top of page

Συνέδριο για τη Λεωφόρο Συγγρού

7 - 8 Νοεμβρίου 2018 | Πάντειο Πανεπιστήμιο

Συνέδριο: Η Αναπτυξιακή Στρατηγική και ο Πολιτιστικός Άξονας της Συγγρού

Ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς, πολιτιστικούς και ιστορικούς άξονες, η Λεωφόρος Συγγρού μπαίνει στο στόχαστρο εκπαιδευτικών, πολιτιστικών φορέων και τοπικής αυτοδιοίκησης, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και δημιούργησαν ένα δίκτυο: το Δίκτυο των Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Φορέων της Λεωφόρου Συγγρού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε εδώ και έναν χρόνο το Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνάντησε αμέσως την πλήρη υποστήριξη και αποδοχή από τους φο-ρείς οι οποίοι εντάχθηκαν στο δίκτυο. Αυτήν την στιγμή συμμετέχουν 16 φορείς, δηλαδή το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση, το Ευγενίδειο Ίδρυμα, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα Ιδρύματα Αγγελικούση και Τσάκου, η Περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι της περιοχής (Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων).

Όπως επισημαίνει ο Νίκος Λέανδρος, Αντιπρύτανης Oικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου:

Ξεκινάμε από τη διαπίστωση ότι η περιοχή αυτή έχει ένα τεράστιο δυναμικό. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τους σημαντικότερους διεθνώς πολιτιστικούς άξονες. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από την συνεργασία μπορεί να υπάρξει μια τεράστια δυναμική. Ταυτόχρονα, βέβαια, η Συγγρού είναι ένας μεγάλος οικονομικός και συγκοινωνιακός άξονας, ενώ παράλληλα έχει μια μεγάλη ιστορία από την αρχαιότητα, όπως έδειξαν και τα ευρήματα στην διάρκεια των εργασιών για τη διαμόρφωση των χώρων στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Έχει μεγάλη ιστορία με παλιούς, αλλά και νέους προσφυγικούς πληθυσμούς. Με μια κουβέντα, είναι μια περιοχή με τεράστια δυναμική κι ενδιαφέρον κοινωνικό, πολιτιστικό και ιστορικό. Θεωρούμε ότι ο πολιτισμός κι η παιδεία είναι μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για τη χώρα. Αυτό που λείπει πολλές φορές είναι η συνεργασία, έτσι ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες των νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και επικοινωνίας.

Υπάρχουν όμως και προβλήματα σημαντικά, όπως για παράδειγμα το χωροταξικό, η εύκολη πρόσβαση κατοίκων και επισκεπτών. Άρα, χρειάζεται να υπάρξει μια στρατηγική λίγο πιο μακροπρόθεσμη, η οποία πρέπει να συμπεριλάβει και τον άξονα της Πειραιώς (ένας άλλος μεγάλος άξονας με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τη Συγγρού), αλλά και το παραλιακό μέτωπο. Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω της ανάπτυξης ψηφιακών διαδρομών (γαστρονομικών, ιστορικών, πολιτιστικών) και εφαρμογών για κι-νητά, ώστε οι επισκέπτες της περιοχής να ξέρουν ότι υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα εκτός από τα πολύ μεγάλα μουσεία και πολιτιστικά κέντρα τα οποία ήδη γνωρίζουν.

Το διήμερο συνέδριο έχει πολλές ενότητες και θα εξεταστούν οι διαφορετικές διαστάσεις, οι οποίες μας ενδιαφέρουν. Από το να συγκεντρώσουμε την έρευνα που έχει ήδη γίνει για τη Συγγρού, να εξετάσουμε το χωροταξικό, να ακούσουμε την οπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης, να αναλύσουμε τα κοινωνικά προβλήματα (αστεγίας, φτώχειας κ.α), αλλά και τις αυξανόμενες δυνατότητες επιχειρηματικής δραστηριότητας, να συζητήσουμε τη σύνδεση με το παραλιακό μέτωπο και τον άξονα της Πειραιώς, μέχρι να δούμε θετικές εμπειρίες διεθνείς κι ελληνικές σε θέματα δημιουργίας δικτύων.

Στο πεδίο αυτό έχουμε ήδη σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως είναι το τοπικό δίκτυο βιβλιοθηκών στο οποίο συνεργάζονται η Εθνική Βιβλιοθήκη, οι βιβλιοθήκες του Παντείου, του Χαροκοπείου, του Ιδρύματος Ευγενίδου και οι δημοτικές βιβλιοθήκες.

Μία ενότητα, τέλος, προβάλλει εργασίες φοιτητών που έγιναν στο πλαίσιο μαθημάτων το προηγούμενο ακαδημαϊκό εξάμηνο για τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται ή δραστηριοποιούνται με διαφορετικούς τρόπους στην Συγγρού. Συνολικά υπάρχουν περίπου 30 βίντεο και πολλά κείμενα και φωτογραφικό υλικό γύρω από τη σημερινή πραγματικότητα και την εξέλιξη της Συγγρού στην πορεία των χρόνων.

bottom of page