Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;
top of page

Πρόοδος ή οπισθοδρόμηση;

Η εποχή μας τρέχει τόσο γρήγορα, όλα αλλάζουν τόσο ραγδαία και τόσο βαθιά, που ο απλός άνθρωπος δυσκολεύεται πάρα πολύ να ακολουθήσει τις εξελίξεις. Χρειάζεται συνεχή εκπαίδευση τόσο σε θέματα επιστήμης και τεχνολογίας, που επηρεάζουν πλέον άμεσα τη ζωή και την καθημερινότητά μας, όσο και σε επίπεδο συνείδησης και συμπεριφοράς.



Πρόοδος


Τα τελευταία χρόνια, διαβάζουμε συνεχώς προβληματισμούς και αναλύσεις για πράγματα που παλιότερα ούτε θα μας περνούσαν από το μυαλό, σήμερα όμως θεωρούνται υψίστης σημασίας.


Κατ’ αρχάς έχει εισβάλει για τα καλά στη ζωή μας το political correctness ή στα ελληνικά, η πολιτική ορθότητα. Απαγορεύεται πλέον να κάνουμε αστεία για θέματα φυλής, θρησκείας, χρώματος, φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.ά. Πόσω μάλλον να αναφερθούμε αρνητικά ή να υβρίσουμε κάποιον για μία από αυτές τις ιδιότητες: εμπίπτει πλέον στο ποινικό δίκαιο, ενδέχεται να πάμε και φυλακή.


Ένα από τα κύρια κοινωνικά θέματα της εποχής είναι λοιπόν η αποδοχή της διαφορετικότητας, αλλά και πολύ πιο συνηθισμένων χαρακτηριστικών, που ως τώρα εκλαμβάνονταν χωρίς σκέψη ως αρνητικά και σχολιάζονταν ως αρνητικά, όπως π.χ. το αυξημένο βάρος. Σήμερα θεωρείται από αγένεια έως bullying το να σχολιάζεις αρνητικά το σώμα των άλλων ή το μακιγιάζ ή το ντύσιμό τους – γενικώς δεν σχολιάζουμε εάν δεν ερωτηθούμε.


Ένα άλλο θέμα είναι οι σεξιστικές συμπεριφορές, ακόμα και οι σεξιστικοί θεσμοί, όπως π.χ. η ενδυμασία κάποιων αθλητριών, που ακόμα προσφέρονται επισήμως προς τέρψιν των αντρών φιλάθλων και προς όφελος όσων εισπράττουν από τα δικαιώματα των αγώνων.


Όλο και περισσότερες γυναίκες εξάλλου βγαίνουν ανοιχτά και μιλάνε για σεξουαλική παρενόχληση, για ενδοοικογενειακή βία, για βιασμούς, και το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στέκεται στο πλευρό τους – ειλικρινώς ή υποκριτικώς.


Οι άνθρωποι νοιάζονται επίσης όλο και περισσότερο για το περιβάλλον και ενεργοποιούνται για τη διάσωσή του: ενημερώνονται, ευαισθητοποιούνται, ανακυκλώνουν, αλλάζουν διατροφικές και άλλες βλαβερές προς το περιβάλλον συνήθειες, καθαρίζουν, αναδασώνουν, ό,τι μπορεί ο καθένας κάνει.


Οπισθοδρόμηση


Όλα αυτά όμως και πολλά άλλα αφορούν σε ένα τμήμα του πληθυσμού. Ένα άλλο τμήμα του πληθυσμού σε μερικά ή και σε όλα αυτά τα θέματα στέκεται μουλαρωμένο στο παρελθόν και αρνείται να αποδεχθεί οτιδήποτε φέρνει μαζί της η πρόοδος της ανθρωπότητας.


Η τεχνολογία είναι του διαόλου, ασχέτως αν την χρησιμοποιούν και οι ίδιοι με ευχαρίστηση, οι γυναίκες καλά θα κάνουν να το βουλώνουν, ο Θεός θα μας τιμωρήσει, όλοι οι διαφορετικοί είναι για τον Καιάδα, κλιματική αλλαγή δεν υφίσταται, όλα είναι μια συνωμοσία…


Αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι μεμονωμένοι, αποτελούν ρεύμα, το ρεύμα της συντήρησης και της οπισθοδρόμησης, το αντίπαλον δέος της προόδου.


Συνειδητότητα


Κάποιες όψεις της πραγματικότητας μπορεί να ενοχλούν τον καθέναν από εμάς, σε πολλές περιπτώσεις επικρατεί και μία υπερδιόρθωση των κακώς κειμένων, που οδηγούν στο άλλο άκρο…


Όμως καλό είναι να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα, να καταλαβαίνουμε με ποιους συντασσόμαστε κάθε φορά, ποιους εντέλει εξυπηρετούμε με τις επιλογές μας και κυρίως ποιο μέλλον οραματιζόμαστε ή ποιο παρελθόν νοσταλγούμε. Συνειδητά.


Εν κατακλείδι, για άλλη μια φορά, το μόνο που θέλω να πω είναι αυτό ακριβώς: να μην αφηνόμαστε στην ευκολία της σκέψης μας και στη βολή του οικείου. Να είμαστε ό,τι είμαστε και ό,τι θέλουμε να είμαστε, συνειδητά όμως.



Αλεξία Ηλιάδου

bottom of page