«Αλλού ο δρόμος»: Ο «Πούμα» αφηγείται τη δική του Αθήνα, με αφετηρία τη Νέα Σμύρνη
Ο Κωνσταντίνος, γνωστός στους δρόμους της Αθήνας ως «Πούμα», είναι ένας από τους τρεις πρωταγωνιστές της ταινίας-ντοκιμαντέρ «Αλλού ο δρόμος» της Ειρήνης Βουρλούμη. Μια ζωή πίσω από το τιμόνι, με αφετηρία τη Νέα Σμύρνη, ιδιαίτερες καθημερινές συνήθειες και μια βαθιά αγάπη γι' αυτήν την πόλη.

Η δημιουργός Ειρήνη Βουρλούμη επέλεξε τον Κωνσταντίνο, μαζί με τον Γιώργο και τον Σάνι, ως τους τρεις πρωταγωνιστές της πρώτης της ταινίας, που παρουσιάζει την Αθήνα μέσα από τις αληθινές ιστορίες, τις διαδρομές και τα όνειρα ανθρώπων που έζησαν μεγάλο μέρος της ζωής τους πίσω από το τιμόνι ενός ταξί.
Η γνωριμία τους έγινε στο αεροδρόμιο, όπου η σκηνοθέτις αναζητούσε τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να αφηγηθούν τη δική τους πλευρά της πόλης. Ο Κωνσταντίνος τής μίλησε για την καθημερινότητά του, τις συνήθειες και τις διαδρομές του, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από εκείνον που βλέπει συνήθως ο επιβάτης από το πίσω κάθισμα.
Μία από τις πιο ιδιαίτερες ιστορίες του «Πούμα» αφορά την καθημερινή του διαδρομή από τη Νέα Σμύρνη προς την Ακρόπολη. Ξυπνούσε στις 2.30 ή στις 3 τα ξημερώματα, έφευγε από τη Νέα Σμύρνη και κατευθυνόταν προς τον Ιερό Βράχο. Εκεί καθάριζε το αυτοκίνητό του και έκανε μια βόλτα στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, αναζητώντας κάτι που για τον ίδιο είχε ξεχωριστή σημασία: τον ήχο της κουκουβάγιας.
Η συνήθεια αυτή ξεκίνησε από τα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής του ζωής. Ένα βράδυ, αφού είχε μεταφέρει πελάτες στην Ακρόπολη, κάθισε δίπλα σε μια βρύση και άκουσε το πουλί. Από τότε, η παρουσία του έγινε μέρος μιας προσωπικής τελετουργίας. Αν δεν άκουγε την κουκουβάγια, δεν έβαζε πελάτη στο ταξί.
Η σχέση του με τη φύση και η πίστη του σε μια διαφορετική διάσταση της καθημερινότητας ήταν στοιχεία που κέντρισαν το ενδιαφέρον της σκηνοθέτιδας και συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του στην ταινία.
Η επαγγελματική πορεία του Κωνσταντίνου ξεκίνησε το 1972 και ολοκληρώθηκε το 2022, έπειτα από πενήντα χρόνια στο τιμόνι. Η συνταξιοδότηση αποδείχθηκε δύσκολη αλλαγή. Όπως παραδέχεται, ακόμη και χρόνια αργότερα ονειρεύεται ότι βρίσκεται στο αεροδρόμιο και εργάζεται. Σήμερα περνά όσο περισσότερο χρόνο μπορεί στη φύση, παρακολουθώντας τα πουλιά, χωρίς να έχει χάσει τη σύνδεσή του με τον κόσμο των διαδρομών και των ιστοριών που γνώρισε μέσα από το ταξί.

Η ταινία
Η Ειρήνη Βουρλούμη θέλησε να καταγράψει όχι μόνο την επαγγελματική καθημερινότητα των τριών οδηγών, αλλά κυρίως τα όνειρα, τις δυσκολίες και τις προσωπικές τους αναζητήσεις. Ο Γιώργος επιδιώκει να ασχοληθεί περισσότερο με τη μουσική, ο Σάνι είναι ηθοποιός, ενώ ο Κωνσταντίνος δυσκολεύεται να αποχωριστεί το ταξί, που αποτέλεσε αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του.
Μέσα από τις προσωπικές τους ιστορίες, η ταινία επιχειρεί να αποτυπώσει τις αλλαγές στην Αθήνα, την επίδραση της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, αλλά και την ανθεκτικότητα των ανθρώπων της.
Το ντοκιμαντέρ «Αλλού ο δρόμος» ξεκίνησε την κινηματογραφική του διαδρομή στις 22 Οκτωβρίου, στον κινηματογράφο Δαναό.





