top of page

UPDATE! Κατέρρευσε η κεντρική πύλη στο 7ο Λύκειο «Εστία» Νέας Σμύρνης

Έγινε ενημέρωση: 8 Νοε 2023

Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς


Κατέρρευσε η κεντρική πύλη στο 7ο Λύκειο «Εστία» Νέας Σμύρνης

Σήμερα το πρωί Δευτέρα 30/10/2023 κατέρρευσε η κεντρική πύλη 7ο Λύκειο «Εστία» Νέας Σμύρνης. Καθώς πρόκειται για μία πόρτα σιδερένια και συνεπώς πολύ βαριά, είναι ευτύχημα ότι δεν έπεσε πάνω σε κάποιον μαθητή ή σε κανέναν άτυχο περαστικό της οδού 25ης Μαρτίου, πάνω στην Κεντρική Πλατεία Νέας Σμύρνης.


Κάποιοι γονείς είχαν επισημάνει στον Δήμο ότι η κεντρική πύλη του σχολείου ήταν σάπια και υπήρχε κίνδυνος να πέσει. Και δυστυχώς επαληθεύτηκαν… Αλλά τι να περιμένει κανείς από ένα Δήμο όπου η Δημοτική Αρχή διάγει τις τελευταίες της ημέρες και ποσώς ενδιαφέρεται πλέον για το τι συμβαίνει στο Δήμο; Εδώ δεν ενδιαφερόταν τόσα χρόνια που διοικούσε...

 

UPDATE! Το μπαλάκι στη νέα δημοτική αρχή!


Στο ερώτημα πότε θα τοποθετηθεί η νέα πόρτα στο σχολείο, η Κλαίρη Δεληγιάννη, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της δημοτικής αρχής, η θητεία της οποίας λήγει τον Ιανουάριο του 2024, είπε πως αυτό θα συμβεί μόλις αναλάβει η νέα δημοτική αρχή.

 

Η βαριά συρόμενη σιδερένια πόρτα του 7ου Λυκείου Νέας Σμύρνης κατέρρευσε μπροστά στα μάτια της επιστάτριας, η οποία προσπαθούσε να την κλείσει, όπως και μπροστά στα μάτια των διερχόμενων πολιτών. Το περιστατικό συνέβη μόλις είχε ξεκινήσει η πρώτη διδακτική ώρα. Το φύλλο ξεκόλλησε από το στήριγμά του και έπεσε προς την έξω πλευρά της πλατείας.


Ο Διονύσης Παπαγεωργίου, πατέρας μαθητή της Α' Λυκείου στο εν λόγω σχολείο, λέει ότι ο γιος του, περιγράφοντάς του το περιστατικό, του μετέφερε πως ο θόρυβος που προκλήθηκε από την πτώση ήταν σαν να είχε σκάσει βόμβα. Όλοι οι μαθητές βγήκαν από τις τάξεις για να δουν το θέαμα. «Αν είχε συμβεί την ώρα της προσέλευσης ή του διαλείμματος, πολύ πιθανόν να είχαμε θύματα», προσθέτει.


Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου, η πόρτα επανατοποθετήθηκε την ίδια ημέρα και η λειτουργία της αποκαταστάθηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Στην πραγματικότητα, απλώς στηρίχθηκε μέχρι να αντικατασταθεί. Πρόκειται για μια δύσχρηστη, βαριά μεταλλική συρόμενη πόρτα. Μετράει ήδη δεκαετίες στην πλάτη της. Επιπλέον, η κλειδαριά της πόρτας χαλάει κατά καιρούς.


Πάγιο αίτημα του σχολείου είναι η αντικατάστασή της πόρτας.


Ο Σύλλογος Γονέων 7ο Λύκειο «Εστία» Νέας Σμύρνης


«Εμείς θέλουμε να φτιαχτεί αυτό το κτήριο που ρημάζει, και δεν γίνεται τίποτα όλα αυτά τα χρόνια που κρατάει η κόντρα ανάμεσα σε Εστία και δήμο», λέει η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 7ου Λυκείου, Παναγιώτα Σταυράκου. Και συνεχίζει: «Ζητούσαμε εδώ και καιρό να αντικατασταθεί η πόρτα και αμφότερες οι πλευρές. Εστία και δήμος, μας απαντούσαν: 'Δεν είναι δική μου δουλειά'.


