top of page

Έκθεση με έργα των Μόραλη και Καπράλου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Από τις 21 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου

Έκθεση με έργα των Μόραλη και Καπράλου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, διοργανώνει την έκθεση «Γιάννης Μόραλης - Χρήστος Καπράλος. Μία φιλία ζωής και τέχνης», η οποία θα φιλοξενείται στον χώρο του Φάρου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Οι δύο καλλιτέχνες συναντήθηκαν και συνδέθηκαν με φιλία στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και έκτοτε ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας στη ζωή και στο έργο τους.

Η έκθεση δίνει έμφαση τόσο στα έργα των δύο αυτών σημαντικών καλλιτεχνών όσο και στη μεταξύ τους σχέση, η οποία ακολουθεί παράλληλη πορεία.

Οι δύο καλλιτέχνες, ύστερα από την Αθήνα, ξαναβρίσκονται στο Παρίσι, όπου παρακολουθούν τα μοντέρνα κινήματα αλλά παραμένουν πιστοί στις κλασικές αξίες. Το 1939 επιστρέφουν στην Ελλάδα, όπου συνεχίζουν τον διάλογό τους με τον κλασσικισμό σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής.

Τη δεκαετία του '50 Μόραλης και Καπράλος αναζητούν και βρίσκουν την προσωπική τους μοντέρνα έκφραση: ο Μόραλης με τα επιτύμβια, ο Καπράλος με τα χάλκινα γλυπτά, που γεννιούνται από μια νέα τεχνική: φύλλα κεριού δουλεμένα με τη φωτιά. Είναι τα γλυπτά που το 1962 του χαρίζουν διεθνή αναγνώριση στην Biennale της Βενετίας.

Οι δυο καλλιτέχνες, γείτονες και στην Αίγινα, δεν έπαψαν ποτέ να διαλέγονται με σύγχρονο πνεύμα με την ελληνική αρχαιότητα.

Έκθεση με έργα των Μόραλη και Καπράλου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Στην έκθεση παρουσιάζεται μια επιλογή από 18 χάλκινα έργα του Χρήστου Καπράλου μαζί με 50 αριστουργήματα του Γιάννη Μόραλη, που προέρχονται κυρίως από τη μεγάλη δωρεά του ζωγράφου στην Εθνική Πινακοθήκη, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, ώρα 20.00, και θα είναι ανοιχτά για το κοινό. Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους θα είναι και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 18 Δεκεμβρίου (καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 10 μ.μ.), με ελεύθερη είσοδο.

bottom of page