top of page

Ασύρματος: Θα αξιοποιηθεί επιτέλους;

Ο Ασύρματος είναι ένας αναξιοποίητος χώρος πρασίνου, τριπλάσιας έκτασης από το Άλσος Νέας Σμύρνης, ακριβώς στα όρια της Νέας Σμύρνης


Ο Ασύρματος είναι ένας χώρος πρασίνου τριπλάσιας έκτασης από το Άλσος Νέας Σμύρνης, ακριβώς στα όρια της Νέας Σμύρνης

Η ιστορία του Ασυρμάτου


Ο Ασύρματος κατά το παρελθόν εξυπηρέτησε διάφορες υπηρεσίες. Το συγκεκριμένο ακίνητο έως το 1945 αποτελούσε γεωργική έκταση. Λίγο πριν το τέλος του β’ παγκοσμίου πολέμου οι αγγλικές δυνάμεις εγκατέστησαν δίκτυο ασύρματων επικοινωνιών. Η συγκεκριμένη βάση ασυρμάτων είχε καθοριστικό ρόλο στις επικοινωνίες των συμμάχων ιδίως την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1946-1949). Με τη λήξη του πολέμου οι εγκαταστάσεις παραδόθηκαν προς χρήση στο Ελληνικό κράτους και εξυπηρετούσαν τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Υ.Π.Α., της Ε.Μ.Υ., του Υπουργείου Εξωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας.


Το 1952 απαλλοτριώθηκε η σχετική έκταση 75 στρεμμάτων, για να εγκατασταθεί το Κέντρο Εκπομπών Νέας Σμύρνης (ΚΕΝΣ), που ήταν ευρύτερα γνωστό ως «Ασύρματος». Στην συγκεκριμένη έκταση αναπτύχθηκε αρχικά το Κέντρο Εκπομπών του Α/Δ Ελληνικού και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε πλήθος λειτουργών τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και άλλων υπηρεσιών και φορέων του Δημοσίου, όπως του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης, του Υπουργείου Εξωτερικών και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.


Ο Ασύρματος είναι λοιπόν σαν ένα υπαίθριο μουσείο. Μέσα στον Ασύρματο υπάρχει το Πάρκο Ελ. Βενιζέλου (γνωστό και ως πάρκο Ασυρμάτου), όπου μπορείς ήδη να κάνεις τη βόλτα σου, να χαλαρώσεις, να πιεις τον καφέ σου ή να βγάλεις βόλτα το ζωάκι σου. Στον χώρο γύρω από το πάρκο υπάρχει καφετέρια, 2 παιδικές χαρές, 2 γήπεδα μπάσκετ, 1 γήπεδο τένις, 1 γήπεδο ποδοσφαίρου αλλά και 2 αυτοδιαχειριζόμενοι χώροι, ένα στέκι νέων και ένα ωδείο. Από το 2009 γίνεται μάλιστα συστηματική δενδροφύτευση ώστε να ομορφύνει το τοπίο. Αλλά και η περιοχή γύρω από τον Ασύρματο έχει μια άναρχη ομορφιά που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.


Το πάρκο παραδόθηκε τμηματικά στον δήμο Αγίου Δημητρίου, με τα πρώτα 23,5 στρέμματα να έρχονται στην κατοχή του τη δεκαετία του 80. Το 2017 παραδόθηκαν από την ΕΤΑΔ και τα τελευταία 32 στρέμματα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα όλος ο χώρος του Ασυρμάτου να μπορεί να αξιοποιηθεί ενιαία από το Δήμο.


Ο Ασύρματος είναι ένας χώρος πρασίνου τριπλάσιας έκτασης από το Άλσος Νέας Σμύρνης, ακριβώς στα όρια της Νέας Σμύρνης

Στέλιος Μαμαλάκης: Τι μέλλει γενέσθαι με τον Ασύρματο


Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος του Δήμου Αγίου Δημητρίου, Στέλιος Μαμαλάκης, ο οποίος είχε κατέλθει και στις περιφερειακές εκλογές με τον Γ. Πατούλη, υποστηρίζει πως η σύμβαση που υπεγράφη με την ΕΤΑΔ το 2017, είχε δύο μελανά σημεία που αποτελούν τροχοπέδη για τη μελλοντική ανάπτυξη του πάρκου.


Το πρώτο είναι ότι η συγκεκριμένη έκταση παραχωρήθηκε στον Δήμο για μόλις 30 χρόνια, ενώ μεγάλος αριθμός εκτάσεων στα Νότια Προάστια έχουν παραχωρηθεί από την ΕΤΑΔ για 99 χρόνια. Συγκεκριμένα στο τέλος της σύμβασης, αναφέρεται ότι αυτή λύνεται αυτοδικαίως, κάτι που σημαίνει ότι μετά το πέρας των 25 χρόνων που απομένουν ακόμα, το πάρκο μπορεί να περάσει σε χέρια τρίτων και να μην είναι πλέον ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου για τους δημότες του.


Το δεύτερο μελανό(;) σημείο που υπάρχει στη σύμβαση παραχώρησης είναι ότι απαγορεύεται στη συγκεκριμένη έκταση να δημιουργηθεί οποιαδήποτε εμπορική χρήση και να αναπτυχθεί επιχειρηματικότητα, ενώ δεν επιτρέπεται ούτε η δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ.


Σύμφωνα ακόμη με τον κ. Μαμαλάκη, οι όροι της σύμβασης δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα για την περιοχή, καθώς χωρίς τις ελάχιστες εμπορικές χρήσεις αφενός ο Δήμος επωμίζεται όλο το κόστος συντήρησης, αφετέρου ο χώρος καταλήγει να είναι ένα κέντρο παραβατικότητας. Παράλληλα, η μη ύπαρξη χώρου στάθμευσης αποθαρρύνει την προσέλευση των πολιτών στο εμβληματικό αυτό πάρκο.


Κύριος στόχος ωστόσο του κ. Μαμαλάκη είναι ο πολύπαθος Ασύρματος να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια σε ένα σύγχρονο θεματικό πάρκο ευρωπαϊκών δεδομένων. Η ανάπλαση του Ασυρμάτου έχει ενταχθεί εξάλλου στο πρόγραμμα Τρίτση. Ο ίδιος όμως θέτει ως προϋπόθεση της ανάπλασης τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την ΕΤΑΔ, έτσι ώστε να επιτευχθεί η παραχώρηση της έκτασης για 99 χρόνια. Ακόμη, ο δήμος Αγίου Δημητρίου θα προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί συνολικά όλους τους όρους χρήσης του πάρκου.


Τέλος, θα προχωρήσει σε ειδική πολεοδομική μελέτη οργάνωσης και ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής, ώστε με κέντρο τον Ασύρματο να δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό κέντρο έλξης που θα συνδέει το πάρκο με τον υπόλοιπο αστικό χώρο.




bottom of page