Τελικά, οι δουλειές γίνονται όπως-όπως από εμάς. Εμείς βάφουμε το σχολείο, εμείς παίρνουμε τις κουρτίνες σπίτι μας και τις πλένουμε. Υπάρχουν τάξεις χωρίς πρίζες, τάξεις όπου το φως δεν ανοίγει με διακόπτη μέσα από την αίθουσα και πρέπει να πάει ο δάσκαλος και να σηκώσει τον γενικό.


Παρ' όλα αυτά, την επόμενη Τρίτη, 7 Νοεμβρίου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων έχει συνάντηση με τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο για να συζητήσει το θέμα αντικατάστασης της πόρτας, η οποία, σύμφωνα με τους γονείς, κοστίζει 6.000 ευρώ.»«Ο ενοικιαστής (Δήμος) δεν πληρώνει ούτε το νοίκι, σιγά μην επισκευάσει οτιδήποτε! Ο ιδιοκτήτης (Εστία) δεν πληρώνεται ούτε τα έξοδα του ΕΝΦΙΑ, σιγά μην επισκευάσει οτιδήποτε! Τα αίτια και οι δικαιολογίες γνωστές, η ουσία όμως πίπτει κυριολεκτικά επί των κεφαλών των παιδιών μας.

Μια πονεμένη ιστορία αυτή η πόρτα!

Με γραφείο διεύθυνσης στον 2ο όροφο, η είσοδος να λειτουργεί χειροκίνητα, η των γενικών καθηκόντων υπάλληλος να φεύγει αυτόν τον μήνα (έληξε η σύμβαση «χάρη που μας έκανε» με τον Δήμο), θα μπαίνουμε στο σχολείο με αίτηση πρωτοκολλημένη μετά χαρτοσήμου.

Και να ήταν μόνο η πόρτα εισόδου…

  • Τα κάγκελα;

  • Οι εσωτερικές (σιδερένιες επίσης) πόρτες;

  • Οι ανύπαρκτοι διακόπτες σε τάξεις; (φωτίζονται συγχρόνως τρεις τάξεις και ένας διάδρομος από από γενικό πίνακα!!...)

Έχει και άλλα, αλλά μη σας κουράζουμε.»


Κατέρρευσε η κεντρική πύλη στο 7ο Λύκειο «Εστία» Νέας Σμύρνης


UPDATE! Το ιστορικό του προβλήματος


Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η μη συντηρημένη εδώ και χρόνια μεταλλική πόρτα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα του σχολείου, το οποίο βρίσκεται επί της οδού 25ης Μαρτίου 3-5 στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης και στεγάζει το 8ο Γυμνάσιο και το 7ο Λύκειο της περιοχής.


Το καθεστώς διαχείρισής του είναι περίπλοκο, ενώ πίσω από την παραμέλησή του κρύβεται η επί σειρά ετών διαμάχη δήμου και Εστίας.


Ειδικότερα, η ιστορία του εντυπωσιακού, αλλά ορατά φθαρμένου από τον χρόνο κτηρίου, πηγαίνει πίσω στο 1952, όταν ο δήμος παραχώρησε στην Εστία Νέας Σμύρνης το οικόπεδο όπου στεγάζονται σήμερα τα σχολεία. Το Μέγαρο της Εστίας θεμελιώθηκε το 1955 και το 1998 η Εστία μίσθωσε το κτήριο στη Νομαρχία Αθηνών για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας. Το 2002, στο ενοικιαζόμενο κτήριο εγκαταστάθηκε το 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης – το οποίο είχε λυκειακές τάξεις, το μοναδικό αυτού του είδους στην Αττική. Το 2004, οι τάξεις αυτές καταργήθηκαν και ιδρύθηκε το 8ο Λύκειο Νέας Σμύρνης. Μέχρι και τον Μάρτιο του 2010, η Νομαρχία πλήρωνε κανονικά τα μισθώματα στην Εστία. Το ενοίκιο, βέβαια, ήταν ιδιαίτερα αλμυρό και έφτανε τις 40.000 ευρώ τον μήνα. Το 2011, λόγω Καλλικράτη, τα ενοίκια για τέτοιου είδους μισθώσεις έφυγαν από τις Περιφέρειες και πέρασαν στους δήμους.


