top of page

Γιώργος Κουτελάκης: Επιστροφή στην «κανονικότητα»;

Έγινε ενημέρωση: 25 Νοε 2023

Οι δημοτικές εκλογές στη Νέα Σμύρνη τελείωσαν - Μεγάλος νικητής για ακόμα μία φορά ο παλαίμαχος Γιώργος Κουτελάκης


Οι δημοτικές εκλογές στη Νέα Σμύρνη τελείωσαν χαρίζοντας ξανά μια μεγάλη νίκη στον παλαίμαχο Γιώργο Κουτελάκη

Σε μια σύντομη πολιτική ανάλυση, οι ψηφοφόροι τιμώρησαν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τα τελευταία 8 χρόνια στο πρόσωπο της Κλαίρης Δεληγιάννη που ήταν η φυσική συνέχειά της.


Η παράταξη της Δήμητρας Νάνου δεν γλίτωσε από το πνεύμα της τιμωρητικότητας, με έμπειρους υποψηφίους της, πρώην Αντιδημάρχους της παράταξης Τζουλάκη, να βιώνουν δραματική μείωση των σταυρών τους. Μεγάλο μέρος της ευθύνης για την ήττα της φέρει και η επιλογή της να βαφτεί τόσο φανερά και τόσο έντονα «μπλε», ως μία απλή εντολοδόχος της ΝΔ. Με αυτόν τον τρόπο συσπείρωσε πολλούς αριστερούς δημότες στον δεύτερο γύρο γύρω από τον Κουτελάκη, αρνούμενοι την ιδέα της ΝΔ στο τιμόνι της Νέας Σμύρνης, μια λογική που επικράτησε και σε πολλούς άλλους δήμους της χώρας. Το ερώτημα βέβαια είναι αν θα μπορούσε να ανταγωνιστεί καν τον Κουτελάκη αν δεν ακολουθούσε αυτήν την τακτική, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό τώρα πια.


Ο Γιώργος Κρικρής, επίσης πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πρασίνου της παράταξης Τζουλάκη, πήγε πολύ καλά και κατάφερε με 11% να περάσει πολιτικά «μεγαθήρια» όπως η Λαϊκή Συσπείρωση και η Στροφή Νέας Σμύρνης. Στο 2ο γύρο στήριξε κι αυτός εμμέσως πλην σαφώς Κουτελάκη,


Η Στροφή Νέας Σμύρνης που μάζεψε περίπου 8% στον πρώτο γύρο, μετατράπηκε σε ένα ιδιαίτερα χρήσιμο πολιτικό στήριγμα για τον Κουτελάκη ο οποίος με τη χορηγία της νίκησε στον δεύτερο γύρο με διαφορά 6%.


Η Λαϊκή Συσπείρωση και η Πόλη Ανάποδα δεν στήριξαν κανέναν και προβλέπεται ότι θα προβάλλουν σθεναρή αντίσταση ως αντιπολίτευση. Ο Δ. Πανταζής, που δεν εκλέχθηκε, στήριξε κι αυτός Κουτελάκη.


Τέλος, δεν θέλει και πολλή φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι ο μεγάλος νικητής είναι αυτός που νίκησε. Και το έκανε μόνος του. Γνωστός από παλιά, δοκιμασμένος, έμπειρος και πολιτικά ικανός, ο Κουτελάκης επιστρέφει δριμύτερος και το έργο που τον περιμένει είναι μεγάλο.


Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Δήμος παραπαίει σε διάφορους τομείς. Τα θέματα που απασχόλησαν και απασχολούν περισσότερο τους δημότες αφορούν κατά κύριο λόγο στην ασφάλεια και στην καθαριότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώνουν εκεί. Αναγκαία είναι η επίλυση προβλημάτων όπως:

  • Το Άλσος και η πολύ αναγκαία ανάπλασή του.

  • Τα πεζοδρόμια, καθώς όποιος έχει κάνει βόλτα στην Νέα Σμύρνη τα τελευταία χρόνια, γνωρίζει καλά...

  • Το χρόνιο, βαθιά αθηναϊκό πρόβλημα, η έλλειψη χώρων στάθμευσης.

  • Το πρόβλημα ιδιοκτησίας δημοσίων κτηρίων, ειδικά σχολείων.

  • Το κλειστό της οδού Αρτάκης, η δημοτική συγκοινωνία, το πράσινο, η καθολική προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια και στους δημόσιους χώρους και όλα τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν τον Δήμο πρέπει σιγά-σιγά, βήμα-βήμα να επιλυθούν.

Τα τελευταία 13 χρόνια, σαφώς δύσκολα χρόνια για όλη την Ελλάδα και κατ' επέκταση για όλους τους δήμους, είδαν την Νέα Σμύρνη να αλλάζει προς το χειρότερο. Η συχνή αδιαφορία της προηγούμενης Δημαρχίας προφανώς και επιδείνωσε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Αλλά ούτε καν εμείς οι ίδιοι οι Νεοσμυρνιώτες και Νεοσμυρνιώτισσες δεν προσέξαμε πολύ την πόλη μας.


Όπως και να έχει, το παρελθόν δεν αλλάζει και σημασία έχει το τώρα. Θέλει δουλειά πολλή και δουλειά από όλους. Θέλει μεράκι, ενέργεια, εμπιστοσύνη, συλλογικότητα, κοινωνικότητα και μία καλή Δημαρχία. Eφικτό.


Αλέξης Ηλιάδης

bottom of page