top of page

ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ;


ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ;

Αναβρασμός επικρατεί τον τελευταίο καιρό στα δύο σχολεία που στεγάζονται στην Εστία Νέας Σμύρνης. Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς ζουν με το φόβο της έξωσης μετά από σχετική ενημέρωση που είχαν από εκπροσώπους της Εστίας. Ο λόγος που προβάλλουν είναι οφειλές ενοικίων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ.


«Θέμα είχε προκύψει και πριν από δύο χρόνια, οπότε οι γονείς των σχολείων είχαν κάνει κινητοποιήσεις και έτσι είχε ανασταλεί η όποια αρνητική απόφαση», θυμάται η Σωτηρία Παφίλη, μέλος της Ομοσπονδίας Γονέων Περιφέρειας Αττικής, υπεύθυνη για τον Νότιο Τομέα.


Σε ανάρτησή του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Νεκτάριος Σαρδιανός αναφέρει:


«Η Εστία ενημέρωσε δια του δικηγόρου της τα σχολεία 7ο ΓΕΛ και 8ο Γυμνάσιο Ν. Σμύρνης, ότι έχει κερδίσει τη δικαστική διαμάχη που είχε με τον Δήμο Νέας Σμύρνης ως προς την ιδιοκτησία του κτιρίου και προτίθεται να προβεί σε έξωση αν δεν έρθει σε συμφωνία με το Δήμο στο θέμα του ενοικίου όπως και των οφειλών από προηγούμενα έτη που φτάνουν περί τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ».


Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, που ασχολείται και με τον Τομέα Παιδείας Νέας Σμύρνης, Πολύδωρος Συρίγος υποστηρίζει τα εξής:


«Στο κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα δύο σχολεία λειτουργούσε Σχολή Εμπορικού Ναυτικού που θεμελιώθηκε με χορηγία του Αριστοτέλη Ωνάση. Εν συνεχεία λειτούργησε Γυμνάσιο και Λύκειο για τα οποία αρχικά η Νομαρχία Αττικής και ακολούθως η Περιφέρεια, ως αρμόδιοι φορείς τότε για τη λειτουργία των σχολείων, κατέβαλαν στην Εστία ενοίκιο περίπου 35.000 ευρώ μηνιαίως.


Το 2010 τα σχολεία περιήλθαν στη δικαιοδοσία των Δήμων και η Περιφέρεια έπαψε να καταβάλλει το ενοίκιο. Ωστόσο, επειδή το οικόπεδο ανήκε στον Δήμο και το είχε παραχωρήσει στην Εστία για 99 χρόνια, ουδέποτε συνάφθηκε μεταξύ των δύο πλευρών σύμβαση για την καταβολή μισθώματος. Όταν η Εστία άρχισε να ζητεί την καταβολή ενοικίων, οι δύο πλευρές οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη καταρχήν για να διασαφηνιστεί σε ποιον ανήκει το οικόπεδο.


Φθάσαμε μέχρι και τον Άρειο Πάγο ο οποίος απεφάνθη πέρυσι ότι τελικά το οικόπεδο ανήκει στην Εστία και όχι στον Δήμο. Αυτό όμως δεν αφορά στο ενοίκιο. Το δικαστήριο για το θέμα του μισθώματος, δηλαδή αν ο Δήμος πρέπει να καταβάλλει ενοίκιο, το ύψος αυτού και αν πρέπει να πληρώσει τις οφειλές σύμφωνα με τις αιτιάσεις της Εστίας, ξεκινά στις 23 Ιανουαρίου 2023. Οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου μάς συμβουλεύουν ότι σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να γίνει έξωση των σχολείων από το κτίριο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει μισθωτική σχέση των δύο πλευρών.


Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι από το 2010 μέχρι σήμερα η Πολιτεία με νομοθετικές ρυθμίσεις έχει μειώσει τα μισθώματα που πληρώνει σε τρίτους της τάξεως των 40%».


Οι γονείς έχουν ήδη συναντηθεί με τη Δημοτική Αρχή Νέας Σμύρνης και τους νομικούς συμβούλους του Δήμου και έχουν ενημερωθεί σχετικά. Μολονότι όμως έγινε μεγάλη φασαρία μετά την προειδοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εστίας Νέας Σμύρνης ότι θα προχωρήσει σε έξωση των σχολείων που λειτουργούν σε κτίριά της αν δεν επιλυθούν άμεσα οικονομικά ζητήματα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης δεν συζήτησε ακόμα το θέμα.

