top of page

Μεγάλη κόντρα Δούρου-Πατούλη για το Κλειστό της Νέας Σμύρνης


Μεγάλη κόντρα Δούρου-Πατούλη για το Κλειστό της Νέας Σμύρνης | Εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες"

Χθες, 18 Δεκεμβρίου 2020 επισκέφθηκε η πρώην Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου, το χώρο όπου στεγαζόταν το κλειστό γυμναστήριο του Πανιωνίου «Αρτάκης», μαζί με το Δήμαρχο Νέας Σμύρνης, Σταύρο Τζουλάκη και την περιφερειακή σύμβουλο Νότιου Τομέα, Βάσω Βερελή. Η κα Δούρου θέλησε με αυτήν της την επίσκεψη να παρακολουθήσει από κοντά την πορεία των έργων που ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της θητείας της.


Ο κος Τζουλάκης την ενημέρωσε για την πρόοδο του έργου, καθώς και για την ανάπλαση στις οδούς Ομήρου και Παλαιολόγου. Μετά από αυτήν την επίσκεψη, η παράταξη της κας Δούρου «Δύναμη Ζωής» εξέδωσε το ακόλουθο Δελτίο Τύπου:


Μεγάλη κόντρα Δούρου-Πατούλη για το Κλειστό της Νέας Σμύρνης | Εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες"

Η Διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει πλέον καμία δικαιολογία. Να προχωρήσει τώρα το έργο.


Υπάρχουν πολλοί τρόποι μια Διοίκηση να «κολλήσει» ένα έργο. Ένας από αυτούς είναι η χρήση της γραφειοκρατίας. Δυστυχώς για τους δημότες της Νέας Σμύρνης, αυτό μοιάζει να ισχύει, άγνωστο για ποιους λόγους, με τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας σε σχέση με το βιοκλιματικό πολυδύναμο αθλητικό κέντρο της Νέας Σμύρνης.


Εδώ και 15 μήνες η Διοίκηση της Περιφέρειας, και ενώ έχουν ολοκληρωθεί τόσο η δύσκολη διαδικασία αδειοδότησης όσο και η κατεδάφιση του παλιού Γυμναστηρίου, σύμφωνα με την προγραμματική Σύμβαση, θέτει προσκόμματα στον Δήμο με αφορμή τη Μελέτη.


Μεγάλη κόντρα Δούρου-Πατούλη για το Κλειστό της Νέας Σμύρνης | Εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες"

«Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες από την Περιφέρεια για την καθυστέρηση του βιοκλιματικού πολυδύναμου αθλητικού κέντρου της Νέας Σμύρνης, ενός σπουδαίου αθλητικού έργου, του μεγαλύτερου της Περιφέρειας Αττικής. Ενός έργου για το οποίο η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής δούλεψε συστηματικά, σε συνεργασία με τον Δήμο, γιατί πιστεύουμε στο δικαίωμα πρόσβασης όλων των πολιτών στην άθληση.


Πιστεύουμε και το αποδείξαμε έμπρακτα με στρατηγική και πρόγραμμα 100 και πλέον έργων αθλητικής υποδομής, στον μαζικό αθλητισμό, σε συνεργασία με τους 66 δήμους και τους αρμόδιους αθλητικούς φορείς, σωματεία, ομοσπονδίες. Χωρίς αποκλεισμούς. Χωρίς παρωπίδες.


Η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας δεν έχει καμία δικαιολογία. Το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί με ταχείς ρυθμούς. Γιατί δεν αφορά ένα δήμο, μια διοίκηση ή μία παράταξη. Αλλά τους πολίτες και το δικαίωμά τους στην άθληση ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες», δήλωσε, ερωτηθείσα σχετικά, η Ρένα Δούρου.


