Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!
top of page

Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!


Καλό Πάσχα! Καλή Ανάσταση!

Ήρθε πάλι το Πάσχα, δεύτερο Πάσχα μέσα στην πανδημία και ευτυχώς εφέτος θα μπορέσουμε τουλάχιστον να το γιορτάσουμε μαζί με τους δικούς μας. Το περσινό ήταν τόσο μοναχικό, τόσο αποκαρδιωτικό…


Ας εστιάσουμε για μια στιγμή στο θετικό της χρονιάς: το εμβόλιο, που δίνει ανάσες αισιοδοξίας. Είμαι σίγουρη πως ακόμα και οι αρνητές κάπου μέσα τους χαίρονται για την ύπαρξή του, το νιώθουν πως βγαίνουμε σιγά-σιγά από την απομόνωση, ακόμα κι αν δεν εμβολιαστούν οι ίδιοι.


Πέρα απ’ αυτό, χαρακτηριστικό της χρονιάς που πέρασε, είναι πως έσπρωξε πολλούς από εμάς να σκεφτούμε τη ζωή μας, να κάνουμε ενδοσκόπηση, ίσως να αναρωτηθούμε και για μεταφυσικά ζητήματα, όπως ο θάνατος και το επέκεινα. Το Πάσχα έχει να κάνει ακριβώς με αυτό.


Στην θρησκεία, Πάσχα σημαίνει το πέρασμα από μία κατάσταση σε μία άλλη. Ο Ιησούς σταυρώθηκε και αναστήθηκε και σύμφωνα με τις Γραφές, το ίδιο θα συμβεί μια μέρα σε όλους τους εκλεκτούς του Θεού, τους ενάρετους: θα αναστηθούν.


Ο Χριστιανισμός μιλά κυριολεκτικά για Ανάσταση, εδώ θα ήθελα να μιλήσουμε μεταφορικά.


Θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως οι μεγαλύτερες αλλαγές στη ζωή συμβαίνουν σε περιόδους κρίσης. Όταν αναγκαζόμαστε να πάρουμε δραστικές αποφάσεις, να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να «επιβιώσουμε». Οι υποχρεωτικές εξωτερικές αλλαγές επιφέρουν αναπόφευκτα και εσωτερικές.


Οι δύσκολες συνθήκες απλώς μας επιβάλλουν να συνειδητοποιήσουμε μία μεγάλη αλήθεια: πως αυτό που νομίζουμε πως «είμαστε», στην πραγματικότητα είναι μονάχα μια ιδέα που έχουμε σχηματίσει κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μία κατάσταση του νου. Μία ψευδαίσθηση στην οποία προσκολλόμαστε σαν στρείδια και πιστεύουμε πως είναι η αδιαμφισβήτητη και αναπόδραστη πραγματικότητα.


Η θρησκεία όμως λέει πως ακόμα και το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής σου αν μετανοήσεις, θα «μπεις στον παράδεισο». Μετανοώ σημαίνει ακριβώς αυτό: αλλάζω γνώμη, ιδέα, αλλάζω την κατάσταση του νου μου. Ο παράδεισος και η κόλαση, κι αυτά τόποι του νου είναι. Κι αλλάζοντας, αλλάζεις τόπο, αλλάζεις την πραγματικότητά σου, αλλάζεις τη ζωή σου ολόκληρη: πεθαίνεις κι ανασταίνεσαι.


Εύχομαι αυτό το Πάσχα, όσοι το θέλουν και το επιθυμούν, να βιώσουν αυτό το θαύμα της ανάστασης. Και όλοι μαζί να γιορτάσουμε το τέλος της πανδημίας και την ανάσταση της κοινωνίας μας σε μια ακόμα καλύτερη από πριν, πιο συνειδητή κοινή ζωή. Με εντιμότητα, αλληλεγγύη κι όσο μπορούμε αγάπη προς τον διπλανό μας.


Καλή Ανάσταση!



bottom of page