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση


Οι εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους γι’ αυτήν την εξέλιξη.


Ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Νέα Σμύρνη - Ποιότητα Ζωής» και πρώην δήμαρχος, Γιώργος Κουτελάκης, ζήτησε από την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κλαίρη Δεληγιάννη την ορθή επανάληψη της πρόσκλησης με την συμπερίληψη του θέματος στην ημερήσια διάταξη:


«Προφανώς “εκ παραδρομής” στην πρόσκληση δεν υπάρχει ως θέμα αυτό που η Πρόεδρος δεσμεύτηκε να φέρει σε επόμενη σύντομη συνεδρίαση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Αναφέρομαι στο θέμα της Εστίας Νέας Σμύρνης. Δεν θέλω να πιστέψω, ότι από πρόθεση να αποφύγετε την συζήτηση στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, υποσχεθήκατε και δεσμευθήκατε για κάτι που δεν είχατε την πρόθεση να πράξετε».


Τη στήριξή της στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 8ου Γυμνασίου και του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης, που λειτουργούν υπό την απειλή του «λουκέτου», εκφράζει η Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Σμύρνης. Οι σχετικές ανακοινώσεις που εξέδωσε, ανέφεραν μεταξύ άλλων:


«Η Λαϊκή Συσπείρωση εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξη της στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς του 8ου Γυμνασίου και του 7oυ Λυκείου. Η πολύχρονη δικαστική διαμάχη μεταξύ Δήμου και πολιτιστικού σωματείου ΕΣΤΙΑ με επίκεντρο την ιδιοκτησία του κτίσματος που στεγάζει τα δύο σχολεία έχει αγανακτήσει δικαιολογημένα τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς.


Πριν 3 χρόνια, μέσα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου δόθηκε ξεκάθαρο μήνυμα ότι, σχολείο στη Ν. Σμύρνη δεν κλείνει - το επέβαλε η αγωνιστική διάθεση των μαθητών και η πίεση των φορέων της πόλης μας.


Η αδιέξοδη αντιλαϊκή πολιτική της Δημοτικής Αρχής (στο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες) από τη μία και το κυνήγι του κέρδους από την άλλη, έχει φέρει, για άλλη μια φορά, στο μάτι του κυκλώνα τη σχολική κοινότητα.


Στις ερωτήσεις που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς τη Δημοτική Αρχή:


1) να ενημερώσει σε ποια φάση βρίσκεται η νομική διαδικασία κι αν υφίστανται αυτά που ισχυρίζεται η ΕΣΤΙΑ,

2) να δεσμευτεί ότι δεν θα φύγουν τα σχολεία από το κτίριο που στεγάζονται χωρίς επιπλέον κόστος για τις λαϊκές οικογένειες,


η απάντηση ήταν ότι σε μια εβδομάδα θα γίνει νέο ειδικό δημοτικό συμβούλιο με θέμα τις εξελίξεις με την ΕΣΤΙΑ. Μετά όμως από ένα μήνα αφωνίας, η Δημοτική Αρχή της Νέας Σμύρνης ΔΕΝ έφερε το θέμα του σχολείου στην ΕΣΤΙΑ με το εξαιρετικό επιχείρημα ότι δεν έχει ενημερωθεί από το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί το Δήμο μας! Εύγε στην πολιτική που μπροστά στο κέρδος στέλνει τα παιδιά μας στην αβεβαιότητα.


Μετά από συνεχή πίεση των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννη Κιουλάνη και Άγγελου Βρεττού στο τελευταίο Δημ. Συμβούλιο, η Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε:


α) να ενημερώσει τις παρατάξεις την επόμενη εβδομάδα σχετικά με τη δικαστική

εξέλιξη,

β) να φέρει το θέμα στο Δημοτικό συμβούλιο μετά τις γιορτές, όπως το απαίτησε η Λαϊκή Συσπείρωση προκειμένου οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές να είναι παρόντες στη συζήτηση.


Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και η Μια Πόλη Ανάποδα.

bottom of page