Σχετικά με τη στάση της σημερινής Διοίκησης, τίθεται σειρά ερωτημάτων:

  • Γιατί καθυστερεί επί τόσους μήνες την υπογραφή της σύμβασης για το μεγαλύτερο αθλητικό έργο της Περιφέρειας Αττικής;

  • Γιατί οι πολίτες της Νέας Σμύρνης δεν έχουν δικαίωμα σε μια σύγχρονη αθλητική υποδομή, 3.500 θέσεων, με όλες τις σύγχρονες ενεργειακές απαιτήσεις, προϋπολογισμού 20.850.000 ευρώ;

  • Πόσα μέτρα και πόσα σταθμά από τη Διοίκηση της Περιφέρειας όχι απέναντι σε ένα δήμο αλλά απέναντι στους πολίτες;

  • Μήπως επειδή το έργο αυτό δεν είναι έργο της νυν Διοίκησης της Περιφέρειας;

Ό,τι και να κρύβεται πίσω από τη στάση της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, η ουσία παραμένει: βαλτώνει ένα έργο κρίσιμης σημασίας, όχι μόνο για έναν δήμο αλλά συνολικά για τους πολίτες της Αττικής. Σε αυτούς που οφείλει να λογοδοτήσει η Διοίκηση της Περιφέρειας.


Μεγάλη κόντρα Δούρου-Πατούλη για το Κλειστό της Νέας Σμύρνης | Εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες"

Σήμερα, 19 Δεκεμβρίου 2020 , εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Αττικής δελτίο τύπου με την

ακόλουθη απάντηση:


H Αλήθεια για το νέο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Σμύρνης


Μεγάλη κόντρα Δούρου-Πατούλη για το Κλειστό της Νέας Σμύρνης | Εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες"

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η

παράταξη της απραξίας και του μηδενικού έργου, της οποίας επικεφαλής είναι η προηγούμενη περιφερειάρχης Αττικής, σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του έργου της κατασκευής νέου κλειστού γυμναστηρίου στη Νέα Σμύρνη, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:


1. Το συγκεκριμένο έργο είναι ένα ακόμη από τα «αόρατα» έργα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που δημοπρατήθηκε μεν στα «χαρτιά», αλλά δεν ξεκίνησε ποτέ.


2. Είναι ένα έργο που αποδεικνύει την ανικανότητα της προηγούμενης διοίκησης να σχεδιάσει από την αρχή σωστά ένα έργο και να το ολοκληρώσει στην ώρα του. Ένα έργο το οποίο δημοπρατήθηκε επί των ημερών της προηγούμενης Πολιτικής Αρχής της Περιφέρειας Αττικής, με χίλια προβλήματα και παραλείψεις. Ένα έργο που δεν διέθετε άδεια δόμησης, η οποία όταν εκδόθηκε καθυστερημένα δημιούργησε την ανάγκη να τροποποιηθεί η μελέτη και να αναθεωρηθεί η άδεια, χάνοντας επιπλέον χρόνο, με το χώρο για την κατασκευή του έργου κατειλημμένο, ώστε να μην μπορεί να εγκατασταθεί ο ανάδοχος, αλλά και χωρίς μελέτες εφαρμογής ώστε να μπορεί να κατασκευασθεί. Αυτό ήταν το μοντέλο οργάνωσης της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, που τώρα έρχεται «να μας κουνήσει το δάχτυλο», προφανώς γιατί μας θεωρεί λωτοφάγους.


3. Όλα τα εμπόδια που δημιούργησε η προχειρότητα τους, αντιμετωπίστηκε με δουλειά, επιμονή και μεθοδικότητα, από τη σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής για να μπορέσει ένα έργο, που βρήκε δημοπρατημένο αλλά χωρίς τη δυνατότητα έναρξης, όχι απλά να ξεκινήσει αλλά να μπορεί και να ολοκληρωθεί. Η πρώην περιφερειάρχης δεν αναφέρει ότι, επί των ημερών της δημοπρατήθηκε ένα έργο για το οποίο δεν είχε εκδοθεί Οικοδομική Άδεια και η κατασκευή του θα μπορούσε να ξεκινήσει μόνο μετά την ολοκλήρωση της σύμβασης κατεδάφισης που υλοποιήθηκε μέσω διαγωνισμού του Δήμου Νέας Σμύρνης. Κατεδάφιση η οποία ολοκληρώθηκε τα τέλη του Σεπτέμβρη του 2019 και παραδόθηκε ο χώρος το Δεκέμβριο του 2019. Αυτός ήταν και ο λόγος που η ίδια ανέβαλε την υπογραφή της σύμβασης και την κληροδότησε στη σημερινή Περιφερειακή Αρχή.


