Πολιτισμός
top of page

Πολιτισμός

Έγινε ενημέρωση: 27 Οκτ 2020


Πολιτισμός

Η αξιότιμη κα Πουρνάρα έγραψε ένα άρθρο στην Καθημερινή για τη Νέα Σμύρνη και τους πολιτισμένους κατοίκους της (διαβάστε το πρώτα). Το άρθρο αυτό έκανε το γύρο του διαδικτύου με πολλούς να συμφωνούν και άλλους να διαφωνούν ως προς την αλήθεια των γραφόμενών της.

Προσωπικώς δεν θα ήθελα να σταθώ στο κατά πόσο οι περιγραφές της ισχύουν, αλλά στη δυνατότητα να ισχύουν ή να ισχύσουν. Κι αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς, όλους εμάς, τους κατοίκους της Νέας Σμύρνης. Είναι 100% στο χέρι μας. Και το να μπορείς να ελέγξεις κάτι, είναι από μόνο του ανακουφιστικό και ελπιδοφόρο.

Μπορούμε λοιπόν πράγματι να ελέγχουμε τη συμπεριφορά μας και να είμαστε ευγενικοί, καλοπροαίρετοι, φιλικοί, εξυπηρετικοί, «πολιτισμένοι». Είναι μια απόφαση. Τίποτα δεν μας εμποδίζει.

Η παιδεία, η κοινωνική παιδεία, την αξία της οποίας τόσο συχνά συζητάμε, περιστρέφεται γύρω από δύο άξονες: ο ένας είναι οι νόμοι, οι κανόνες, και ο άλλος οι ατομικές μας προθέσεις.

Πολλοί λαοί έχουν ή δείχνουν να έχουν κοινωνική παιδεία, επειδή οι νόμοι και οι κανόνες τηρούνται και επιβάλλονται από το κράτος. Ο κόσμος γνωρίζει πολύ καλά πως αν δεν τους ακολουθήσει, θα τιμωρηθεί. Αυτή η μέθοδος έχει αποτελέσματα και άμεσα –τον φόβο της ποινής-, αλλά και μακροπρόθεσμα διαπαιδαγωγεί τους πολίτες σε κοσμιότερες συμπεριφορές. Τώρα, το αν η συμπεριφορά ταυτίζεται με την ουσία είναι μια άλλη μεγάλη κουβέντα, η οποία δεν θα μας απασχολήσει εδώ…

Στην Ελλάδα πάλι, οι νόμοι δεν τηρούνται ούτε από το κράτος, ούτε από τους πολίτες. Οπότε όσοι ενδιαφέρονται για μια ανθρωπινότερη συμβίωση, πρέπει να καλλιεργήσουν από μόνοι τους ορθές συμπεριφορές. Και πρωτίστως πρέπει να θέλουν να τις καλλιεργήσουν, να πιστεύουν στη χρησιμότητά τους κι εντέλει –γιατί όχι;- στην κομψότητά τους.

Ένιωσα περήφανη με αυτό το άρθρο και φαντάζομαι πως η συντάκτρια δεν θα το έγραφε αν δεν το πίστευε. Ένιωσα περήφανη γιατί ξέρω πως ακόμα κι αν δεν είναι ακριβώς έτσι, οι Νεοσμυρνιώτες θέλουν να είναι έτσι. Και το παλεύουν. Και γίνονται παράδειγμά για τους γύρω τους. Γιατί αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για έναν καλύτερο κόσμο: ο κάθε ένας από εμάς να γίνεται παράδειγμα και να εμπνέει τους άλλους.

Εύχομαι σε όλους μας ένα χαρούμενο 2017…

Και κάθε χρόνο να γινόμαστε όλο και καλύτεροι!

bottom of page