top of page

Καταγγελία για τη διοργάνωση εκθέσεων της Πρωτομαγιάς στη Νέα Σμύρνη

Έγινε ενημέρωση: 23 Απρ 2023

Απεστάλη στην εφημερίδα μας προς δημοσίευση η παρακάτω επιστολή-καταγγελία από κάποιον ονόματι Γιώργο Αποστόλου και τη δημοσιεύουμε αυτούσια με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση των αναγνωστών μας για το περιεχόμενό της, χωρίς όμως να γνωρίζουμε αν είναι αλήθεια όσα αναφέρει. Προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε με τον αποστολέα της καταγγελίας μέσω του email που αναφέρει, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση. Ως εφημερίδα, θα προσπαθήσουμε να επιβεβαιώσουμε με ό,τι μέσο διαθέτουμε την αλήθεια ή μη των λεγόμενών του και προσβλέπουμε στην απάντηση της προσβαλλόμενης πλευράς.

 

Εξαιρετικά Επείγον

Προς Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος Κοινοποίηση: Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου


Επιστολή - Καταγγελία


Είμαστε μία Ένωση Εμπόρων από τη Νέα Σμύρνη που ενημερωθήκαμε από υπαλλήλους του δήμου για μία καλοστημένη απάτη σε βάρος του δήμου και παράλληλα και σε βάρος των δικών μας οικονομικών συμφερόντων.


Στις 27/3/23 συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου και έβγαλε δύο αποφάσεις:

 1. Η πρώτη απόφαση με αριθμό 21/23 και θέμα την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου της κεντρικής πλατείας μετά από αίτηση του Παυλόπουλου Νικολάου για διοργάνωση έκθεση Λαϊκής Τέχνης – Κοσμήματος από 6/5 έως 12/5 (44 περιπτέρων), διάρκειας 5 συναπτών ημερών και συν 2 ημερών για εγκατάσταση και αποξήλωση.

 2. Η δεύτερη με αριθμό απόφασης 22/23 και θέμα την κατάληψη κοινόχρηστου χώρου της κεντρικής πλατείας μετά από αίτηση της Μουραφέτη Αγγελικής για διοργάνωση έκθεσης βιβλίου από 29/4 έως 5/5 (44 περιπτέρων), διάρκειας 5 συναπτών ημερών και συν 2 ημερών για εγκατάσταση και αποξήλωση.

Σύμφωνα με το νόμο 4849/2021 άρθρο 36 παράγραφο 1 έχουμε τα εξής:


«Η διάρκεια των θρησκευτικού χαρακτήρα ολιγοήμερων εορταστικών αγορών, των επετειακών, πολιτιστικών, εποχιακών αγορών και των εμποροπανηγύρεων δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε (5) συναπτές ημέρες, με εξαίρεση τις παραδοσιακές εμποροπανηγύρεις που τελούνται μία (1) φορά τον χρόνο και μπορούν να διαρκούν μέχρι και οκτώ (8) ημέρες»


Ρίχνοντας κάποιος μια πρόχειρη ματιά, πιστεύει ότι είναι δύο διαφορετικές εκθέσεις με διαφορετικές ημερομηνίες (απλά η μία ξεκινάει όταν τελειώνει η άλλη), με διαφορετικά προϊόντα, με διαφορετικούς διοργανωτές και τέλος η κάθε μία θα έχει διάρκεια μόνο 5 ημέρες, όπως ρητά αναφέρετε στον νόμο.

Όμως η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.


Πηγαίνοντας στο προφίλ που διατηρεί η κα Μουραφέτη στο Facebook, βλέπουμε τα εξής :

 1. Η κα Μουραφέτη διαφημίζει έκθεση που θα διαρκέσει 14 ημέρες (29/4 έως 12/5) κατά παράβαση του νόμου και όχι 5 όπως φαίνεται από την απόφαση της Επιτροπής (Σχετικό 2).

