top of page

Τραυματισμός παιδιού σε σχολικό προαύλιο στη Νέα Σμύρνη - Έκκληση για ανοιχτούς χώρους άθλησης

Έγινε ενημέρωση: 17 Ιουν

Τραυματισμός παιδιού σημειώθηκε στη Νέα Σμύρνη, όταν επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του 3ου Δημοτικού Σχολείου πηδώντας την περίφραξη. Το περιστατικό επαναφέρει τη συζήτηση για τη διάθεση ασφαλών χώρων άθλησης για τα παιδιά της πόλης.



Τραυματισμός παιδιού σε σχολικό προαύλιο στη Νέα Σμύρνη - Έκκληση για ανοιχτούς χώρους άθλησης


Οι Νέοι Ορίζοντες και το Nea Smyrni Online από την πρώτη στιγμή κατέγραψε τον τραυματισμό ως αποτέλεσμα ατυχήματος, βασιζόμενο στην ενημέρωση της σχολικής κοινότητας και σε διασταυρωμένες πληροφορίες, χωρίς να υιοθετήσει τις πληροφορίες περί επίθεσης με μαχαίρι που μεταδόθηκαν στη συνέχεια.


UPDATE (17/6, 13:00): Ο Δήμος Νέας Σμύρνης εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση, με την οποία διαψεύδει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα περί μαχαιρώματος 13χρονου έξω από το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο ανήλικος τραυματίστηκε όταν επιχείρησε να εισέλθει στον κλειστό σχολικό χώρο πηδώντας τα κάγκελα της περίφραξης, με αποτέλεσμα να καρφωθεί στο πόδι από την άκρη του κάγκελου. Επισημαίνεται ακόμη ότι δεν υπάρχει καταγεγραμμένο περιστατικό μαχαιρώματος στο Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης, ενώ την εκδοχή του ατυχήματος επιβεβαιώνουν οι Αρχές που παρενέβησαν, ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου και αυτόπτες μάρτυρες.


Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης αναδεικνύει τη σημασία της διασταύρωσης των πληροφοριών πριν από τη δημοσίευσή τους. Δυστυχώς, η αναπαραγωγή μη επιβεβαιωμένων πληροφοριών οδήγησε στη διατύπωση αβάσιμων συμπερασμάτων και έδωσε αφορμή για ξενοφοβικά και ρατσιστικά σχόλια, αλλά και για γενικεύσεις σε βάρος της σημερινής νεολαίας, των γονέων και της κοινωνίας, πριν ακόμη αποσαφηνιστούν τα πραγματικά περιστατικά.


Η συγκεκριμένη υπόθεση υπενθυμίζει ότι η ευθύνη της δημοσιογραφίας δεν είναι να δημοσιεύει πρώτη, αλλά να δημοσιεύει σωστά. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για γεγονότα που αφορούν ανηλίκους, η διασταύρωση των πληροφοριών δεν αποτελεί απλώς επαγγελματική υποχρέωση, αλλά ζήτημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία.



UPDATE (16/6): Μετά τη δημοσίευση του άρθρου, ορισμένα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πληροφορίες, βασισμένες σε δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, σύμφωνα με τις οποίες ο τραυματισμός του ανήλικου οφειλόταν σε επίθεση με μαχαίρι. Ωστόσο, νεότερες μαρτυρίες που δημοσιοποιήθηκαν κάνουν λόγο για ατύχημα κατά την προσπάθεια του παιδιού να εισέλθει στον σχολικό χώρο, εκδοχή που ταυτίζεται με την αρχική ενημέρωση στην οποία βασίστηκε το παρόν δημοσίευμα. Μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας που να αποσαφηνίζει πλήρως τις συνθήκες του περιστατικού, ενώ η υπόθεση εξακολουθεί να διερευνάται.



Το περιστατικό σημειώθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης και επανέφερε στο προσκήνιο το ζήτημα της πρόσβασης των παιδιών σε ασφαλείς χώρους άθλησης και παιχνιδιού.


Σύμφωνα με πληροφορίες, το περιστατικό συνέβη όταν το παιδί επιχείρησε να εισέλθει στον χώρο του σχολείου για να παίξει μπάσκετ, πηδώντας τα κάγκελα της περίφραξης. Κατά την προσπάθειά του, μπερδεύτηκε στην κορυφή της περίφραξης, με αποτέλεσμα η κόγχη του κάγκελου να καρφωθεί στο πόδι του, προκαλώντας τον τραυματισμό του.


Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δυνάμεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για την παροχή των απαραίτητων ιατρικών φροντίδων. Ευτυχώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.


Το περιστατικό αναζωπυρώνει τον προβληματισμό που εκφράζεται εδώ και καιρό σχετικά με την έλλειψη επαρκών και ασφαλών χώρων άθλησης και παιχνιδιού για τους νέους της πόλης, ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές ώρες και τους θερινούς μήνες. Πολλοί κάτοικοι επισημαίνουν ότι παιδιά και έφηβοι συχνά αναζητούν τρόπους πρόσβασης σε κλειστούς σχολικούς χώρους προκειμένου να αθληθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες καταστάσεις.



Λίγη ώρα μετά το περιστατικό, υπήρξε επικοινωνία εκπροσώπων του Δήμου Νέας Σμύρνης με τη σχολική κοινότητα, κατά την οποία έγινε γνωστό ότι το σχολικό συγκρότημα του 3ου και του 13ου Δημοτικού Σχολείου έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ανοιχτές Αυλές». Οι σχολικές αυλές θα παραμείνουν ανοιχτές καθημερινά κατά τις απογευματινές ώρες μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «Αθλοδιακοπές» και έως την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, με εξαίρεση ένα σύντομο διάστημα κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό δεν αποδίδεται καμία ευθύνη στον Δήμο Νέας Σμύρνης.




bottom of page