Μεγάλη κόντρα Δούρου-Πατούλη για το Κλειστό της Νέας Σμύρνης | Εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες"

4. Επιπλέον, στο χρονικό διάστημα από το διαγωνισμό κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου και μέχρι ο Δήμος Νέας Σμύρνης να ολοκληρώσει τα ανωτέρω, ως χρήστης του Κλειστού Γυμναστηρίου ο Δήμος επικαιροποιώντας τις ανάγκες που θα καλύψει το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει χωρητικότητα 3.200 θέσεων, με έγγραφά του που έχει αποστείλει στην Περιφέρεια, ζητά αλλαγές που μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου έχει εγκρίνει τον Ιούλιο του 2020 στη μελέτη του έργου. Αλλαγές, οι οποίες προφανώς έγιναν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών της Νέας Σμύρνης που θα χρησιμοποιήσουν το αθλητικό έργο.


5. Η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας έχει εξετάσει τις αιτούμενες από το Δήμο αλλαγές και έχει εγγράφως ζητήσει από το Δήμο διευκρινήσεις. Όλα αυτά γίνονται σε αγαστή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή, η οποία ουδέποτε έθεσε θέμα «γραφειοκρατικών καθυστερήσεων». Αντίθετα συνεργάζεται στενά ώστε να συνδράμει στην επίλυση των ουσιαστικών προβλημάτων, που υπάρχουν στον αρχικό σχεδιασμό του έργου.


6. Σε πνεύμα συνεργασίας και συνεννόησης με το Δήμαρχο Νέας Σμύρνης και αναμονή των διευκρινήσεων από πλευράς υπηρεσιών του Δήμου, χωρίς να χάσει καθόλου χρόνο ο Περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης που παρακολουθεί ο ίδιος την εξέλιξη της πορείας κατασκευής του έργου, έχει ήδη και πάντως και πριν την ανακοίνωση της επίσκεψης της τέως Περιφερειάρχη, προγραμματίσει συνάντηση με το Δήμαρχο της Νέας Σμύρνης και όλους τους εμπλεκόμενους την ερχόμενη Τετάρτη 23/12/2020, προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει η κατασκευή του γυμναστηρίου χωρίς καμία καθυστέρηση.


7. Τέλος, υπενθυμίζουμε στην πρώην Περιφερειάρχη ότι θα έπρεπε να γνωρίζει πως σύμφωνα με τη νομοθεσία περί δημοσίων έργων, δεν επιτρέπεται η υπογραφή μιας σύμβασης πριν την εξασφάλιση ελεύθερου του οικοπέδου, ώστε να μπορεί να δουλέψει ο ανάδοχος, προς αποφυγή τεκμηρίωσης αποζημιώσεων από την πλευρά του και σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Προφανώς για την προηγούμενη διοίκηση της Περιφέρειας, η έννοια δημόσιο συμφέρον υποχωρεί μπροστά στην ανάγκη εξυπηρέτησης των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και των προεκλογικών της αναγκών.


Αυτήν την προσέγγιση πληρώνουν σήμερα ακριβά ο Δήμος και οι πολίτες της Νέας Σμύρνης, με πολύμηνη καθυστέρηση σε ένα αθλητικό έργο που δεσμεύεται η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής να χρηματοδοτήσει και να ολοκληρώσει, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες που έχουν προκύψει, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή.


Μεγάλη κόντρα Δούρου-Πατούλη για το Κλειστό της Νέας Σμύρνης | Εφημερίδα "Νέοι Ορίζοντες"bottom of page