top of page

Παρατημένος και ο ιστορικός κινηματογράφος «Σπόρτιγκ» από τον Δήμο

Υπό διάλυση η επιγραφή του «Σπόρτιγκ»

Παρατημένος και ο ιστορικός κινηματογράφος «Σπόρτιγκ» από τον Δήμο
Photo Credits: Αλέξης Ηλιάδης

Η επιγραφή του δημοτικού κινηματογράφου «Σπόρτιγκ» δυστυχώς παρουσιάζει σημάδια φθοράς σε όλα σχεδόν τα επί μέρους γράμματα, με το Σ να έχει κοπεί στη μέση και τα υπόλοιπα πλην του Ι και του Γ να έχουν εμφανίσει ρωγμές.


Είναι απολύτως λογικό τα πράγματα να φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου, όμως παράλληλα είναι επίσης λογικό όταν αυτές οι φθορές φθάνουν σε οριακό σημείο, να διορθώνονται. Όχι μόνο για την καλαισθησία του κινηματογράφου και της οδού Κων. Παλαιολόγου, αλλά και για την ασφάλεια των περαστικών σε περίπτωση που ξεκολλήσει εντελώς το Σ λόγω της μη έγκαιρης συντήρησης.



Η Ιστορία του «Σπόρτιγκ»


Το «Σπόρτιγκ» είναι ένας από τους παλιότερους κινηματογράφους της Νέας Σμύρνης, αλλά και της Αθήνας. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1939 στην οδό Κων. Παλαιολόγου κοντά στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης σε αυτόνομο κτήριο και με την τυπική διάταξη χειμερινός κάτω-θερινός επάνω.


Το «Σπόρτιγκ» έχει γράψει τη δική του ιστορία στην πόλη, ενώ σήμερα είναι ο μοναδικός που λειτουργεί ακόμα στη Νέα Σμύρνη, μαζί με το θερινό «Φιλίπ» επί της Ελ. Βενιζέλου (με αδιάκοπη παρουσία από το 1958).


Το «Σπόρτιγκ» είναι ένας από τους παλιότερους κινηματογράφους της Νέας Σμύρνης

Το «Σπόρτιγκ» είναι ένας από τους παλιότερους κινηματογράφους της Νέας Σμύρνης

Ο δημοφιλής γελοιογράφος Κυρ (Γιάννης Κυριακόπουλος), Νεοσμυρνιός από γονείς πρόσφυγες από την Αττάλεια της Μ. Ασίας, υπήρξε επί σειρά ετών ο ιδιοκτήτης και των 2 αυτών σινεμά της πόλης.


Αργότερα τα αγόρασε ο Δήμος Νέας Σμύρνης και πλέον οι 2 κινηματογράφοι είναι δημοτικοί. Βεβαίως λειτουργούν ακριβώς όπως οι ιδιωτικοί, με εξίσου ακριβό εισιτήριο, πανάκριβο κυλικείο κ.λπ. Δεν έχουν δηλαδή κανένα στοιχείο «κοινωνικής πρόνοιας» ή κάτι σχετικό. Απλώς αποτελούν άλλο ένα έσοδο για το Δήμο με τα εξίσου πανάκριβα δημοτικά τέλη.


Το θερινό «Φιλίπ» επί της Ελ. Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη
Ένα ακριβό αυτοκίνητο είναι μόνιμα παρκαρισμένο στην «αυλή» του δημοτικού κινηματογράφου «Φιλίπ»
Ένα ακριβό αυτοκίνητο είναι μόνιμα παρκαρισμένο στην «αυλή» του δημοτικού κινηματογράφου Σπόρτιγκ στη Νέα Σμύρνη

Ο «Άτταλος»


Ο τρίτος ιστορικός κινηματογράφος της πόλης, ο «Άτταλος» με 450 καθίσματα, που λειτουργούσε διαρκώς από το 1961, έκλεισε στις αρχές της χειμερινής σαιζόν 2018 επειδή ο επιχειρηματίας που είχε ενοικιάσει το χώρο, αδυνατούσε να επανεκδώσει άδεια λειτουργίας.


Έτσι αγοράστηκε από τον Δήμο, ο οποίος τον άφησε αναξιοποίητο και παρατημένο μέχρι θανάτου.


Το ιστορικό της αγοραπωλησίας


Το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης έλαβε απόφαση για την αγορά του χώρου έναντι του ποσού των 400.000 ευρώ. Η αγοραπωλησία του κινηματογράφου έγινε μεταξύ των ιδιοκτητών του ακινήτου και του Δήμου. Οι επιχειρηματίες που λειτουργούσαν επί δεκαετίες τον χώρο, δεν ενεπλάκησαν σε αυτή.


Ο Δήμος υποτίθεται πως θα αποκτούσε έτσι ένα πολιτιστικό κέντρο ποικίλων χρήσεων, κάτι που αποτελούσε αίτημα της πόλης και των φορέων της για πολλά χρόνια. Ο Δήμαρχος, Σταύρος Τζουλάκης, σημείωνε μάλιστα πως: «Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες που χρειάζονται για να γίνει αλλαγή χρήσης και να μπορούμε να λειτουργήσει ο χώρος και ως κινηματογράφος».


Στα ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία του «Άτταλου» συμπεριλαμβάνεται και το θέμα του ονόματος, καθώς ο τόσο ο ΚΥΡ, όσο και ο εργολάβος κατασκευής του, ο κ. Καραγιάννης, κατάγονταν από την Αττάλεια και γι' αυτό ο κινηματογράφος ονομάστηκε «Άτταλος».


Ο  ιστορικός κινηματογράφος της Νέας Σμύρνης «Άτταλος»


bottom of page