 2. Η κα Μουραφέτη θα έπρεπε να διαφημίζει έκθεση με θέμα «έκθεση βιβλίου». Αυτή όμως διαφημίζει ότι θα γίνει «έκθεση βιβλίου και λαϊκής τέχνης». Την άδεια για έκθεση «Λαϊκή Τέχνη – Κόσμημα» την έχει πάρει ο κος Παυλόπουλος και όχι η κα Μουραφέτη. Άρα, ημερολογιακά αλλά και θεματικά οι δύο εκθέσεις κατά παράβαση του νόμου ΕΓΙΝΑΝ ΜΙΑ με διάρκεια 14 ημερών.

 3. Το τρίτο σημαντικό στοιχείο είναι η σχέση που έχουν οι δύο διοργανωτές, οι οποίοι κατάφεραν να ενώσουν τις δύο εκθέσεις σε μία. Στο ποστ της κα Μουραφέτη κάτω αριστερά, διαβάζουμε ότι η κα Μουραφέτη και ο κος Παυλόπουλος είναι ανδρόγυνο.


Επιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης

Καταλαβαίνουμε όλοι ότι κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν μία παρανομία-απάτη εις βάρος του δημοσίου ώστε να φαίνεται νομιμοφανές με διάφορα τρικ.


Η παρανομία-απάτη όμως δεν σταματάει εδώ, έχει και συνέχεια


Αφού έδωσαν παράνομα στο ανδρόγυνο/διοργανωτές έκθεση 14 ημερών αντί για 5, το επόμενο βήμα τους είναι να βρούνε έναν τρόπο να μην πληρώσουν καθόλου χρήματα στον δήμο.


Στην 3η σελίδα και στις δύο αποφάσεις γράφουν:


«Ως ανταποδοτικό ισοσταθμιστικό τέλος, η ως άνω εταιρία θα διαθέσει 14 περίπτερα στο Δήμο μας, με σκοπό την διάθεση αυτών σε Υπηρεσίες του, για την προβολή του έργου τους καθώς και σε φορείς-συλλόγους της πόλης για τον ίδιο σκοπό.


Το κόστος κατάληψης του ισοσταθμιστικού τέλους, επί του συνόλου των τετραγωνικών των περιπτέρων, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 270/2009 ΑΔΣ, τέλος κατάληψης Α΄ ζώνης, ανέρχεται στα 14.210,00€.»


Εδώ η επιτροπή μας λέει ότι το κόστος του διοργανωτή για να πάρει την πλατεία για 5 ημέρες είναι 14.210 ευρώ και αντί να πληρώσει στο δήμο αυτό το ποσό, θα διαθέσει στο δήμο 14 από τα 44 περίπτερα που θα στήσει.


Με μία πρόχειρη αναζήτηση που κάναμε στην αγορά μάθαμε ότι τα 14 περίπτερα για να στηθούν για τις 14 ημέρες θα στοιχήσουν περίπου 3.000 με 3.500 ευρώ.


Οι δύο εταιρείες έπρεπε να πληρώσουν στον δήμο η κάθε μία από 14.210 ευρώ για τις 5 ημέρες, σύνολο για τις 10 ημέρες 28.420 ευρώ, συν αλλά 11.368 για τις επιπλέον 4 ημέρες που παίρνουν με την δικαιολογία της εγκατάστασης και αποξήλωσης, θα έπρεπε λοιπόν συνολικά να πληρώσουν στον δήμο για τις 14 ημέρες 39.788 ευρώ.


Όμως αντί αυτού του ποσού θα πληρώσουν μόνο 3.000 με 3.500 ευρώ με την δικαιολογία ότι θα προσφέρουν 14 περίπτερα, δηλαδή πάνω από 36.000 ευρώ δεν θα μπουν στο ταμείο του δήμου και χαρίζονται σε δύο εταιρείες με την πονηρή φράση «ανταποδοτικό ισοσταθμιστικό τέλος».