Ο Δήμος Νέας Σμύρνης, όμως, σταμάτησε σε εκείνη τη φάση να τα καταβάλει στην Εστία, υιοθετώντας τη στάση πως δεν υφίσταται μισθωτική σχέση μεταξύ δήμου και Εστίας, δεδομένου πως η λειτουργία των σχολείων είναι υποχρέωση, βάσει Συντάγματος, της ελληνικής Πολιτείας και στη Νέα Σμύρνη αυτή δεν υλοποιείται, αφού ο δήμος δεν έχει εισπράξει καθόλου χρήματα για τα ενοίκια σχολείων από τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών.


Τον Νοέμβριο του 2022, το Δ.Σ. της Εστίας ενημέρωσε τους συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικών πως θα προχωρήσει σε έξωση των σχολείων από το κτήριο λόγω των χρεών που είχε ο δήμος και τα οποία είχαν οδηγήσει την Εστία σε δύσκολη οικονομική θέση, αφού πλήρωνε ΕΝΦΙΑ και εφορία, χωρίς να έχει έσοδα. Παράλληλα, κατέθεσε τρεις αγωγές κατά του δήμου διεκδικώντας συνολικά 5,8 εκατ. ευρώ.


UPDATE! ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


Αναλυτικά η ανακοίνωση της Εστίας Νέας Σμύρνης στις 7.11.2023:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ & ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

Η ΕΣΤΙΑ Νέας Σμύρνης ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΕΜΦΑΤΙΚΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ που περιέχονται στο άρθρο που δημοσιεύθηκε προ ημερών σε Εφημερίδα του Σαββάτου 4/11 με τίτλο:


“7ο Λύκειο Νέας Σμύρνης Γλίτωσε την έξωση, αλλά όχι και την πτώση της βαριάς μεταλλικής πόρτας του Η διαμάχη μεταξύ της «Εστίας» και του δήμου βρίσκεται πίσω από τη χρόνια παραμέληση του σχολείου.”


όπου ΨΕΥΔΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ότι ο Δήμος Νέας Σμύρνης - που οφείλει με τελεσίδικη απόφαση 3,7 εκατ. ευρώ στην ΕΣΤΙΑ- καταβάλλει μηνιαίως προσυμφωνημένες δόσεις στην «ΕΣΤΙΑ» προς εξόφληση του ποσού αυτού.


Και τούτο διότι το αληθές είναι ότι αν και ο Δήμος Νέας Σμύρνης πράγματι οφείλει με τελεσίδικη απόφαση 3,7 εκατ. ευρώ στην ΕΣΤΙΑ, όχι μόνον δεν καταβάλλει προσυμφωνημένες δόσεις προς εξόφληση του ποσού αυτού όπως ψευδώς διατείνεται η απερχόμενη δημοτική αρχή αλλά η ΕΣΤΙΑ με επιστολή προς τον Δήμο Νέας Σμύρνης έχει δεσμευθεί ότι θα απέχει από κάθε ενέργεια αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη του ποσού αυτού μέχρι την 30-8-2024, προκειμένου η νέα Δημοτική Αρχή να έχει τον απαιτούμενο χρόνο να προβεί στην εξόφληση αυτής μέχρι τότε.


Όλα τα σχολεία έχουν σοβαρά προβλήματα


Η πρόεδρος της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του δήμου, Ντορίνα Καραγιάννη (η οποία είναι μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής) ανέφερε, μιλώντας στην Καθημερινή, ότι το ποσό που εκδικάστηκε να δώσει ο δήμος στην Εστία έφτασε τα 3,7 εκατ. ευρώ. Οι δόσεις καταβάλλονται μηνιαίως σε προσυμφωνημένες δόσεις στην Εστία, μετά την προκαταβολή των 300.000 ευρώ που ήδη κατέβαλε ο δήμος.


Όσο για το ύψος του νέου ενοικίου, αυτό θα αποφασιστεί ύστερα από συνεννόηση της νέας δημοτικής αρχής με την Εστία. Για την ώρα, μισθωτήριο συνεχίζει να μην υπάρχει. Η κ. Καραγιάννη παραδέχεται πως το εν λόγω σχολείο αντιμετωπίζει κτηριακά προβλήματα και πως όλα τα σχολεία χρειάζονται επιδιορθώσεις. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα σχολεία είναι παλιά και απαιτούνται πολύ μεγάλα ποσά από τους δήμους για την επισκευή τους, κάτι που δεν είναι εύκολο.


