Πάντειο Πανεπιστήμιο και Δήμος Νέας Σμύρνης ανανεώνουν τη συνεργασία τους
Στην ανανέωση του Μνημονίου Συνεργασίας που συνδέει τον Δήμο Νέας Σμύρνης με το Πάντειο Πανεπιστήμιο προχωρούν οι δύο φορείς, με στόχο τη συνέχιση και την ενίσχυση των κοινών τους δράσεων – Συνεργασία και για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Παντείου το 2027

Η ανανέωση της συνεργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης που είχε χθες ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Γιώργος Κουτελάκης, με την πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνα Κουλούρη, στο γραφείο της στο Πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογραφεί το ανανεωμένο Μνημόνιο.
Στις δράσεις που προγραμματίζονται περιλαμβάνονται ανοιχτά σεμινάρια και συζητήσεις για θέματα Ιστορίας και Πολιτικής, με στόχο τη σύνδεση της πανεπιστημιακής γνώσης με την τοπική κοινωνία. Παράλληλα, προβλέπεται συνεργασία με στελέχη του Δήμου ενόψει του εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση του Παντείου Πανεπιστημίου, το 2027. Ο δήμαρχος εξέφρασε την υποστήριξη του Δήμου και τη διάθεσή του να συμβάλει στις επετειακές εκδηλώσεις.
Η συνεργασία των δύο πλευρών είχε θεσμοθετηθεί τον Ιούνιο του 2021, με ένα ευρύ πλαίσιο που περιλάμβανε εκπαιδευτικές, ερευνητικές, επιστημονικές και διοικητικές δράσεις, καθώς και πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα εφαρμογής της υπήρξε ο κύκλος διαλέξεων «Το Πανεπιστήμιο στην Κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε το 2026 στον δημοτικό πολυχώρο «Γαλαξίας». Από τις 19 Ιανουαρίου έως τις 23 Μαρτίου, πολίτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ομιλίες πανεπιστημιακών για ιστορικά, πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη, ενώ οι συζητήσεις που ακολουθούσαν τις διαλέξεις έδωσαν στους δημότες τη δυνατότητα να θέσουν ερωτήματα και να συμμετάσχουν ενεργά στον διάλογο.
Η ανανέωση του Μνημονίου δημιουργεί το πλαίσιο για τη συνέχιση τέτοιων πρωτοβουλιών, διατηρώντας ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο και την πόλη.

Διεύρυνση των πανεπιστημιακών συνεργασιών του Δήμου
Η ανανέωση της συνεργασίας με το Πάντειο έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Δήμος Νέας Σμύρνης διευρύνει τις σχέσεις του με την ακαδημαϊκή κοινότητα. Στις 25 Σεπτεμβρίου υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, με έμφαση στη διά βίου μάθηση, τη βιώσιμη ανάπτυξη, το αστικό πράσινο και την πολιτική διαχείρισης των υδάτων. Στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας εξετάζεται επίσης η προοπτική ανάδειξης της Λεωφόρου Συγγρού σε βιώσιμο άξονα Πολιτισμού και Παιδείας, με τη συμμετοχή και όμορων Δήμων.