Παρατηρήσεις

 1. Όταν εμείς οι έμποροι ζητούμε σε εορτές να κάνουμε κατάληψη του πεζοδρομίου πρέπει να πληρώνουμε 100 ευρώ το τετραγωνικό (Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για την κατάληψη πεζοδρομίων, σελ. 2). Εδώ το κάθε περίπτερο θα καλύψει επιφάνεια 7 τετραγωνικών (3,50x2), επί 44 περίπτερα, η έκταση που θα καλύψει αυτή η έκθεση θα είναι 308 τετραγωνικά, επί 100 ευρώ το τετραγωνικό, το κόστος κατάληψης φτάνει τα 30.800 ευρώ για κάθε έκθεση και εδώ τους βάζουν να πληρώσουν ΜΟΝΟ 14.210 ευρώ και αυτό εικονικά. Επίσης, λάβετε υπόψη ότι αναφερόμαστε στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης που το κόστος κατάληψης είναι υψηλότερο γιατί είναι Α' ζώνη.

 2. Πιστεύει κάποιος ότι τα 14 περίπτερα θα τα πάρει ο δήμος και θα τα διαθέσει σε υπηρεσίες του για την προβολή του έργου τους;; Ποια υπηρεσία του δήμου χρειάζεται έξτρα προβολή;; Και ποιοι υπάλληλοι θα πάνε να καθίσουν στα περίπτερα από το πρωί μέχρι το βράδυ;; Από τα 14 περίπτερα ίσως θα πάρουν 2 ή 3 κάποιοι Σύλλογοι και τα υπόλοιπα θα τα πάρει ο διοργανωτής για να τα νοικιάσει και αυτά όπως το έκαναν και σε άλλες εκθέσεις.

 3. Τέλος σας αναφέρουμε ότι ενώ οι δύο άδειες δόθηκαν ΜΟΝΟ για έκθεση Βιβλίου και Λαϊκή Τέχνη – Κόσμημα, στις εκθέσεις αυτές θα πουλάνε παράνομα τρόφιμα και καλλυντικά, αυτό έγινε και στην περσινή έκθεση, και θέτουμε το ρητορικό ερώτημα, εμείς που πουλάμε τα ίδια προϊόντα, που πληρώνουμε ενοίκιο, που φορολογούμαστε από το κράτος αλλά και από τον δήμο πώς θα συναγωνιστούμε αυτούς τους εμπόρους;;

Επειδή:

 1. Όλο αυτό είναι μία καλοστημένη κομπίνα/απάτη εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος για να καρπωθούν κάποιοι με διάφορα τρικ τα χρήματα που προορίζονταν για το ταμείο του δήμου (κατάχρηση του δημοσίου χρήματος).

 2. Και επειδή είμαστε επαγγελματίες που φορολογούμαστε και από το κράτος αλλά και από τον δήμο και αυτή η δραστηριότητα είναι ενάντια στα οικονομικά συμφέροντα του κλάδου μας.

Σας καταγγέλλουμε τις παραπάνω ενέργειες ως παράνομες και καταχρηστικές, και ζητούμε άμεσα την παρέμβασή σας για την ακύρωση των δύο αποφάσεων και την πειθαρχική και ποινική τιμωρία των υπευθύνων.Νέα Σμύρνη, 13/4/2023

Ο εκπρόσωπος των εμπόρων

Γιώργος Αποστόλου

Email επικοινωνίας: apostoloug77@gmail.com 

Πρώτη ΑπόφασηΕπιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης

Επιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης


Επιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης

Επιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης


Επιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης

 

Δεύτερη ΑπόφασηΕπιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης

Επιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης


Επιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας ΣμύρνηςΕπιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης

Επιστολή-Καταγγελία Εμπόρων για το Δήμο Νέας Σμύρνης

 

Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής

για την κατάληψη πεζοδρομίωνΑπόφαση Οικονομικής Επιτροπής για την κατάληψη πεζοδρομίων


Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής για την κατάληψη πεζοδρομίωνbottom of page