Πάντως, το 7ο Λύκειο και 8ο Γυμνάσιο Νέας Σμύρνης δεν είναι τα μόνα σχολεία στην περιοχή που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Πριν από έναν μήνα, δυσάρεστη τροπή πήρε και η υπόθεση του 6ου Νηπιαγωγείου Νέας Σμύρνης, μετά το λουκέτο που μπήκε στο σχολείο αφού ο δήμος δεν κατέβαλε, ούτε σε αυτή την περίπτωση, τα μισθώματα στους ιδιοκτήτες του οικοπέδου. Το νηπιαγωγείο έχει μεταστεγαστεί αναγκαστικά σε δύο άλλα νηπιαγωγεία.


Διαβάστε τα σχετικά άρθρα στο τέλος του άρθρου!


 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Σμύρνης

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

της Λαϊκής Συσπείρωσης Νέας Σμύρνης για το συμβάν


Με οργή αλλά όχι και έκπληξη, γίναμε δέκτες καταγγελιών ότι στις 30 Οκτωβρίου 2023 κατέρρευσε η σιδερένια πόρτα της εισόδου του σχολικού κτηρίου του 8ου Γυμνασίου και 7ου ΓΕΛ «Εστία» την ώρα της προσέλευσης των μαθητών στο σχολείο. Από καθαρή τύχη δεν τραυματίστηκαν μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό!


Η εγκληματική αμέλεια βαραίνει την απερχόμενη Δημοτική Αρχή, το υπουργείο Παιδείας, τα αστικά κόμματα αλλά και όλες τις παρατάξεις που συμπλέουν με την πολιτική της ΕΕ που θεωρεί κόστος (και) την Παιδεία. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία, αφού επί χρόνια, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί φωνάζουν για την εγκατάλειψη του σχολείου.


Είναι συνέχεια άλλων γεγονότων, όπως το ατύχημα μαθήτριας ΑΜΕΑ στο 6ο Δημοτικό Νέας Σμύρνης, πριν ένα μήνα, λόγω έλλειψης μέσων προσβασιμότητας, η στοίβαξη νηπίων σε προκάτ αίθουσες σε ακατάλληλους χώρους, ξύλινα χωρίσματα και απαράδεκτοι όροι υγιεινής, λουκέτο στο 6ο Νηπιαγωγείο κ.ά. Οι Σύλλογοι Γονέων έχουν μετατραπεί σε «υπηρεσίες δήλωσης σχολικών ατυχημάτων» διεκδικώντας τα αυτονόητα, δηλαδή ασφαλές σχολικό περιβάλλον για τα παιδιά τους. Ακόμα χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα με την εφαρμογή της εγκυκλίου 1160/11-10-2023 του Υπ. Εσωτερικών που καταργεί τις σχολικές επιτροπές!


Δεν δεχόμαστε αυτό που μας πλασάρουν ως καθημερινότητα. Η ανάγκη για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλα τα παιδιά, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική κόστους – οφέλους, την οποία υπηρετούν διαχρονικά κυβερνήσεις, ΕΕ και δημοτικές αρχές, οι οποίες δίνουν αφειδώς ζεστό χρήμα σε εργολάβους και επιχειρηματικούς ομίλους .


Ως «Λαϊκή Συσπείρωση», έχουμε επανειλημμένως απαιτήσει την πραγματοποίηση ουσιαστικών τεχνικών και αντισεισμικών ελέγχων όλων των σχολικών κτηρίων του Δήμου μας. Στο πλάι του μαθητικού, γονεϊκού και εκπαιδευτικού κινήματος του δήμου μας διεκδικούμε ασφαλείς και ολοκληρωμένες υποδομές στα σχολικά κτήρια για την εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης στα παιδιά των Νεοσμυρνιωτών.


Απαιτούμε άμεσα, το υπουργείο Παιδείας και η Δημοτική Αρχή να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Αντί για δακρύβρεχτες δηλώσεις να προχωρήσουν τώρα στις απαιτούμενες ενέργειες, δηλαδή στον ουσιαστικό και ολόπλευρο -μεταξύ άλλων και αντισεισμικό- έλεγχο όλων των σχολικών κτηρίων και στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την επιδιόρθωση και συντήρηση αυτών!


Δεν παίζουμε με την εκπαίδευση, την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας!


 

Διαβάστε τα σχετικά άρθρα:bottom of page