6ο νηπιαγωγείο, που θα προσθέσει παιδιά στους χώρους αυτούς.Ανακατεύουν όλα τα σχολεία της Νέας Σμύρνης


Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης

Ο φύλακας της Ευαγγελικής Σχολής κλήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να μετακινηθεί στο 6ο Νηπιαγωγείο ώστε να αναλάβει εκεί καθήκοντα φύλαξης.


Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της Ευαγγελικής δήλωσε ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες ανάδειξης του θέματος και συλλογής υπογραφών ώστε να μην μείνει στο ελάχιστο η σχολική τους δομή χωρίς πρωινή φύλαξη.

Τα σχολεία της Εστίας Νέας Σμύρνης

Σχολεία Εστία Νέα Σμύρνη

Ας μην ξεχνάμε εξάλλου το πρόβλημα με τα σχολεία που στεγάζονται στο κτήριο της Εστίας Νέας Σμύρνης, των οποίων οι σύλλογοι γονέων υποστηρίζουν με θέρμη πως τα δημόσια σχολεία πρέπει να στεγάζονται σε δημόσια περιουσία.


Η Εστία Νέας Σμύρνης, σε ένδειξη καλής διάθεσης, δεσμεύτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε κανένα αναγκαστικό μέτρο κατάσχεσης και δεν θα αναζητήσει τόκους έως τις 30/8/’24 με την προϋπόθεση να της καταβάλει ο Δήμος εντός αυτού του χρονικού διαστήματος ένα σχετικά μικρό έναντι για να μπορέσει να επιβιώσει. Εντωμεταξύ, ο Δήμος πρέπει να βρει τρόπο για να της καταβάλει το επίδικο ποσό.


Η καινούργια δημοτική αρχή θα προχωρήσει σε συζήτηση για τη νέα σύμβαση μίσθωσης, το ύψος του μισθίου, αλλά και το χρονοδιάγραμμα επισκευών οι οποίες θα καταμεριστούν και στις δύο πλευρές αντίστοιχα.

bottom of page