top of page

DEAFestival: Ένα φεστιβάλ αγάπης και δύναμης


Πλήρης Ενσωμάτωση με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

22 - 24 Σεπτεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ Κωφών και Βαρήκοων Ατόμων DEAFestival για δεύτερη συνεχή χρονιά, από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜ.Κ.Ε.) με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής, στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης, με θέμα «Πλήρης Ενσωμάτωση με την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα», υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης.

Κύριος στόχος του DEAFestival ήταν η ανάδειξη της τοπικής κουλτούρας και κληρονομιάς των κωφών και βαρήκοων ατόμων στην Ελλάδα και η πλήρης ενσωμάτωση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας. Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν θέματα όπως, η ενσωμάτωση της νοηματικής γλώσσας στις υπηρεσίες υγείας, ως αναγκαία διαρθρωτική αλλαγή για την αντιμετώπιση των υγειονομικών ανισοτήτων, και η πλήρης ενσωμάτωση με την νοηματική γλώσσα από την προσχολική εκπαίδευση. Επιπλέον, παρουσιάστηκε η νεοσύστατη εταιρεία HandsUp, που απαρτίζεται από έμπειρους διερμηνείς της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Σκοπός της είναι να προσφέρει προσβάσιμες υπηρεσίες σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες, για ισότιμη πρόσβαση στην ενημέρωση, σε ποικίλες ειδήσεις αλλά και σε μετάδοση γεγονότων που συμβαίνουν εκείνη την στιγμή.

Μαζί με τον επικεφαλής της Γραμματείας Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γιώργο Σταμάτη, ξεναγηθήκαμε στους χώρους του φεστιβάλ από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κωφών, κ. Κωνσταντίνο Σίμψη. Είδαμε τις δράσεις και τις δημιουργίες κωφών καλλιτεχνών και ενημερωθήκαμε για τα ειδικά σχολεία, αλλά και για την εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας.

DEAFestival: Ένα φεστιβάλ αγάπης και δύναμης

Αξιοπρέπεια, ισότητα και σεβασμός

Οφείλουμε συλλογικά να ενισχύουμε και να στηρίζουμε τους κωφούς και βαρήκοους συμπολίτες μας. Πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε σαν ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας και να βάλουμε ένα τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό και την ελλιπή εκπαιδευτική κατάρτιση.

Ο πολιτικός κόσμος χρειάζεται να διασφαλίσει την αξιοπρέπειά τους, την παιδεία τους, την υγεία τους, την πρόνοια τους, την εργασία τους και τα εισοδήματά τους. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας τα κωφά και βαρήκοα άτομα μπορούν να έχουν προσβασιμότητα στην εκπαίδευση, σε πολιτικές, κοινωνικές και επαγγελματικές συνεδριάσεις. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει ο αποκλεισμός τους από την υπόλοιπη κοινωνία και να συμμετέχουν ενεργά στο εργασιακό περιβάλλον.

Μεγάλη νίκη για την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος η αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα

Μεγάλη νίκη για την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος η αναγνώριση της ελληνικής νοηματικής γλώσσας ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα

Η ελληνική νοηματική γλώσσα αναγνωρίζεται πλέον ως ισότιμη με την ελληνική γλώσσα. Το νομοσχέδιο με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, Ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, Δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις» εξισώνει την ελληνική νοηματική γλώσσα με την ελληνική. Το κράτος λαμβάνει μέτρα για την προώθησή της, καθώς και για την κάλυψη όλων των αναγκών επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών.

Για την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος πρόκειται για μια μεγάλη νίκη! Για εκείνους τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων, ώστε επίσημα ο νόμος του κράτους να λάβει σάρκα και οστά. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθήσουν να δίνουν καθημερινή μάχη για να καταστεί πλήρως προσβάσιμο όλο το φάσμα υπηρεσιών και αγαθών του ελληνικού κράτους μέσω της νοηματικής γλώσσας. Είμαστε όλοι ίσοι και είμαστε δίπλα τους.

Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου

bottom of page