top of page

Γ. Κουτελάκης: Σε οικονομική ασφυξία ο Δήμος... προχωράμε λόγω πείρας!

O Δήμαρχος ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που περίμενε όταν ανέλαβε.


Γ. Κουτελάκης: Σε οικονομική ασφυξία ο Δήμος... προχωράμε λόγω πείρας!

«Θετικό πρόσημο παρά το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο έχει το πρώτο εξάμηνο της νέας Δημοτικής Αρχής Νέας Σμύρνης», δήλωσε ο Δήμαρχος Γιώργος Κουτελάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» του Attica TV και τον δημοσιογράφο Γ. Λαιμό.

 

O Δήμαρχος ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι πολύ χειρότερη από αυτήν που περίμενε όταν ανέλαβε. Ωστόσο όπως είπε «τα αντιμετωπίζουμε λόγω της προηγούμενης πείρας μας αλλά και γιατί δεν φοβόμαστε να πάρουμε κρίσιμες αποφάσεις. Αυτό σημαίνει ότι για αυτή την χρονιά ασκούμε περιοριστική οικονομική πολιτική για να είμαστε πολύ καλύτερα το 2025».

 

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης τόνισε ότι παρά τα προβλήματα δεν σταματά ο προγραμματισμός και η εκτέλεση έργων και επανέλαβε την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων που είναι η επισκευή των κατεστραμμένων πεζοδρομίων, η καθαριότητα και η κατασκευή υπόγειων χώρων στάθμευσης.


Ειδικότερα όσον αφορά στην καθαριότητα, ο Γ. Κουτελάκης είπε ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί κατά 90% κι αυτό οφείλεται στις προσλήψεις 40 ατόμων επιπλέον στον οδοκαθαρισμό, την αποκομιδή 7 μέρες την εβδομάδα, το πλύσιμο των κάδων, την επιδιόρθωση του κατεστραμμένου εξοπλισμού και το εκτεταμένο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Δήμου που πλέον «τρέχει» και στον τομέα των βιοαποβλήτων.

 

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην στέγαση των νηπίων σε κανονικά σχολεία, καθώς όπως τόνισε «δεν ανέχομαι τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ISOBOX ή σε καταυλισμούς, όπως συνηθίζω να λέω». Πρόσθεσε δε, ότι αυτό το φθινόπωρο το 50% των μαθητών που σήμερα μεταφέρονται με πούλμαν σε σχολεία εντός της πόλης θα στεγαστούν σε κανονικά νηπιαγωγεία κοντά στον τόπο της κατοικίας τους, ενώ την επόμενη σχολική χρονιά αυτό θα ισχύσει για το σύνολο των καθηγητών που σήμερα κάνουν μάθημα σε ISOBOX.

 

Για το μεγάλο «αγκάθι» του γηπέδου της Αρτάκης, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης τόνισε ότι έχει διαβεβαίωση από την Περιφέρεια ότι θα επανεκκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατασκευής του κλειστού, ωστόσο πρόσθεσε ότι κρατά «μικρό καλάθι» γιατί δεν γνωρίζει αν η επανεκκίνηση θα είναι ουσιαστική ή εμβόλιμη μέχρι τα έργα να σταματήσουν ξανά. Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε, το θέμα θα επιλυθεί σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Νίκο Χαρδαλιά, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αλλαγή της εργολήπτριας εταιρείας, αν δεν συνεχιστεί κανονικά το έργο.

 

Αναφερόμενος στην Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία στην οποία πρόσφατα έγινε μέλος ο Δήμος Νέας Σμύρνης, ο Γ. Κουτελάκης υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια με πρωτοβουλία του Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, που δίνει την δυνατότητα όχι μόνο διερεύνησης αλλά και ουσιαστικών παρεμβάσεων σε ενεργειακά θέματα. «Διαπίστωσα ότι υπάρχει βάθος και θα υπάρξει και αποτέλεσμα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ερωτηθείς για την μετατροπή της Λεωφόρου Συγγρού σε Λεωφόρο Πολιτισμού* με την σύνδεση εμβληματικών τοπόσημων όπως οι Στύλοι Ολυμπίου Διός, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, το Ευγενίδειο Ίδρυμα και το Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης είπε ότι μετέφερε την ιδέα του στον Χ. Δούκα, ο οποίος όπως είπε την βρήκε «εξαιρετική». Ο Γ. Κουτελάκης τόνισε ότι αξίζει τον κόπο να μελετηθεί καθώς αφορά και τους όμορους Δήμους Καλλιθέας και Π. Φαλήρου και να δημιουργηθεί ένα concept που να συνδέει τους μεγάλους και σημαντικούς αυτούς χώρους και Οργανισμούς Πολιτισμού με τις πόλεις μας.

 

Τέλος, όσον αφορά τα επόμενα βήματα,  αναφέρθηκε στα έργα που διαμορφώνουν συνθήκες οδικής ασφάλειας (ράμπες, σημάνσεις, ασφαλτοστρώσεις κ.α.) αλλά και την ανάπλαση του Άλσους που αποτελεί τον σημαντικότερο πνεύμονα της πόλης. Για το Άλσος ειδικότερα τόνισε τις επαφές της Δημοτικής Αρχής με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προκειμένου πριν το καλοκαίρι να υπογραφεί η σύμβαση για την αναμόρφωσή του.

 

Αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα εκτεταμένων μαζικών φυτεύσεων σε πεζοδρόμια και σε πλατείες. Όπως είπε τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί και η μελέτη για την φύτευση 350-400 δέντρων υψηλής βλάστησης κατά μήκος του τραμ.

 

Ο Γ. Κουτελάκης πρόσθεσε ότι στα σχέδια της δημοτικής αρχής είναι η επέκταση του δικτύου κοινωνικών παροχών του Δήμου με νέο κτήριο ιατρικών υπηρεσιών και νέο ΚΑΠΗ αλλά και με κοινωνικές παρεμβάσεις που δεν θα γίνονται οριζόντια αλλά εξειδικευμένα σε νοικοκυριά που το έχουν ανάγκη.


Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης κατέληξε ότι  σταθερός στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η κατασκευή νέου Δημαρχιακού Μεγάρου και Πολιτιστικού Κέντρου αντάξιου αυτών της Σμύρνης. 

* Η εκδότρια της εφημερίδας «Νέοι Ορίζοντες» Αλεξία Ηλιάδου είχε πρωτοεκφράσει αυτήν την ιδέα σε άρθρο που είχε δημοσιευθεί στο NouPou με τον τίτλο «In the Year ’33 ’33» με τα εξής λόγια:


«Φαντάζομαι ατέρμονους ποδηλατόδρομους να συνδέουν την πλατεία με την παραλία, το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Φιξ και η τέχνη εν γένει, η ομορφιά η ίδια, να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας.»

bottom of page