top of page

Τροπολογία για τις ψηλές οικοδομές και κατεδαφίσεις


Ενόσω στη Νέα Σμύρνη χτίζονται όλο και πιο ψηλές οικοδομές -με «πέργκολες» από μπετόν-, στις πλούσιες περιοχές οι δημοτικές αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν αυτήν την τραγική αλλοίωση του αστικού χώρου.

Ενόσω στη Νέα Σμύρνη χτίζονται όλο και πιο ψηλές οικοδομές -με «πέργκολες» από μπετόν-, στις πλούσιες περιοχές οι δημοτικές αρχές κατάφεραν να αποτρέψουν αυτήν την τραγική αλλοίωση του αστικού χώρου.


Απέδωσαν όπως φαίνεται οι αγώνες που δίνουν εδώ και πολύ καιρό οι δημοτικές αρχές για να σταματήσουν την ραγδαία ανοικοδόμηση και τις καθ’ ύψος υπερβάσεις και με τροπολογία που πέρασε από την Βουλή στο νομοσχέδιο σκούπα του Υπ. Εσωτερικών καταργούνται τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) για τρεις περιοχές: του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης.

Με έντονα ταξικό χαρακτήρα βέβαια αφού και ο Δήμος Αλίμου έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μάλιστα έχει πετύχει και αναστολή οικοδομικών εργασιών σε οικοδομές πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ύψος.


Η τροπολογία στο άρθρο 120 αφορά στις περιοχές που διέπονται από ειδικά Προεδρικά Διατάγματα.


Αν και όπου υπάρχει προέγκριση οικοδομικής άδειας, θα εκτελείται κανονικά, για τις συγκεκριμένες περιοχές -λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολεοδομικά χαρακτηριστικά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση- προτείνεται να εξαιρούνται από τα πολεοδομικά κίνητρα που παρέχει ο ΝΟΚ για την περιβαλλοντική αναβάθμιση πυκνοδομημένων αστικών περιοχών, όπως είναι η προσαύξηση στο ύψος στην περίπτωση μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης οικοπέδου κ.ά.


Στον Δήμο Φιλοθέης-Ψυχικού έχει εκδοθεί ήδη εγκύκλιος που απαγορεύει την έκδοση αδειών με τα μπόνους.

Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχε πολύ έντονη διαμάχη μεταξύ Μαξίμου, ΥΠΕΝ, δημοτικών αρχόντων και βουλευτών για την κατάργηση ή διατήρηση των «μπόνους» στα ύψη των κτιρίων. Από τη μία πλευρά ήταν η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, αλλά και οι μηχανικοί, από την άλλοι σημαντικοί παράγοντες των παραπάνω περιοχών και οι δημοτικές αρχές.


Πριν από λίγες ημέρες λόγω της αντιδικίας το Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είχε βγάλει και απόφαση με την οποία αποσαφήνιζε ότι σε γενικές γραμμές, υπερισχύουν των διατάξεων του ΝΟΚ για τα ύψη των κτιρίων, μόνο τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με εστιασμένες διατάξεις για προστασία ιστορικών τόπων και κτιρίων, τοποσήμων κλπ., όπως το βασιλικό διάταγμα της 30.8-9.9.1955 περί των όρων δόμησης της Αθήνας.

Την αντίθεσή τους σ’ αυτήν την απόφαση εξέφρασαν περιβαλλοντικές οργανώσεις, κομματικά στελέχη, επιστημονικοί και τοπικοί φορείς των τριών περιοχών.


Με την ίδια τροπολογία, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξειδικεύει τη διαδικασία σύστασης, συγκρότησης και λειτουργίας μικτών κλιμακίων ελέγχου πολεοδομικών παρανομιών, που είχε θεσπίσει πριν από λίγες ημέρες (ν.5037/23) λόγω της ανάγκης που προέκυψε με τη «μαφία» εργολάβων της Μυκόνου.


Ειδικότερα, καθορίζονται ειδικότερες διατάξεις επιβολής κυρώσεων για αυθαίρετες κατασκευές και αλλαγές χρήσεις ανά τη χώρα που εντοπίζονται από μικτά κλιμάκια ελέγχου (στη Μύκονο έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους), με στόχο την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος. Όταν ένα πρόστιμο κατακυρωθεί το αυθαίρετο θα πρέπει να κατεδαφιστεί εντός ενάμισι μήνα. Παράλληλα, εάν αφορά επιχείρηση θα αναστέλλεται και η άδεια λειτουργίας.


Ωστόσο, εάν ο ιδιοκτήτης προχωρήσει εντός δεκαημέρου από την τοιχοκόλληση της έκθεσης αυτοψίας σε ακίνητο, σε νομιμοποίηση των αυθαίρετων κατασκευών, θα επιβάλλεται το 20% του προστίμου ανέγερσης και πρόστιμο διατήρησης από τη διαπίστωση του αυθαιρέτου έως την