ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
top of page

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ


ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ: ΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Μεγάλη αναταραχή έχει προκύψει λόγω της απουσίας πολεοδομικού γραφείου στο Δήμο Νέας Σμύρνης. Το πρόβλημα είχε αρχίσει από πέρυσι με τις πολεοδομικές μεταρρυθμίσεις, αλλά εδώ και 2 μήνες έχει οξυνθεί πολύ, καθώς δεν μπορεί πλέον να γίνει κανένας πολεοδομικός έλεγχος, ούτε να πουληθούν διαμερίσματα, ούτε να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη πράξη εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Πολεοδομίας.


Σε παλαιότερη ανακοίνωση, ο Δήμος μας πληροφορούσε πως θα έδινε λύση στο σημαντικό αυτό πρόβλημα ξεκινώντας από την 1η Οκτωβρίου 2021 τη λειτουργία αυτοτελούς Γραφείου Πολεοδομίας στη Νέα Σμύρνη, με στόχο «την άμεση και άρτια εξυπηρέτηση των δημοτών».


Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δήμαρχοι των δύο δήμων είχαν υπογράψει διαδημοτική συνεργασία και οι υπάλληλοι του Δήμου Νέας Σμύρνης που θα στελέχωναν τη συγκεκριμένη υπηρεσία θα λάμβαναν κατάρτιση και τεχνική εξειδίκευση από τους υπαλλήλους της Πολεοδομίας Αργυρούπολης. Παράλληλα θα υπήρχε από την συγκεκριμένη Πολεοδομία υποστήριξη της υπηρεσίας του Δήμου Νέας Σμύρνης στην άσκηση όλων των αρμοδιοτήτων και σε όλους τους τομείς λειτουργίας της έως τις 31 Μαΐου του 2022.


Η Πολεοδομία Αργυρούπολης σταμάτησε όμως να εξυπηρετεί τους δημότες της Νέας Σμύρνης, διότι ο δήμαρχός μας βιάστηκε να δημιουργήσει πολεοδομικό γραφείο χωρίς υποδομές, χωρίς καταρτισμένους υπαλλήλους, χωρίς καν γραφεία - τώρα σκέπτεται να νοικιάσει άλλον έναν όροφο στο Δημαρχείο για να το στεγάσει. Το γραφείο έχει στελεχωθεί, δε, απ’ ό,τι μαθαίνουμε μέσω ΑΣΕΠ από ηλικιωμένους μηχανικούς που θέλουν να συμπληρώσουν τα ένσημά τους για να βγουν στη σύνταξη και που δεν γνωρίζουν καθόλου τα πολεοδομικά θέματα και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν κανέναν. Έτσι, δημότες και κατασκευαστές έχουν γίνει μπαλάκι ανάμεσα στα δύο πολεοδομικά γραφεία, χωρίς να μπορούν να εξυπηρετηθούν από κανένα.


Άλλοι δήμοι που επίσης υπάγονταν στην Πολεοδομία Αργυρούπολης, τα έκαναν όλα όπως προβλεπόταν, έστειλαν δηλαδή τους υπαλλήλους τους να καταρτιστούν, χωρίς να βιαστούν να δημιουργήσουν δικό τους γραφείο και δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα ακόμα.


Με πρόσφατη ανακοίνωση, ο Δήμος Νέας Σμύρνης έσπευσε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζοντας πως η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου δεν έχει ξεκινήσει την λειτουργία της λόγω του ότι «δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι αναγκαίες θεσμικές διαδικασίες». Και πως σύμφωνα με την εγκύκλιο 215/2022 του Υπουργείου Εσωτερικών της 30/03/2022, η Υ.ΔΟΜ. (Πολεοδομία) Αργυρούπολης θα εξακολουθήσει να έχει την αρμοδιότητα των θεμάτων Πολεοδομίας του Δήμου Νέας Σμύρνης μέχρι τις 31 Μαΐου. Όπως όμως προείπαμε, η Πολεοδομία Αργυρούπολης αρνείται να εξυπηρετήσει. Εξάλλου μέχρι τις 31 Μαΐου δεν θα έχουν προλάβει κατά πάσα πιθανότητα να κάνουν τίποτα, οπότε το χάος θα συνεχισθεί.


Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι, με λίγα λόγια...


Εντωμεταξύ όμως, εμείς ας απολαύσουμε τις ημέρες του Πάσχα με όσο το δυνατόν περισσότερη ηρεμία, εφόσον δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα για όλα αυτά, εκτός του να συζητάμε και να ψηφίζουμε όταν έρχεται η ώρα.


Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, καλή Ανάσταση & καλό Πάσχα!


Αλεξία Ηλιάδου

bottom of page