top of page

O Guardian αποθεώνει τη Νέα Σμύρνη

Στις 10 τοπ γειτονιές της Ευρώπης


O Guardian αποθεώνει τη Νέα Σμύρνη
Πλατεία Καρύλου

Η Αθήνα είναι γεμάτη γειτονιές. Αλλες θυμίζουν την παλιά Αθήνα με σπίτια μιας άλλης εποχής και άλλες έχουν μια πιο urban και φρέσκια διάθεση. Καθεμία έχει κάτι ξεχωριστό. Αναγνώστες του Guardian διάλεξαν τις δικές τους αγαπημένες στην Ευρώπη και μία από αυτές είναι η Νέα Σμύρνη.


«10 από τις καλύτερες γειτονιές της Ευρώπης: τα τιπς των αναγνωστών» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Guardian, με τους αναγνώστες να μοιράζονται τους λόγους που αγαπούν γειτονιές σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Ανάμεσα στην Vallecas στη Μαδρίτη και την Le Panier στη Μασσαλία, βρίσκεται η Νέα Σμύρνη στην Αθήνα.


Νέα Σμύρνη: Η καταπληκτική πλατεία και το Άλσος, πράσινη όαση


Ο Ντέιβιντ, αναγνώστης του Guardian, εξηγεί γιατί η Νέα Σμύρνη είναι η καλύτερη γειτονιά της Αθήνας. «Ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και της θάλασσας βρίσκεται η καταπράσινη γειτονιά της Νέας Σμύρνης (με τραμ από το Σύνταγμα στην Αγία Φωτεινή ή 25 λεπτά περπάτημα)», γράφει το δημοσίευμα και στη συνέχεια αναφέρει ότι πήρε το όνομά της, όταν πρόσφυγες από τη Σμύρνη έφτασαν στην περιοχή.


O Guardian αποθεώνει τη Νέα Σμύρνη
Τα συντριβάνια της πλατείας

«Η πλατεία Νέας Σμύρνης, χωρίς αυτοκίνητα, βρίσκεται στην καρδιά της γειτονιάς και είναι καταπληκτική με συντριβάνια, καταστήματα, εστιατόρια, μοντέρνα καφέ και μπαρ που ταιριάζουν σε όλες τις ηλικίες, τις τάσεις και τις τσέπες. Με μια πληθώρα υπαίθριων δραστηριοτήτων ψυχαγωγίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, είναι μια πραγματική ανακάλυψη όχι ένα τυπικό τουριστικό σημείο. Βγείτε πέρα από την πλατεία και θα ανακαλύψετε το Αλσος, μια μεγάλη πράσινη όαση με πεύκα, κυπαρίσσια, κουκουναριές, μέρος ιδανικό για περίπατο. Εχει, επίσης, διαδρομή για τζόκινγκ, υπαίθριο γυμναστήριο και καφέ», καταλήγει ο αναγνώστης ο Guardian.


O Guardian αποθεώνει τη Νέα Σμύρνη
Τα διάσημα σκυλιά της πλατείας απολαμβάνουν τον ήλιο

Νέα Σμύρνη, η γειτονιά που οι κάτοικοί της δύσκολα αποχωρίζονται


Με αφορμή το δημοσίευμα του Guardian, κάνουμε μια βόλτα στην γειτονιά. Η Νέα Σμύρνη δημιουργείται τη δεκαετία του 1920, μετά την έλευση Ελλήνων προσφύγων από τη Σμύρνη και άλλες περιοχές της Μικράς Ασίας στα τότε περίχωρα της Αθήνας.


O Guardian αποθεώνει τη Νέα Σμύρνη
Εστία Νέας Σμύρνης

Αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς γειτονίες της Αθήνας και μία από εκείνες που οι κάτοικοι της δεν αποχωρίζονται εύκολα. Το ραντεβού δίνεται κάθε φορά, όλες τις εποχές του χρόνου, στην πλατεία, η οποία αποτελεί σημείο συνάντησης κατοίκων και επισκεπτών. Ο καθένας έχει το δικό του στέκι. Κάποιοι προτιμούν να απολαμβάνουν τον καφέ τους σε κάποιο από τα μαγαζιά, ενώ άλλοι αγαπούν να κάνουν περατζάδα γύρω από την πλατεία της Νέας Σμύρνης, δίχως να κουράζονται. Την ίδια ώρα παιδιά παίζουν στην πυραμίδα ή κλωτσάνε μια μπάλα και κάνουν ποδήλατο σε κάποια από τις γωνιές της. Λίγο πιο κάτω, εκεί που η πλατεία συνδέεται με το Αλσος κάποιοι κάνουν bmx ή παρκούρ και άλλοι αράζουν στα πεζούλια με μια μπύρα, συζητώντας και χαζεύοντας όσους περνούν.


Η Εστία, η Αγία Φωτεινή, η Ευαγγελική Σχολή, το Ιωσηφόγλειο ορφανοτροφείο και ο Πανιώνιος αποτελούν συνώνυμα της Νέας Σμύρνης, κουβαλώντας την πλούσια ιστορία της περιοχής. Η Εστία Νέας Σμύρνης, άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια, είναι το πολιτιστικό ίδρυμα που διατηρεί την ιστορική μνήμη των προσφύγων και έχει ως στόχο να μεταλαμπαδεύσει το πνευματικό και ιστορικό μεγαλείο του μικρασιατικού ελληνισμού στις νεότερες γενιές.


Η Νέα Σμύρνη αποτελεί μια γειτονιά που συντηρεί την αίγλη μιας άλλης εποχής, διατηρώντας μνήμες από το παρελθόν λόγω κάποιων κτιρίων αλλά και των κατοίκων της, ενώ υπάρχει και το σύγχρονο που δίνουν τα μαγαζιά της πόλης και ο νεανικός πληθυσμός της.


Τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου, η Νέα Σμύρνη γίνεται ακόμη πιο φωτεινή και ζωντανή χάρη στις εκδηλώσεις. Την άνοιξη στήνεται μπαζάρ με βιβλία, λουλούδια και κάθε λογής αντικείμενα, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που πραγματοποιούνται συναυλίες στο κέντρο της πλατείας. Φυσικά, οι περισσότεροι περιμένουν κάθε χρόνο τις ιωνικές γιορτές για να απολαύσουν στο μοναδικής ομορφιάς σκηνικό του Αλσους δημοφιλείς θεατρικές παραστάσεις, χορούς και μουσικές.


O Guardian αποθεώνει τη Νέα Σμύρνη
Το γήπεδο του Πανιωνίου


bottom of page